Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο μεγάλος υπερσιβηρικός»

 

Το βιβλίο «Ο μεγάλος υπερσιβηρικός» του Χήρα Θεόδωρου είναι ένα μυθιστόρημα που εξερευνά σκοτεινά και υπαρξιακά θέματα, τοποθετημένα σε ένα απόκοσμο και δυσοίωνο περιβάλλον που καθιστούν αυτό το βιβλίο άξιο προσοχής και προβληματισμού.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ζοφερή και απόκοσμη. Η αναφορά σε μια "χώρα των απελπισμένων ονείρων" δημιουργεί μια αίσθηση απομόνωσης και απελπισίας. Η περιγραφή της πόλης ενισχύει αυτή την αίσθηση, τοποθετώντας τους χαρακτήρες σε ένα περιβάλλον που μοιάζει να τους καταπίνει.

Οι χαρακτήρες είναι παγιδευμένοι σε μια ηθική και υπαρξιακή κρίση. Η συνάντηση με τον "εκπεπτωκότα άγγελο" (τον δότη) είναι συγκλονιστική, καθώς αποκαλύπτει τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, ενώ ο ίδιος ο αφηγητής βιώνει μια κατακλυσμιαία αναδρομή στη ζωή του.


Το βιβλίο θίγει θέματα όπως η ενοχή, η εξιλέωση, και η έννοια της ζωής και του θανάτου. Η σκηνή όπου ο δότης προσφέρει το "σπλάχνο" του με τη θέλησή του, υποδηλώνει μια πράξη θυσίας που αντιμετωπίζεται με αμφιθυμία από τους αποδέκτες. Υπάρχει μια σαφής κριτική για την ανθρώπινη φύση και την ηθική, που φαίνεται να κυριαρχεί στην αφήγηση. Ο τίτλος του βιβλίου, «Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός», αναφέρεται συμβολικά στο ταξίδι της ζωής, το οποίο ο Ιωάννης βλέπει να πλησιάζει στο τέλος του.

Το στυλ γραφής του συγγραφέα είναι έντονο και εικονοπλαστικό. Χρησιμοποιεί πλούσια μεταφορική γλώσσα για να μεταδώσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, δημιουργώντας μια βαθιά εντύπωση στον αναγνώστη. Η χρήση των εικόνων, όπως η χειροβομβίδα και ο καθετήρας, είναι έντονα συμβολική και προσθέτει στην αίσθηση της βίας και του πόνου που διαπνέει το βιβλίο.

Μας άρεσε

1. Βαθιά Συναισθηματική Αφήγηση: Το βιβλίο καταφέρνει να μεταδώσει έντονα συναισθήματα, συνδυάζοντας προσωπικές τραγωδίες με φιλοσοφικούς στοχασμούς για τη ζωή και το θάνατο. Η σχέση του Ιωάννη με τον νεφρολόγο του και οι εσωτερικές του σκέψεις αγγίζουν τον αναγνώστη σε συναισθηματικό επίπεδο.

2.  Πολυδιάστατοι Χαρακτήρες: Οι χαρακτήρες του βιβλίου παρουσιάζονται με πλούσια ψυχολογική διάσταση. Ο Ιωάννης, με τη σύνθετη προσωπικότητά του, και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως η Κασσάνδρα και ο νεφρολόγος, προσδίδουν ρεαλισμό και βάθος στην ιστορία.

3.  Συμβολισμός και Συγκριτισμός: Ο τίτλος «Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός» λειτουργεί ως μια ισχυρή μεταφορά για το ταξίδι της ζωής και της αναπόφευκτης πορείας προς το θάνατο. Η χρήση συμβόλων, όπως η χειροβομβίδα και το τρένο, ενισχύει την αλληγορική διάσταση της αφήγησης.

4.  Συνδυασμός Ιατρικής και Λογοτεχνίας: Ο Χήρας αξιοποιεί την ιατρική του γνώση για να δώσει αυθεντικότητα στις περιγραφές της ασθένειας και της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι ηθικές και υπαρξιακές προκλήσεις έρχονται στο προσκήνιο.

5. Γλώσσα και Στυλ: Η γραφή είναι λυρική και εικονοπλαστική, με έντονη χρήση μεταφορών και συμβολισμών. Αυτό προσδίδει βάθος και ποιητικότητα στο κείμενο, καθιστώντας το όχι μόνο μια αφήγηση αλλά και μια εμπειρία.

Δεν μας άρεσε

1.   Βαρύ και Πένθιμο Κλίμα: Το σκοτεινό και αποπνικτικό κλίμα του βιβλίου με τη συνεχή αναφορά σε θέματα όπως ο πόνος, η απώλεια και η θνητότητα κάνει την ανάγνωση συναισθηματικά απαιτητική.

2.   Αργός Ρυθμός: Η αφήγηση επικεντρώνεται κυρίως στις εσωτερικές σκέψεις και αναμνήσεις του Ιωάννη, γεγονός που κάνει την πλοκή να φαίνεται αργή σε κάποιες στιγμές με την έλλειψη δράσης κουραστική.

3.   Περιορισμένη Ποικιλία Θεμάτων: Αν και το βιβλίο θίγει υπαρξιακά και ηθικά ζητήματα, η επικέντρωση σε αυτά τα θέματα περιορίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών που προτιμούν πιο πολυδιάστατες αφηγήσεις με περισσότερες πτυχές.

4.   Περίπλοκη Γλώσσα: Η χρήση λογοτεχνικής και μεταφορικής γλώσσας είναι έντονη και μπορεί να δυσκολέψει κάποιους αναγνώστες, ειδικά όσους προτιμούν πιο άμεση και απλή αφήγηση.

5.   Εξιδανικευμένοι Διάλογοι: Η σχέση του Ιωάννη με τον νεφρολόγο του παρουσιάζεται μέσα από ιδεαλιστικούς και κάπως εξωραϊσμένους διαλόγους, οι οποίοι δεν φαίνονται ρεαλιστικοί ή φαίνονται υπερβολικά φιλοσοφικοί σε κάποιους αναγνώστες.

«Ο μεγάλος υπερσιβηρικός» είναι ένα βιβλίο με έντονες αρετές αλλά και ορισμένα αδύναμα σημεία. Η πλούσια γραφή και η βαθιά θεματολογία είναι σίγουρα εντυπωσιακές, αλλά η σκοτεινή και βαρύτατη ατμόσφαιρα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους αναγνώστες. Απευθύνεται σε αναγνώστες που ενδιαφέρονται για φιλοσοφικά και ψυχολογικά θέματα, και που είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συνείδησης και της ηθικής. Για τους υπόλοιπους, όμως, μπορεί να φανεί υπερβολικά καταθλιπτικό ή περίπλοκο.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 9/8/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".