Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η δεσποινίς Κοκότα: Δώδεκα ιστορίες για την αθωότητα και την τρυφερότητα των ζώων» του Guy de Maupassant

 

Το βιβλίο «Η δεσποινίς Κοκότα: Δώδεκα ιστορίες για την αθωότητα και την τρυφερότητα των ζώων» του Guy de Maupassant  βρίθει νοημάτων, καθώς τα ζώα είναι καμιά φορά τα πιο αθώα και ειλικρινή πλάσματα στον πλανήτη. Μέσα από αυτές τις δώδεκα ιστορίες, ο Μωπασσάν μας καλεί να στοχαστούμε για τη σχέση μας με τα ζώα και, κυρίως, για το πώς η αλληλεπίδρασή μας μαζί τους αποκαλύπτει τις πιο βαθιές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. 

Χωρίς ίχνος πονηριάς και απίστευτης ενσυναίσθησης και σβελτάδας, τα ζώα μετουσιώνονται σε κάτι τελείως ζωντανό που κινείται και υπάρχει ανάμεσά μας. Κάθε ιστορία παρουσιάζει όχι μόνο την τρυφερότητα και την αγνότητα των ζώων, αλλά και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Τα ζώα, μέσα από την απλότητα και την ειλικρίνειά τους, γίνονται καθρέφτες που αντανακλούν την καλοσύνη, αλλά και τη σκληρότητα των ανθρώπων, φωτίζοντας τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητες που μας συνδέουν. 




Ο Μωπασάν μας δείχνει πολλές φορές, με αλληγορικό τρόπο, σε λίγες σελίδες μικρά κείμενα, μία ολόκληρη ιστορία, ζωή και καθημερινότητα διαφορετικών ανθρώπων. Με τη μοναδική μαεστρία της πένας του, φέρνει στο φως την υποκρισία, τη ματαιοδοξία και την απανθρωπιά που συχνά κυριαρχούν στον κόσμο μας, αντιπαραθέτοντάς τες με την αυθεντικότητα των ζώων. Η σύντομη, περιεκτική αφήγηση του Μωπασσάν αφήνει χώρο για σκέψη, υπογραμμίζοντας τις διαχρονικές συγκρούσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. 

Η επιμέλεια της Έφης Κορομηλά δεν κουράζει ούτε πλατιάζει. Το έργο της είναι διακριτικό και καλοδουλεμένο, προσφέροντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο πρωτότυπο κείμενο και τη σύγχρονη κατανόηση του έργου. Όπως και το δύσκολο έργο των μεταφραστών, είναι τόσο κατανοητό που μπορεί να διαβαστεί από εφήβους και να διδάσκεται στα σχολεία. Αυτή η ευκολία στην πρόσβαση του κειμένου αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μηνύματος του Μωπασσάν και την αξία του για όλες τις ηλικίες. 

Επίσης, και κάτι εξίσου σημαντικό, είναι το τέλος, όπου μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, σε μια δύσκολη εποχή που η ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν ήταν αυτονόητα. Το βιογραφικό τμήμα που συνοδεύει την έκδοση δίνει βάθος και πλαίσιο στο έργο, βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τις επιρροές και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο συγγραφέας. Το τέλος του συγγραφέα συνάδει με την πάλη του εσωτερικού του εαυτού και τις μύχιες σκέψεις του, προσφέροντας μια πιο προσωπική ματιά στον άνθρωπο πίσω από τα κείμενα. 

Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς μια συλλογή διηγημάτων· είναι ένα φιλοσοφικό και ηθικό δοκίμιο για τη σχέση μας με τον κόσμο γύρω μας. Μας καλεί να αναρωτηθούμε: τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Πώς μπορούμε να διδαχτούμε από την αθωότητα των ζώων για να ξεπεράσουμε τη σκληρότητα και τον εγωισμό που πολλές φορές μας χαρακτηρίζουν; 

Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη βιβλιοθήκη μας! Με τις δώδεκα αυτές ιστορίες, ο Μωπασσάν επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ένας από τους πιο ανθρώπινους και διαχρονικούς συγγραφείς, που εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί.


Της Αλεξίας Βλάρα, 29/11/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".

Η Νεφέλη Μαϊστράλη & Μάνος Καζαμίας μιλούν στο Open Mind

Είδαμε και προτείνουμε: Ήρωες best off