Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρεις τελευταίες παραγωγές στο Ηρώδειο - Φεστιβάλ Αθηνών


Wim Mertens
Dust of Truths

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
30 Ιουλίου, 21:00


O σπουδαίος Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς (Wim Mertens) επιστρέφει στην Ελλάδα και συναντά το κοινό του για μία μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Με πάνω από 65 δίσκους στο ενεργητικό του και φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ο Μέρτενς έχει ξεχωρίσει και αγαπηθεί για τον μινιμαλισμό της μουσικής του και τις ποικίλες επιρροές του από κλασική, ποπ, τζαζ και άμπιεντ μουσική.


Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Μέρτενς θα παρουσιάσει τη σύνθεση «Dust of Truths», που αποτελεί το τελευταίο μέρος του μουσικού τριπτύχου Cran aux Oeufs (2015-2016). Η έμπνευσή του για το συγκεκριμένο έργο προήλθε από την Ελλάδα και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο, πριν από τρία χρόνια, στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη. Για αυτό και ο Μέρτενς, πριν εμφανιστεί στο Ηρώδειο, θα δώσει μία επιπλέον συναυλία στις 29 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης στην Πρέβεζα.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας στο Ηρώδειο, το κοινό θα απολαύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα: «Earmarked», «Often a bird», «Struggle for pleasure», «Maximizing the Audience», «The belly», «No testament», «Close Cover» και πολλά άλλα.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 50€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Προπώληση Εισιτηρίων:
http://tickets.greekfestival.gr ή 210 32 72 000,
Κεντρικά Εκδοτήρια Φεστιβάλ
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Sweeney Todd/Σουήνυ Τοντ – ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
29 Ιουλίου, 21:00


Στο τρίτο ετήσιο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου εκπλήσσουν για άλλη μια φορά το αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζοντας ένα έργο που οι κριτικοί χαρακτήρισαν ως το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Μπροντγουαίυ: Τo μουσικό θρίλερ Sweeney Todd (Σουήνυ Τοντ), σε μουσική και στίχους του μεγαλύτερου ζωντανού θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, Stephen Sondheim (Στήβεν Σοντχάημ) και κείμενο του Hugh Wheeler (Χιου Γουήλερ), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979, σαρώνοντας τα βραβεία Τόνυ. Το Σουήνυ Τοντ ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο. Η δράση τοποθετείται στο ζοφερό, βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα. Εκεί διαδραματίζεται μια τραγική ιστορία με ισχυρές δόσεις μαύρου χιούμορ, που αποτελεί μια παραβολή γύρω από τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνίας.

Το μιούζικαλ είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση - Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Κινησιολογία - Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μετάφραση: Γιώργος Πέτρου
Μουσική προετοιμασία - Διδασκαλία: Δημήτρης Γιάκας
Ερμηνεύουν: Χάρης Ανδριανός (Σουήνη Τοντ), Νάντια Κοντογεώργη (κυρία Λάβετ), Άρης Πλασκασοβίτης (Τομπίας), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Τζοάννα),  Χριστόφορος Σταμπόγλης (δικαστής Τέρπιν), Γιάννης Καλύβας (Άντονυ), Γιάννης Χριστόπουλος (Αντόλφο Πιρέλλι), Άννα Κουτσαφτίκη (Ζητιάνα), Χρήστος Κεχρής (επίτροπος Μπάμφορντ).
Συμμετέχουν: Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Άγγελος Χονδρογιάννης
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής


Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 50€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€


El Sistema Greece
Sistema Europe Youth Orchestra
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
1 Αυγούστου, 21:00

Tην Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου φιλοξενεί μια ορχήστρα ξεχωριστή στο ιστορικό Ωδείο του Ηρώδου Αττικού. Περισσότεροι από 343 έφηβοι μουσικοί από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη σκηνή κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης, σε μια κοινή συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας Sistema Europe (Sistema Europe Youth Orchestra – SEYO).

El Sistema – Κοινωνική δράση μέσω της μουσικής
Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 343 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-26 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής». Τα μέλη της SEYO θα έρθουν φέτος στην Αθήνα, για να συναντήσουν την πολυπολιτισμική χορωδία και ορχήστρα του El Sistema Greece και να πραγματοποιήσουν  την ετήσια καλοκαιρινή συνάντησή τους, όπου και θα γιορτάσουν τη δύναμη της μουσικής και την ικανότητά της να γεφυρώνει λαούς, θρησκείες, πολιτισμούς μέσα από τη νεολαία, ιδίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη. Το SEYO 2017 Summer Camp θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 19 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, με τη φιλοξενία του El Sistema Greece. Στη φετινή θερινή ακαδημία του SEYO στην Αθήνα, νεαροί μουσικοί από διάφορες χώρες θα συμβιώσουν και θα κάνουν μαζί εντατικές πρόβες στο Ωδείο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση εξαιρετικών δασκάλων και μουσικών διευθυντών, συμμετέχοντας σε συναυλίες και ανεπίσημες εμφανίσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές. Η μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου την 1η Αυγούστου θα αποτελέσει το αποκορύφωμα του SEYO 2017 Summer Camp.
Τη διοργάνωση του θεσμού έχει αναλάβει το El Sistema Greece, ένα δίκτυο προγραμμάτων που εμπνέεται από το El Sistema, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια στη Βενεζουέλα από τον Dr. José Antonio Abreu, εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή, ο οποίος είχε ως κοινωνικό πρότυπο τη δομή μιας μουσικής ορχήστρας. Η επιτυχία του προγράμματος, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα να απλωθεί σε όλο τον κόσμο και να επηρεάσει γενικότερα την αντίληψη για τη σημασία της μουσικής καλλιέργειας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Ο 35χρονος Gustavo Dudamel, ο οποίος διεύθυνε τη φετινή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτής της επιτυχίας.

Συντελεστές & Πρόγραμμα
Την ορχήστρα στη συναυλία της Τρίτης 1 Αυγούστου, θα διευθύνουν διεθνώς καταξιωμένοι μαέστροι, που συνδέονται με το κίνημα El Sistema: Μπρούνο Κάμπο και Σαμουέλ Μάτους (Γουατεμάλα), Ετιέν Αμπελέν (Ελβετία), Χουάν Κάρλος Ματζιοράνι, Φέλιξ Μπρισένιο και Ρον Νταίηβις Άλβαρεζ (Βενεζουέλα), Φαίδρα Γιαννέλου (Ελλάδα). Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Händel, Beethoven, Brahms και Bizet καθώς και επιλεγμένα κομμάτια ελληνικής και αραβικής παραδοσιακής μουσικής. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Ταξίδι» του Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρου Μαρκέα, το οποίο ο συνθέτης έγραψε ειδικά για την ορχήστρα & τη χορωδία του El Sistema Greece.
Ο Marshall Marcus, Πρόεδρος και Ιδρυτής του προγράμματος Sistema Europe δήλωσε:
«Η ετήσια θερινή ακαδημία της Ορχήστρας Νέων του Sistema Europe είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους της Ευρώπης να γιορτάσουν τη διεθνή φιλία και αλληλεγγύη μέσω της μουσικής. Φέτος το καλοκαίρι, χάρη στη γενναιόδωρη φιλοξενία του El Sistema Ελλάδας, την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε το SEYO στην Αθήνα, στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και σήμερα ένα ζωτικό κέντρο προσπάθειας για να βοηθήσουμε νέους πρόσφυγες από χώρες εκτός Ευρώπης. Όλες οι δράσεις και του SEYO 2017 υπόσχονται να έχουν πολύ ιδιαίτερο εύρος και σημασία».
Η Ελληνίδα μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου ανέφερε:
«Η Ελλάδα έχει την τιμή να φιλοξενήσει το SEYO, το οποίο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο της δουλειάς που κάνει το πρόγραμμα Sistema στην Ευρώπη συνολικά. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πολυεθνική ομάδα νέων μουσικών θα εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει τα παιδιά του El Sistema Greece, δημιουργώντας ένα θετικό αντίκτυπο στη μουσική τους ανάπτυξη».

Το El Sistema Greece
Έχοντας εκπαιδεύσει σχεδόν 800,000 παιδιά στη Βενεζουέλα και με δραστηριότητα σε  περισσότερες από 50 χώρες, η El Sistema ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μεταφέροντας την εμπειρία και τη μεθοδολογία της στην Ελλάδα, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, σε σχολεία και σε δομές φιλοξενίας και κοινωνικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους που αλλιώς βρίσκονται στο περιθώριο. Ο βασικός στόχος του El Sistema Greece, που ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις του και στη χώρα μας  τον Οκτώβριο του 2016 με μαθήματα σε  προσφυγικούς καταυλισμούς και κοινωνικά κέντρα στην Αττική, είναι η ενίσχυση της ενσωμάτωσης και συνοχής όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και η έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον. Το El Sistema Greece είναι μια πρωτοβουλία του Impact Hub Athens και  υποστηρίζεται από το Hilti Foundation, και άλλους φορείς που ενισχύουν την τέχνη ως εργαλείο θετικής, κοινωνικής αλλαγής. Είναι από την αρχή του επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των Sistema στην Ευρώπη.

Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 12€ έως 35€ - Φοιτητικό: 7€ - Ανέργων/ΑΜΕΑ: 5€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ