Είδαμε και προτείνουμε: Η Πύλη της Κόλασης
Η Πύλη της
Κόλασης – Μια παράσταση που συγκλονίζει ψυχή και νου
"Αγαπήθηκε κανείς εδώ;
Ή έτσι πέρασαν τα χρόνια;"
Η νέα δημιουργία του Γιάννη Καλαβριανού, Η Πύλη της Κόλασης, είναι ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και μαγευτικά θεατρικά έργα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Εμπνευσμένη από δύο μεγαλειώδεις ερωτικές ιστορίες, την παθιασμένη σχέση του Αύγουστου Ροντέν με την Καμίγ Κλοντέλ και τον απαγορευμένο έρωτα του Πάολο και της Φραντσέσκας, η παράσταση υφαίνει έναν καμβά τέχνης και συναισθημάτων που καθηλώνει το κοινό. Είναι ένα ταξίδι στις πιο βαθιές γωνιές της ανθρώπινης ύπαρξης, που φωτίζει το πάθος, την αγωνία, και την αιώνια αναζήτηση της αλήθειας.
Η σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού είναι μία πραγματική αποκάλυψη. Με μαεστρία συνδυάζει την ιστορική αφήγηση και το φιλοσοφικό στοχασμό, δημιουργώντας μια ισορροπία μεταξύ του ρεαλισμού και της ποιητικής υπέρβασης. Το κοινό παρασύρεται σε έναν κόσμο όπου το παρελθόν συναντά το παρόν, και η τέχνη γίνεται το μέσο για να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση. Η εικαστική προσέγγιση της παράστασης ξεπερνά κάθε προηγούμενο: από τα υπέροχα σκηνικά που μοιάζουν με ζωντανά γλυπτά, μέχρι τους μαγευτικούς φωτισμούς που δημιουργούν διαρκώς εναλλαγές συναισθημάτων, κάθε λεπτομέρεια υπηρετεί τον στόχο της αφηγηματικής δύναμης.
Οι ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών αποτελούν τον πυρήνα αυτής της σπουδαίας θεατρικής εμπειρίας. Κάθε τους κίνηση, κάθε έκφραση, κάθε λέξη είναι γεμάτη ένταση και ειλικρίνεια. Η τραγικότητα της Καμίγ Κλοντέλ, μιας γυναίκας που συνθλίβεται από την πατριαρχική κοινωνία, μεταφέρεται με σπαρακτική αυθεντικότητα. Ο Ροντέν ζωντανεύει στη σκηνή ως ένας καλλιτέχνης που παλεύει ανάμεσα στην έμπνευση και τις αδυναμίες του, ενώ ο Πάολο και η Φραντσέσκα ενσαρκώνουν τη διαχρονική τραγικότητα του παράνομου έρωτα. Η υποκριτική τους δύναμη φτάνει στον θεατή σαν κύμα, προκαλώντας δάκρυα και δέος.
Αυτό που κάνει την Πύλη
της Κόλασης να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά της να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες
χορδές της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι ερωτικές ιστορίες δεν παρουσιάζονται μόνο ως
αφηγήσεις πάθους, αλλά ως στοχασμοί πάνω στη ζωή, τον χρόνο και την αιώνια
ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να δημιουργήσει. Η παράσταση σε παρασύρει
να αναλογιστείς τι σημαίνει να ζεις με πάθος, να θυσιάζεις, να αντέχεις και να
προσπαθείς να αφήσεις κάτι αληθινό και διαρκές πίσω σου.
Όταν τα φώτα
χαμηλώνουν και η αυλαία πέφτει, φεύγεις από το θέατρο με μια αίσθηση
πληρότητας, αλλά και προβληματισμού. Η καρδιά σου χτυπάει ακόμα δυνατά από την
ένταση των στιγμών, ενώ το μυαλό σου ταξιδεύει σε σκέψεις για την ομορφιά και
τη σκληρότητα της ζωής.
Η Πύλη της Κόλασης είναι περισσότερο από μια θεατρική παράσταση – είναι μια εμπειρία που εμπνέει, συγκινεί και εντυπώνεται στη μνήμη. Ο Γιάννης Καλαβριανός και η εξαιρετική ομάδα του μας χάρισαν ένα αριστούργημα, που αποτελεί ύμνο στον έρωτα, την τέχνη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ένα έργο που πρέπει να δει κάθε λάτρης του θεάτρου, κάθε λάτρης της ζωής. Μην το χάσετε.
Της Αλεξίας Βλάρα, 16/11/2024
Η Πύλη της Κόλασης
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή , από 1η Νοεμβρίου
Ήξερα πως ήμουν καλός. Αλλά, δεν μου έφτανε. Ήθελα να αφηγηθώ την ιστορία του κόσμου
.
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από την 1η Νοεμβρίου έχει ως αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες. Η πρώτη συνέβη τον 19ο αιώνα και συντάραξε το Παρίσι. Δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες του κόσμου, ο Αύγουστος Ροντέν και η Καμίγ Κλωντέλ ερωτεύονται. Ο Ροντέν, που διατηρούσε παράλληλα άλλη μόνιμη σύντροφο, ανακαλύπτει και εμπνέεται από την ιστορία ενός άλλου παράνομου ζευγαριού του 13ου αιώνα. Ήταν ο Πάολο και η Φραντσέσκα, που έζησαν με τη σειρά τους έναν κρυφό έρωτα για 9 χρόνια, γιατί η Φραντσέσκα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του, που τελικά θα τους δολοφονήσει.
Ο Ροντέν θα δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυπτά όλων των εποχών, τον Σκεπτόμενο, την Πύλη της Κόλασης και το Φιλί, που απεικονίζει τους αγκαλιασμένους Πάολο και Φραντσέσκα, λίγο πριν δολοφονηθούν. Και θα γίνει διάσημος. Αντίθετα, η πατριαρχική εποχή θα διαλύσει το ταλέντο και τον ψυχισμό της Κλωντέλ και θα την κλείσει σε ψυχιατρείο για 30 χρόνια.
Τέσσερις ερμηνευτές, στην πιο εικαστική μέχρι τώρα παράσταση του σκηνοθέτη, δημιουργούν έναν κόσμο για την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, την προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο και την ασταμάτητη φόρα του να αναζητά τον έρωτα. Δηλαδή, την αλήθεια.
Ο Γιάννης Καλβριανός για το έργο
Οι ιστορίες είναι σαν να υπάρχουν κάπου και να μας περιμένουν να τις αφηγηθούμε. Ολόκληρη η τέχνη είναι σαν να αιωρείται ασχημάτιστη κάπου. Μέχρι που ένα χέρι να κάνει την αρχή. Ήξερα πως ήθελα να φτιάξω μια παράσταση για τον χρόνο, για το τι αφήνουμε πίσω ως ανάμνηση του περάσματός μας από τη ζωή, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, για τα κορίτσια και τα αγόρια που παντρεύτηκαν χωρίς να ξέρουν καλά καλά το γιατί και για εκείνα που ερωτεύτηκαν και κυνήγησαν τον έρωτά τους ως το τέλος. Είχα τα θέματα, αλλά δεν είχα την ιστορία. Όταν είδα στο Μουσείο Ορσέ, τον πίνακα του Αλεξάντρ Καμπανέλ, όπου ο παράνομοι εραστές Πάολο και Φραντσεσκα πέφτουν την ίδια στιγμή νεκροί και στο βάθος έβλεπα την Πύλη της Κόλασης του Ροντέν, που επίσης έζησαν με την Καμίγ Κλωντέλ έναν αντίστοιχο καταδικασμένο έρωτα, ήξερα πως βρήκα επιτέλους την ιστορία μου. Το ότι τα πραγματικά γεγονότα ξεκίνησαν στο Μουσείο Ορσέ, εκεί ακριβώς όπου γεννήθηκε και η ιδέα της παράστασης, ήταν μια απίστευτη σύμπτωση που τα έδεσε όλα. Δύο ιστορίες από τον 13 και τον 19ο αιώνα που είναι τελικά μία. Αυτή της αιώνιας ανθρώπινης περιπέτειας. Γιάννης Καλαβριανός
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο−Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά Μαρία Καραθάνου
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Μουσική Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Σχεδιασμός φωτισμών Εβίνα Βασιλακοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός Κώστας Μπώκος
Βίντεο Βασίλης Κουντούρης
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός ενδυματολόγου Τζίνα Ηλιοπούλου
Ιστορικός σύμβουλος Ελένη Δρίβα
Παίζουν Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου
Σε βίντεο Λυδία Φωτοπούλου
Συμπαραγωγή: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Εταιρεία Θεάτρου Sforaris - ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 & Θαρύπου)
Παραστάσεις από 1η Νοεμβρίου 2024, κάθε Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.15 και Κυριακή 18.30
Εισιτήρια: https://nkt.gr/plays/h-pylh-ths-kolashs/ & https://www.more.com/theater/i-pyli-tis-kolasis/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου