Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου" της Δέσποινας Γιαχάκη

 

Το βιβλίο "Ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου" της Δέσποινας Γιαχάκη είναι ένα μυθιστόρημα που μπλέκει το ρομαντισμό με το στοιχείο του φανταστικού, χρησιμοποιώντας γνωστά παραμυθικά μοτίβα και θρύλους για να διηγηθεί μια ιστορία αγάπης, συνωμοσίας και αναζήτησης της μοίρας.


Μας άρεσε

1. Πλούσια Πολιτισμική και Ιστορική Αναφορά: Το βιβλίο φέρνει κοντά την Κρήτη και τη Βρετάνη, δύο περιοχές με έντονη πολιτισμική ταυτότητα και παράδοση. Αυτή η αντιπαράθεση δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα και πολυεπίπεδη αφήγηση που συνδυάζει την ελληνική και την κέλτικη μυθολογία.

2. Παραμυθική Ατμόσφαιρα: Η ιστορία αντλεί έμπνευση από τους θρύλους του βασιλιά Αρθούρου, τους μάγους και τις νεράιδες, δημιουργώντας μια γοητευτική ατμόσφαιρα που απευθύνεται σε αναγνώστες που αγαπούν το φανταστικό και τα παραμύθια.

3. Ενδιαφέροντες Χαρακτήρες: Η Ελπινίκη, ένα απλό κορίτσι από την Κρήτη, ξεχωρίζει ως πρωταγωνίστρια που πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν ξένο, αριστοκρατικό κόσμο. Ο συνδυασμός της με έναν πλούσιο κόσμο από θρύλους και μυθολογικές φιγούρες της δίνει ένα μοναδικό χαρακτήρα που εξελίσσεται μέσα στην αφήγηση.

4. Συναισθηματικό Βάθος: Ο έρωτας που παρουσιάζεται στο βιβλίο είναι παθιασμένος και δραματικός, ενισχύοντας την ένταση της πλοκής και κρατώντας τον αναγνώστη σε αγωνία.

Δεν μας άρεσε

1. Κλισέ Στοιχεία: Παρόλο που η ιστορία προσφέρει μια μαγευτική ατμόσφαιρα, ορισμένα στοιχεία της πλοκής, όπως η ιδέα του πρίγκιπα που έρχεται να σώσει την ηρωίδα, είναι αρκετά κοινότοπα και προβλέψιμα. Αυτά τα κλισέ μπορεί να μειώσουν το στοιχείο της έκπληξης και της πρωτοτυπίας.

2. Δυσκολία Στη Συμβολή Ρεαλισμού και Φαντασίας: Η μίξη πραγματικότητας και παραμυθιού, αν και ενδιαφέρουσα, οδηγεί σε προβλήματα ισορροπίας. Ο αναγνώστης δεν θα συνδεθεί με την πλοκή εάν τα στοιχεία φαντασίας υπερκαλύψουν την αληθοφάνεια της ιστορίας.

3. Αμφιλεγόμενη Απεικόνιση του Ρόλου της Γυναίκας: Η ιστορία της ηρωίδας που περιμένει να σωθεί από έναν πρίγκιπα είναι παρωχημένη και δεν ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί γυναικείας ανεξαρτησίας και δύναμης.

Το βιβλίο "Ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου" είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που συνδυάζει την παραμυθένια ατμόσφαιρα με τη μυθολογία και την πολιτισμική αναφορά, προσφέροντας μια ιστορία αγάπης και περιπέτειας. Αν και μπορεί να πέφτει σε ορισμένα κλισέ και να δυσκολεύεται να ισορροπήσει την πραγματικότητα με το φανταστικό, οι αναγνώστες που αγαπούν τις ιστορίες με μαγεία, μύθους και ρομαντισμό θα το απολαύσουν.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 27/8/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".