Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2017 φτάνει στο τέλος του - η Επίδαυρος συνεχίζεται!


Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του
Η Επίδαυρος συνεχίζεται!

Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκληρώνει τις φετινές του εκδηλώσεις σύντομα. Η Πειραιώς 260 φιλοξενεί ακόμα δύο παραστάσεις θεάτρου και χορού και κλείνει τη σαιζόν στις 20 του μηνός, ενώ το Ωδείο Ηρώδου Αττικού συνεχίζει μέχρι την 1η Αυγούστου, με δύο συναυλίες και ένα μιούζικαλ. Οι παραστάσεις στην Αργολίδα συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου, με συνολικά επτά παραγωγές σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο.



Παραστάσεις στην Πειραιώς 260:

Δημήτρης Κουρτάκης
Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου / Μια παράσταση εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν
Πειραιώς 260, Δ
18-20 Ιουλίου, 21:00

Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια multimedia παράσταση με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας περφόρμερ, κλεισμένος στο εργαστήριό του, αποχωρισμένος από τον κόσμο, χρησιμοποιεί το σώμα του ως υλικό και πεδίο για πείραμα, μέχρι την οριστική διάλυση του Εαυτού και την εξάντληση των λέξεων, σε έναν χώρο στον οποίο προσπαθεί, διαρκώς και μάταια, να κατοικήσει. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέρωθεν του κτίσματος, προσκαλούνται σε μια λαθραία και εν τέλει απατηλή θέαση.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου / Βίντεο: Jérémie Bernaert / Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός / Καλλιτεχνική συνεργασία: Έφη Μπίρμπα / Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη / Βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Λύρη / Εκτέλεση παραγωγής: Ντένια Σαφαρή
Ερμηνεία: Άρης Σερβετάλης

Τιμές εισιτηρίων
​Κανονικό: Από 20€ έως 25€ - Φοιτητικό/ΑΜΕΑ: 12€ - Ανέργων: 5€


Ντοροτέ Μυνιανεζά – Compagnie Kadidi
Unwanted /Ανεπιθύμητα

Γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Dorothée Munyaneza (Ντοροτέ Μυνιανεζά) παρουσιάζει τη δεύτερη δουλειά της, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στην Αβινιόν. Η Μυνιανεζά, ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον χορό παγκοσμίως, με το Unwanted αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες της Ρουάντα που βίωσαν την κτηνωδία και τον εξευτελισμό του βιασμού και σε όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα. Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Alain Mahé, χορωδία δύο φωνών με την Holland Andrews και την ίδια τη Μυνιανεζά, και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνηBruce Clark. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Σύλληψη και χορογραφία: Dorothée Munyaneza / Συμμετέχουν: Holland Andrews, Alain Mahé, Dorothée Munyaneza / Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Faustin Linyekula / Σκηνογραφία: Vincent Gadras / Έργα τέχνης: Bruce Clarke / Φωτισμοί: Christian Dubet / Μουσική: Holland Andrews, Alain Mahé, Dorothée Munyaneza / Ενδυματολόγος: Stéphanie Coudert / Τεχνική διευθύντρια: Marion Piry

Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι εκθέσεις στον Χώρο Α:
Μανιφέστο, του Γιούλιαν Ρόζεφελντ, βιντεο-εγκατάσταση με 13 φιλμ εμπνευσμένα από καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ου αιώνα, στα οποία πρωταγωνιστεί η Καίητ Μπλάνσετ.
Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μία έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, μέσα από τα έργα 26 φωτογράφων.


Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Sweeney Todd/Σουήνυ Τοντ – ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
29 Ιουλίου, 21:00

Στο τρίτο ετήσιο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου εκπλήσσουν για άλλη μια φορά το αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζοντας ένα έργο που οι κριτικοί χαρακτήρισαν ως το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Μπροντγουαίυ: Τo μουσικό θρίλερ Sweeney Todd (Σουήνυ Τοντ), σε μουσική και στίχους του μεγαλύτερου ζωντανού θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, Stephen Sondheim (Στήβεν Σοντχάημ) και κείμενο του Hugh Wheeler (Χιου Γουήλερ), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979, σαρώνοντας τα βραβεία Τόνυ. Το Σουήνυ Τοντ ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Μουσική διεύθυνση - Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου / Σκηνικά: Πάρις Μέξης / Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού / Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος / Κινησιολογία - Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου / Μετάφραση: Γιώργος Πέτρου / Μουσική προετοιμασία - Διδασκαλία: Δημήτρης Γιάκας
Ερμηνεύουν: Χάρης Ανδριανός (Σουήνη Τοντ), Νάντια Κοντογεώργη (κυρία Λάβετ), Άρης Πλασκασοβίτης (Τομπίας), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Τζοάννα),  Χριστόφορος Σταμπόγλης (δικαστής Τέρπιν), Γιάννης Καλύβας (Άντονυ), Γιάννης Χριστόπουλος (Αντόλφο Πιρέλλι), Άννα Κουτσαφτίκη (Ζητιάνα), Χρήστος Κεχρής (επίτροπος Μπάμφορντ).
Συμμετέχουν: Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Άγγελος Χονδρογιάννης

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 50€ - Φοιτητικό: 10€ - Ανέργων/ΑΜΕΑ: 5€


Wim Mertens
Dust of Truths
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
30 Ιουλίου, 21:00

O σπουδαίος Βέλγος συνθέτης Wim Mertens (Βιμ Μέρτενς) επιστρέφει στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία. Με πάνω από 65 δίσκους στο ενεργητικό του και φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ο Μέρτενς αγαπήθηκε για τον μινιμαλισμό της μουσικής του και τις ποικίλες επιρροές του από κλασική, ποπ, τζαζ και άμπιεντ μουσική. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσει τη σύνθεση «Dust of Truths», που αποτελεί το τελευταίο μέρος του μουσικού τριπτύχου Cran aux Oeufs (2015-2016). Ο Μέρτενς εμπνεύστηκε το εν λόγω έργο από την Ελλάδα και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο πριν από τρία χρόνια στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη. Στο δεύτερο μέρος, το κοινό θα απολαύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα.

Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 15€ έως 50€ - Φοιτητικό: 10€ - Ανέργων/ΑΜΕΑ: 10€


El Sistema Greece
Sistema Europe Youth Orchestra
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
1 Αυγούστου, 21:00
Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 190 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-20 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική δράση μέσω της μουσικής». Τα μέλη της SEYO θα έρθουν φέτος στην Αθήνα για την ετήσια καλοκαιρινή συνάντησή τους, όπου και θα γιορτάσουν τη δύναμη της μουσικής και την ικανότητά της να γεφυρώνει λαούς, θρησκείες, πολιτισμούς μέσα από τη νεολαία, ιδίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη. Το SEYO 2017 Summer Camp θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 19 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, με τη φιλοξενία του El Sistema Greece.
Διευθύνουν οι μαέστροι: Μπρούνο Κάμπο και Σαμουέλ Μάτους (Γουατεμάλα), Ετιέν Αμπελέν (Ελβετία), Χουάν Κάρλος Ματζιοράνι, Φέλιξ Μπρισένιο και Ρον Νταίηβις Άλβαρεζ (Βενεζουέλα), Φαίδρα Γιαννέλου (Ελλάδα).

Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 12€ έως 35€ - Φοιτητικό: 7€ - Ανέργων/ΑΜΕΑ: 5€


Παραστάσεις στην Επίδαυρο:

Στην Επίδαυρο οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου. Εκτός από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (Ειρήνη και Άλκηστη), κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις εξής παραστάσεις:
Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Κύκλωπας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Πρωταγωνιστούν η Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άννα Καλαϊτζίδου κ.α.
Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Γεράσιμος Γενατάς, Θεοδώρα Τζήμου κ.α. Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ. Μια  παραγωγή που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Αυγούστου: Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Χάρη Χαραλάμπου, Αντώνη Μυριαγκό και χορό.
Σάββατο 19 Αυγούστου: Εδώ ειν’ αλώνι για χορό!, μια γιορτή λήξης που τιμά τη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά, σε έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ