Είδαμε και προτείνουμε: Μην περάσεις το ποτάμι
Η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος της Βέρας Βασιλείου - Πέτσα "Μην περάσεις το ποτάμι" στο Θέατρο Αλκμήνη καταφέρνει να αποδώσει με καθηλωτικό τρόπο τη σύγκρουση ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό πεπρωμένο, την αγάπη και την κοινωνική καταπίεση, τον έρωτα και τις αμείλικτες συνθήκες της ιστορίας.
Η σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαντέλη είναι πολυεπίπεδη, αξιοποιώντας τη δραματουργική ένταση του κειμένου και δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη ρεαλιστική απόδοση της ταραγμένης εποχής των Τρικάλων της δεκαετίας του ’60, αλλά και σε μια πιο ποιητική διάσταση που καθρεφτίζει το ανεκπλήρωτο όνειρο των πρωταγωνιστών.
Οι ονειρικές χορογραφίες των Κωνσταντίνου Κατσούδα και Ελένης Δήμου λειτουργούν ως κινησιολογικό σχόλιο πάνω στην αέναη πάλη ανάμεσα στη μοίρα και την ανθρώπινη βούληση, προσδίδοντας στην παράσταση μια ατμόσφαιρα σχεδόν μεταφυσική, όπου το νερό του ποταμού γίνεται σύμβολο των συναισθηματικών και κοινωνικών φραγμών που πρέπει να ξεπεραστούν.
Στον ρόλο του αγροίκου τσιφλικά Καρανίκα, ο Τάσος Σωτηράκης είναι επιβλητικός και απολύτως πειστικός, ενσαρκώνοντας έναν χαρακτήρα που φέρει όλη τη βία και την αυταρχικότητα της εποχής. Με σωματικότητα που αποπνέει δύναμη και ωμότητα, αλλά και με υποδόρια ερμηνευτικά στοιχεία που υποδηλώνουν τον φόβο του απέναντι στην αλλαγή, ο Σωτηράκης κατορθώνει να δημιουργήσει έναν απόλυτα αληθοφανή «αντίπαλο» των κεντρικών ηρώων.
Η Αλεξάνδρα Στεργίου ως Βάγια αποδίδει με εσωτερική ένταση και συγκινητική αλήθεια την πάλη μιας γυναίκας που προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα της μοίρας της. Η ερμηνεία της είναι γεμάτη συναισθηματικές διακυμάνσεις, μεταφέροντας την ευθραυστότητα αλλά και την αποφασιστικότητα μιας ηρωίδας που διεκδικεί το δικαίωμα να αγαπήσει και να ζήσει ελεύθερη.
Ο Κωστής Σαββιδάκης, ως Μπαρμπα-Φάνης, φέρνει μια ζεστή αλλά και πικρή σοφία στη σκηνή, αποτελώντας τη φωνή της παλιάς γενιάς, αυτής που γνωρίζει καλά πως η ιστορία δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα όνειρα.
Ο Βασίλης Τριανταφύλλου στον ρόλο του Δημήτρη αποδίδει εξαιρετικά το προφίλ του ιδεολόγου, του άνδρα που ακροβατεί ανάμεσα στην πολιτική του πίστη και τον έρωτα, αναδεικνύοντας τόσο το πάθος όσο και την αγωνία του ήρωα.
Ο Γιώργος Ζώης, ως Σερέτης, προσθέτει ένταση και δυναμισμό στην αφήγηση, χτίζοντας έναν χαρακτήρα που φέρει τις αντιφάσεις της εποχής.
Η Τερέζα Καζιτόρη, στον ρόλο της Μαρίνας, προσφέρει μια εξαιρετική ερμηνεία, αναδεικνύοντας με λεπτότητα τον ρόλο της γυναίκας που κινείται στο περιθώριο των μεγάλων γεγονότων αλλά δεν παύει να επηρεάζεται από αυτά.
Ο Δημήτρης Τσάκωνας και η Μέμη Αναστασοπούλου, στους ρόλους των γονιών, φέρνουν στη σκηνή τη σιωπηλή αλλά ισχυρή παρουσία μιας γενιάς που διαμόρφωσε τις ζωές των παιδιών της μέσα από τους δικούς της φόβους και περιορισμούς.
Η παράσταση συνθέτει ένα πυκνό, συναισθηματικά φορτισμένο θέαμα, όπου η ιστορία, η κοινωνική αδικία και ο έρωτας πλέκονται αξεδιάλυτα, δημιουργώντας ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με χαρακτήρες που παραμένουν χαραγμένοι στη μνήμη του θεατή.
Το «Μην περάσεις το ποτάμι» δεν είναι απλώς μια ιστορία αγάπης, αλλά μια στοχαστική αφήγηση για την ελευθερία, το πεπρωμένο και την αέναη αναμέτρηση του ανθρώπου με την ίδια του τη ζωή.
Της Αλεξίας Βλάρα, 04/02/2025
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου