Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Εκδίκηση σαν φωτιά"

 


Το βιβλίο "Εκδίκηση σαν φωτιά" της Πηνελόπης Τσιάλα είναι μια συλλογή διηγημάτων που καταπιάνεται με τις σκοτεινές και έντονες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέσα από δώδεκα ιστορίες, η συγγραφέας ερευνά πτυχές της ζωής που σπάνε τη ρουτίνα και τη συμβατικότητα,  όπως η κοινωνική απόρριψη λόγω διαφορετικότητας, η προδοσία μιας μακροχρόνιας φιλίας, και ο απαγορευμένος έρωτας, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά συναισθήματα και ηθικά διλήμματα που συχνά μας ταλανίζουν.

Μας άρεσε

1. Ποικιλία Θεμάτων: Οι ιστορίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διαφορετικότητα και την κοινωνική κατακραυγή μέχρι την προδοσία, τον ερωτικό πόθο και τις οικογενειακές συγκρούσεις. Αυτή η ποικιλία θεμάτων κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό και επιτρέπει σε κάθε ιστορία να εξερευνήσει διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης ψυχολογίας.

2. Ανατροπές και Νοήματα: Η συγγραφέας δημιουργεί πλοκές γεμάτες ένταση και απρόβλεπτες ανατροπές, που καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον αναγνώστη. Οι ιστορίες δεν ακολουθούν το προβλέψιμο μονοπάτι, αλλά αναδεικνύουν την ανθρώπινη φύση με όλες τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της.

3. Σκοτεινή Ατμόσφαιρα: Οι ιστορίες χαρακτηρίζονται από μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζει τη βαναυσότητα της ζωής και τα σκληρά ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες. Αυτό το στοιχείο ενισχύει την ένταση και την αγωνία, κάνοντας το βιβλίο ιδανικό για τους λάτρεις της δραματικής λογοτεχνίας.

4. Προβληματισμός: Οι ιστορίες της Τσιάλα προσκαλούν τον αναγνώστη να αναλογιστεί βαθύτερα για τα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που θίγονται, όπως οι προκαταλήψεις, οι σχέσεις, και οι συνέπειες των πράξεων μας. Αυτή η διάσταση προσδίδει στο βιβλίο βάθος και νόημα.

Δεν μας άρεσε

1. Σκοτεινή και Σκληρή Αφήγηση: Ενώ η σκοτεινή ατμόσφαιρα είναι ένα θετικό στοιχείο για κάποιους αναγνώστες, άλλοι μπορεί να βρουν το βιβλίο υπερβολικά καταθλιπτικό ή ψυχολογικά βαρύ. Η ένταση και η σκληρότητα των θεμάτων που θίγονται δεν είναι κατάλληλη για όλους.

2. Ανομοιομορφία στην Ποιότητα: Όπως συμβαίνει συχνά με τις συλλογές διηγημάτων, η ποιότητα των ιστοριών ποικίλλει. Ορισμένες ιστορίες είναι πιο δυνατές και καλογραμμένες από άλλες, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση ανομοιομορφίας στην ανάγνωση.

3. Περιορισμένη Ανάπτυξη Χαρακτήρων: Λόγω της φύσης του διηγήματος, η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι περιορισμένη σε σύγκριση με ένα μυθιστόρημα. Αν και οι ιστορίες καταφέρνουν να μεταφέρουν έντονα συναισθήματα, κάποιοι αναγνώστες θα αισθανθούν ότι οι χαρακτήρες δεν εξερευνούνται σε βάθος.

Το "Εκδίκηση σαν φωτιά" της Πηνελόπης Τσιάλα είναι μια δυνατή συλλογή διηγημάτων που αγγίζει τις σκοτεινές πτυχές της ζωής και της ανθρώπινης ψυχής. Με θεματολογία που προκαλεί τον αναγνώστη να προβληματιστεί και με πλοκές γεμάτες ανατροπές, το βιβλίο προσφέρει μια έντονη αναγνωστική εμπειρία. Παρότι η σκοτεινή του ατμόσφαιρα και η σκληρή θεματολογία μπορεί να μην είναι για όλους, όσοι απολαμβάνουν τη δραματική λογοτεχνία θα βρουν στις σελίδες του ενδιαφέρουσες και προκλητικές ιστορίες.

Της Αλεξίας Βλάρα, 18/8/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς