Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Τα δάκρυα στέρεψαν"

 

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου "Τα δάκρυα στέρεψαν" είναι ένα βαθιά ιστορικό έργο που διατρέχει κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας, διαπλέκοντας τις προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων με τα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Το βιβλίο επιχειρεί να αποτυπώσει τις επιπτώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Ελληνικού Εμφυλίου, της Μακρονήσου, καθώς και την κυπριακή εθνοαπελευθερωτική προσπάθεια, συνδέοντας τις ιστορίες ατομικών βιωμάτων με τις πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις της εποχής.

Η πλοκή κινείται γύρω από το κεντρικό θέμα της προδοσίας, του αγώνα και της ανθρώπινης θυσίας. Η αφήγηση είναι πολυπρισματική, παρακολουθώντας τις ζωές του Γιώτη Πάσχου και της οικογένειάς του, αλλά και των Κυπρίων φίλων, του Ευαγόρα και του Μουράτ. Ο συγγραφέας επιτυγχάνει να συνδυάσει τα προσωπικά δράματα των ηρώων με την τραγωδία της κυπριακής ιστορίας, αναδεικνύοντας τις αμφίσημες και πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των λαών και των ατόμων, που καθορίζονται από την ιστορική συγκυρία.


Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τις ιστορικές αναφορές για να πλαισιώσει την αφήγηση, παρουσιάζοντας ιστορικά πρόσωπα όπως ο Καραμανλής, ο Μπελογιάννης, και ο Μακάριος, οι οποίοι εντάσσονται στη ροή της πλοκής ως καθοριστικοί παράγοντες της μοίρας των πρωταγωνιστών. Το μυθιστόρημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές αναταραχές και στις συνέπειες που έχουν στην καθημερινή ζωή των ηρώων. Ο συγγραφέας κατορθώνει να αποδώσει την ένταση και την αβεβαιότητα της εποχής, κάνοντας τους αναγνώστες να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ προσωπικών επιλογών και ιστορικών γεγονότων.

Η ιστορία της σχέσης ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο Ευαγόρα και τον Τουρκοκύπριο Μουράτ αποτελεί έναν δυνατό συμβολισμό της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλίας, παρά τις εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Αυτή η φιλία λειτουργεί ως αντίβαρο στην τραγικότητα της ιστορίας και προσφέρει ένα μήνυμα ελπίδας. Οι χαρακτήρες του Δεύτου είναι πολυδιάστατοι, με καλά μελετημένες προσωπικότητες, που αντανακλούν τις προκλήσεις και τα διλήμματα της εποχής.

Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι ζωντανή και παραστατική, με έντονες περιγραφές που επιτρέπουν στον αναγνώστη να βυθιστεί στις εικόνες και τα συναισθήματα των ηρώων. Ωστόσο, η χρήση ιστορικών αναφορών και πολιτικών γεγονότων μπορεί να δυσκολέψει αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μας άρεσε

1. Ιστορική ακρίβεια και βάθος: Ο συγγραφέας καταφέρνει να ενσωματώσει στην πλοκή του μυθιστορήματος σημαντικά ιστορικά γεγονότα, προσφέροντας στους αναγνώστες μια πλούσια αναπαράσταση της περιόδου. Το έργο είναι εκπαιδευτικό και προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.

2. Πολυδιάστατοι χαρακτήρες: Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι καλοδουλεμένοι, με πλούσια συναισθηματική ζωή και πολυπλοκότητα. Αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες και να βιώσει τα συναισθήματά τους.

3. Συμβολισμός και μηνύματα: Η φιλία μεταξύ του Ελληνοκύπριου Ευαγόρα και του Τουρκοκύπριου Μουράτ λειτουργεί ως ένας δυνατός συμβολισμός για την ειρήνη και τη συνύπαρξη, κάτι που δίνει στο έργο ένα ουσιαστικό μήνυμα.

4. Γλωσσική αρτιότητα: Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι ζωντανή και παραστατική, με περιγραφές που ζωντανεύουν εικόνες και συναισθήματα, κάνοντας την ανάγνωση ευχάριστη και εντυπωσιακή.

Δεν μας άρεσε

1. Αναμενόμενες εξελίξεις: Σε ορισμένα σημεία, οι εξελίξεις στην πλοκή φαίνονται προβλέψιμες, καθώς το βιβλίο ακολουθεί την ιστορική πραγματικότητα, περιορίζοντας τις εκπλήξεις για τον αναγνώστη.

"Τα δάκρυα στέρεψαν" είναι ένα έργο που όχι μόνο ψυχαγωγεί αλλά και εκπαιδεύει τον αναγνώστη, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας μέσα από τις ζωές των ηρώων του. Ο συγγραφέας επιτυγχάνει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία, προσφέροντας ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο. Το μυθιστόρημα αξίζει να διαβαστεί τόσο για την ιστορική του αξία όσο και για την ικανότητά του να συνδέει το παρελθόν με το παρόν, δημιουργώντας μια επίκαιρη αντανάκλαση των συνεπειών του πολέμου και των πολιτικών διχασμών στην ανθρώπινη ψυχή.


Της Αλεξίας Βλάρα, 31/8/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".