Είδαμε την παράσταση: "Ιφιγένεια εν Αυλίδι"


Βρεθήκαμε στην παράσταση: "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" και περάσαμε μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά από αυτές που θα μας μείνουν αξέχαστες!

Μία παράσταση που αποτελεί μαζί με τις Βάκχες, το κύκνειο άσμα του ποιητή,του Ευριπίδη.Μας μεταφέρει πίσω στην παιδική ηλικία της ηρωίδας, όταν δέχεται με σπαραξικάρδιο θρήνο, μα και θαυμαστό κουράγιο, να θυσιαστεί για την πατρίδα της.Κι αυτό που προσδίδει ιδιαίτερη φρίκη στο θέμα της ανθρωποθυσίας είναι πως η ελληνική "απάτη" προέρχεται από τον ίδιο τον πατέρα του θύματος, τον Αγαμέμνονα.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στην παράσταση είναι ο διττός ρόλος των τριών πρωταγωνιστών, όπου υποδύονται δύο ρόλους ο καθένας κάτι που δίνει μεγαλύτερο υποκριτικό ταλέντο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να μετουσιώνονται σε άλλο πρόσωπο.

Η Λένα Παπαληγούρα, μία από τις πιο εξαιρετικές ηθοποιούς της Ελλάδας, ως Ιφιγένεια γίνεται το τραγικό πρόσωπο και είναι αυτό που φέρνει την λύτρωση της αρχαίας τραγωδίας.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ως Αγαμέμνονας,ο τραγικός πατέρας και ως Αχιλλέας, ενας πιο κωμικοτραγικός ρόλος που μας χαρίζει στιγμές γέλιου, δείχνουν την ποιότητα και το εύρος ενος επιβλητικού άνδρα που μπορεί να αντιπαραβάλλει το παλιό με τον πιο σύγχρονο τρόπο σκέψης.

Η Αθηνά Μαξίμου, μας δίνει τον πιο σπαρακτικό ρόλο,τον ρόλο της μητέρας,της Κλυταιμνήστρας που αποτελεί τον  θεμέλιο λίθο που  δένει τον πατέρα με την κόρη και έρχεται να καθηλώσει τους θεατές με τα σπαραχτικά της λόγια γεμάτα αγάπη για το παιδί της και να εμποδίσει με κάθε δυνατό τρόπο την ανθρωποθυσία της κόρης της.

Και στους τρεις ρόλους υπάρχει και ο αντίποδας, αυτός που θα τους κάνει να αλλάξουν και να προβάλουν το δικό τους πιστεύω και να συμβάλουν στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Μία τραγωδία, με καινοτόμα σκηνοθετικά στοιχεία , αντιπαραβάλλοντας  το παλιό με το νέο και δένοντας αρμονικά σε ένα άψογο αποτέλεσμα!



Λίγα Λόγια για το έργο

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

του Ευριπίδη



Μετάφραση:  Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία:  Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική:  Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά - Κοστούμια:  Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική Διδασκαλία:  Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου
B Bοηθός Σκηνοθετών:  Μαρία Χανδρά

Πρωταγωνιστούν

Αιμίλιος Χειλάκης
Αθηνά Μαξίμου
Λένα Παπαληγούρα

και οι
Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου,
Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα,
Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.


Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες το Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα περιοδεύσει στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα  αυτό το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία. Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Για τους Έλληνες  η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας την θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.


ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6
ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 27/6

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/6
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 29/6
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/6
ΒΥΡΩΝΑΣ
        ΙΟΥΛΙΟΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1/7
ΑΙΓΙΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2/7
ΠΑΤΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/7
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ 4/7

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/7

ΠΕΜΠΤΗ 6/7
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/7
ΛΕΥΚΑΔΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8/7
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9/7
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/7
ΚΟΖΑΝΗ
ΤΡΙΤΗ 11/7
ΛΑΡΙΣΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 13/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/7

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/7
ΟΙΝΙΑΔΕΣ
ΤΡΙΤΗ 18/7
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 20/7
ΗΛΙΔΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/7
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/7
ΠΕΤΡΑ
ΤΡΙΤΗ 25/7
ΒΕΑΚΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/7

ΠΕΜΠΤΗ 27/7
ΧΙΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/7
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/7

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/7

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΤΡΙΤΗ 1/8

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 3/8
ΑΡΓΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/8
ΛΟΥΤΣΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/8

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/8
Ν. ΜΑΚΡΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/8
ΒΟΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ 8/8
ΑΜΦΙΠΟΛΗ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/8
ΞΑΝΘΗ
ΠΕΜΠΤΗ 10/8
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/8
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/8
ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/8
ΚΑΣΑΝΔΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/8

ΤΡΙΤΗ 15/8

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/8

ΠΕΜΠΤΗ 17/8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/8

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/8

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/8
ΧΑΝΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/8
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΤΡΙΤΗ 22/8
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/8

ΠΕΜΠΤΗ 24/8
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/8
ΣΕΡΡΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/8
ΦΙΛΙΠΠΟΙ(ΚΑΒΑΛΑ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/8
ΔΙΟΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/8

ΤΡΙΤΗ 29/8
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/8
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ 31/8
ΜΕΝΙΔΙ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/9
ΘΗΒΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9
ΚΟΡΥΔΑΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 3/9

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/9
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 5/9
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/9
ΒΡΙΛΗΣΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 7/9


Της Αλεξίας Βλάρα, 30/7/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς