Διαβάσαμε και προτείνουμε: Η ζωή μου στην πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 


Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Η ζωή μου στην πολιτική, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αφήγηση προσωπικών αναμνήσεων. Αποτελεί μια πολύτιμη μαρτυρία για τη σύγχρονη γερμανική και ευρωπαϊκή ιστορία, όπως τη βίωσε και τη διαμόρφωσε ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε μάς οδηγεί μέσα από την πορεία του, ξεκινώντας από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική μέχρι την κορύφωση της σταδιοδρομίας του ως Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος της Bundestag. Το βιβλίο φωτίζει σημαντικές στιγμές, όπως ο ρόλος του στη γερμανική επανένωση, η στενή συνεργασία του με τον Χέλμουτ Κολ, η πολιτική του στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, αλλά και η προσωπική δοκιμασία της απόπειρας δολοφονίας που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσα από τα απομνημονεύματά του, δίνει τη δική του εκδοχή για την πολιτική του πορεία, αλλά και για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο, πιστό στη γερμανική ενοποίηση και στο κόμμα του, χωρίς όμως να διστάζει να αναγνωρίσει τις ήττες του. Μιλά ανοιχτά για τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, αποκαλύπτοντας ότι, παρότι δεν ανήκε στον στενό της κύκλο, την θεωρούσε την καταλληλότερη για καγκελάριο. Μεταξύ των πιο συγκλονιστικών αποκαλύψεων είναι το γεγονός ότι πάλευε με τον καρκίνο του προστάτη επί 17 χρόνια, χωρίς να το γνωρίζει σχεδόν κανείς, ακόμα και κατά τη διάρκεια κρίσιμων Eurogroup για την Ελλάδα.

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου του αφιερώνεται στη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο της ευρωκρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική περίπτωση. Περιγράφει λεπτομερώς τις δραματικές στιγμές της πρώτης διάσωσης της Ελλάδας το 2010, όταν, βαριά άρρωστος, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί τη βοήθεια των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμάται πως, παράλληλα με την κρίση στην ευρωζώνη, η υγεία του επιδεινωνόταν, ενώ η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας γινόταν όλο και πιο εχθρική. Θεωρούσε πως η πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ρεαλιστική, όμως η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες επέλεξαν διαφορετική πορεία. Μέσα από τις σελίδες του, ο Σόιμπλε σκιαγραφεί τον εαυτό του ως έναν σκληρό αλλά απαραίτητο διαπραγματευτή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης, ακόμα και με προσωπικό κόστος.

Το ύφος του είναι σοβαρό, αλλά όχι βαρύ. Χρησιμοποιεί έναν λόγο που είναι μεστός, αλλά ταυτόχρονα άμεσος, αποφεύγοντας περιττές συναισθηματικές εξάρσεις. Η αφήγηση συνοδεύεται από εύστοχες παρατηρήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις, δίνοντας στον αναγνώστη μια εσωτερική ματιά στους μηχανισμούς της εξουσίας.

Δυνατά σημεία

Ιστορική και πολιτική αξία Το βιβλίο προσφέρει μια σπάνια καταγραφή των μεγάλων αλλαγών στη Γερμανία και την Ευρώπη μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή. Για όποιον ενδιαφέρεται για την πολιτική ιστορία, είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο.
Προσωπικός τόνος χωρίς μελοδραματισμούς Ο Σόιμπλε μιλάει ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, χωρίς όμως να προσπαθεί να προκαλέσει συμπάθεια ή να ωραιοποιήσει τον ρόλο του.
Πολιτική οξυδέρκεια Οι απόψεις του, είτε κανείς συμφωνεί είτε όχι, αποκαλύπτουν τη σκέψη ενός ανθρώπου που έπαιξε κεντρικό ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης.

Αδυναμίες

Έλλειψη αυτοκριτικής Παρότι ο Σόιμπλε αναφέρεται σε δύσκολες στιγμές, αποφεύγει μια βαθύτερη αυτοκριτική για επιλογές που επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους, όπως η σκληρή πολιτική λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.
Πολιτικός μονόλογος Το βιβλίο, αν και αποκαλυπτικό, διαβάζεται περισσότερο ως αφήγηση ενός ισχυρού πολιτικού, παρά ως μια πολυφωνική καταγραφή των γεγονότων.

Τα απομνημονεύματά Η ζωή μου στην πολιτική είναι ένα χρήσιμο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και τη γερμανική πολιτική σκηνή. Αν και φέρει τη σφραγίδα μιας προσωπικής αφήγησης που προβάλλει περισσότερο τα επιτεύγματα παρά τα λάθη, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ματιά στις αποφάσεις και τα γεγονότα που καθόρισαν τη Γερμανία και την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Αξίζει να διαβαστεί, ιδιαίτερα από όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις.


Του Μανώλη Θοδωρή, 25/2/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Ελένη ή Ο Κανένας»

Είδαμε και προτείνουμε: Μην περάσεις το ποτάμι

Είδαμε και προτείνουμε: Φaretra Crystalina στο THEATRE OF THE NO

Κώστας Ζέκος: "Στην επαγγελματική μου καριέρα ως ηθοποιός δεν έχω ερμηνεύσει ξανά αυτόν τον κορυφαίο δραματουργό και ειλικρινά νιώθω διπλά ευτυχισμένος".

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Εύα Νάθενα στην παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Όνειρο στο κύμα-Έρως ήρως»

Γρηγόρης Παντελόγλου: "Ήρθε η ώρα μιας κοινωνίας των πολιτών που να ζητάει τον λόγο για το πώς χειρίζονται την εξουσία τους οι κυβερνώντες".