ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ. Τίτλος επεισοδίου:"Ζειμπέκικος". Τετάρτη 29 Μαίου, 7:00, στην ΕΡΤ3

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπομπής
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τίτλος επεισοδίου:
"Ζειμπέκικος" 

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Τετάρτη 29 Μαίου 
17:00, στην ΕΡΤ3

 

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα, ερευνά, αναζητά και ανιχνεύει την πορεία δημιουργίας, ανάπτυξης και διαμόρφωσης του ζεϊμπέκικου χορού.



Ο ζεϊμπέκικος, ένας από τους χαρακτηριστικότερους χορούς, έχει ταυτιστεί με την λαϊκή παράδοση και έχει πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση του λαϊκού μουσικοχορευτικού μας πολιτισμού. Συνιστά ζωντανό στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας, δεδομένου ότι χορεύεται σε όλη την επικράτεια, στις τοπικές κοινότητες στα αστικά κέντρα και στις κοινότητες της διασποράς. Είναι βαθιά ριζωμένος στην πολιτισμική μνήμη και ταυτότητα των αστικών κέντρων, ενώ με τις διάφορες παραλλαγές του συνιστά μια μετεξελιγμένη μορφή της πιο δημοφιλούς λαϊκής χορευτικής έκφρασης της σύγχρονης εποχής. Οι μουσικές συνθέσεις του από κορυφαίους συνθέτες, έχουν σημαδέψει τα νεότερα χρόνια με μοναδικά και αξεπέραστα τραγούδια. 

Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει στην προέλευση του ζεϊμπέκικου, στις καταγωγικές εκδοχές του, στα στοιχεία που τον συνθέτουν, στην μορφολογική του αφήγηση, στην κινησιολογική του αρμονία και σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περικλείονται στη μορφή του. 
Η εστίαση του φακού της εκπομπής, στοχεύει στην «άγρια φύση» του ζεϊμπέκικου που αποτελεί και το ενδιαφέρον για την έρευνά μας. Η ανακάλυψη της «κρυμμένης» αφηγηματικής «λογικής» του, αποτελεί πρόκληση, για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους ο ζεϊμπέκικος κατέχει πλέον κεντρικό ρόλο στη νεοελληνική κοινωνία και κουλτούρα.

«Μοναχικός θρήνος», «ιερατικός χορός», «οδύνη και εσωτερικότητα», «χορός του αετού», «αντρικός», «εξεγερτικός», «η σωματική έκφραση της ήττας», είναι κάποιοι από τα συνοδευτικούς υπομνηματισμούς, που έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν και να ερμηνεύσουν την ψυχογραφική υπόσταση του χορευτή…

Ο ερευνητής και συγγραφέας Παναγιώτης Κουνάδης, ο Δρ. Παντείου - μουσικολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο συγγραφέας - ερευνητής Νίκος Μητρογιαννόπουλος, και οι μουσικοί και τραγουδιστές Μανώλης Τοπάλης, Γιώργος Αλτής, Γιώργος Πλόσκας, Θοδωρής Μέρμηγκας και ο επιμελητής μουσικών προγραμμάτων Νίκος Παπαδάκης μας εμφανίζουν άγνωστες πτυχές της μουσικής και χορευτικής υπόστασης του ζεϊμπέκικου. 

Ενώ οι βιωματικοί χορευτές Παναγιώτης Πανόπουλος, Νίκος Καρυδάς, Στέλιος Σουλόπουλος και Χρίστος Κούλης μας σχολιάζουν την σχέση τους με την χορευτική πράξη, αποκαλύπτοντας τις προσωπικές τους χορογραφικές «εφαρμογές» επάνω στην ρυθμολογία και την ποιητική έκφραση του χορού.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πογιαντζή
Ηχοληψία: Μπάμπης Θεοχάρης
Παραγωγή: filmellon



Social media:
Facebook: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts 
https://www.facebook.com/ellinondromena
Instagram: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.instagram.com/ellinon_dromena/
You Tube:   Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
http://tinyurl.com/49rz58p6
Tik Tok: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.tiktok.com/@.greek.acts

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".