Κλεονίκη Δρούγκα: "Η ποίησή μου ενθαρρύνει να έρθουμε σε πιο στενή επαφή με τον εαυτό μας."

 

1.    

 Ποια είναι η βασική θεματολογία της συλλογής "Με δανεικό μολύβι"; Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε αυτά τα ποιήματα;

Η θεματολογία είναι η ποίηση και η αγωνία για την ποίηση, ο έρωτας (πάντα ως κινητήρια δύναμη), η αντίσταση στην κενότητα και την ευτέλεια, η γυναίκα στην Ανατολή και τη Δύση, η επαφή με τον άλλον, τον εαυτό, την αλήθεια, η νοσταλγία για το παρελθόν, τους ανθρώπους που αγάπησα και έφυγαν από τη ζωή.

Με ενέπνευσαν δικές μου υπαρξιακές εμπλοκές και βιώματα, η καθημερινή παρατήρηση σε ανθρώπινες συμπεριφορές, άνθρωποι ξεχωριστοί που έκαναν τη διαφορά στη ζωή (και τη ζωή μου) και οι αφηγήσεις των ανθρώπων γύρω μου.


Πώς συνδέεται το ποίημα "Οδηγός Μπράιγ" με τη γενικότερη θεματική της συλλογής; Τι προσπαθείτε να μεταδώσετε μέσω της συγκεκριμένης εικόνας;

Τα ποιήματα της συλλογής έχουν μια ατμοσφαρικότητα συνολικά και μια ευρυχωρία, οπότε το συγκεκριμένο ποίημα με την ατμοσφαικότητά του αποκαλύπτει ένα συναίσθημα και εκφράζει θλίψη για την κενότητα του ανθρώπου -δεν τη φωνάζει.

Θέλω να μεταδώσω τη στεναχώρια μου για τον ανάλγητο και  ασυγκίνητο άνθρωπο.


Στο ποίημα "Οδηγός Μπράιγ", αναφέρεστε στη χαμένη συνείδηση που τοποθετείται στην κατάψυξη. Τι συμβολίζει για εσάς αυτός ο στίχος;

Συμβολίζει τον άνθρωπο που συμβιβάζεται με το λιγότερο και βγάζει από την κατάψυξη τη συνείδηση, επιλεκτικά, αν θέλει, ορισμένες φορές-για παράδειγμα κάνει αγαθοεργίες (χωρίς πειθώ) άπαξ την περίοδο των Χριστουγέννων.


Η συλλογή σας συνδυάζει έντονα συναισθήματα με έννοιες όπως οι ενοχές και η συνείδηση. Πώς προσδιορίζετε τη σχέση αυτών των στοιχείων στην ποίησή σας;

Τον έλεγχο της συνείδησης τον αποφεύγει ο σύγχρονος άνθρωπος εσκεμμένα, όπως ο διάολος το λιβάνι. Αν δεν το κάνει, θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και, αν τον σέβεται, να του ψιθυρίσει ότι είναι άδικος, μεγαλόσχημος, αγνώμων και πλανάται ωραίες πλάνες που έφτιαξε κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Τότε μπορεί να νιώσει ενοχές. Η ποίησή μου ενθαρρύνει να έρθουμε σε πιο στενή επαφή με τον εαυτό μας.


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε ποίηση; Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Γράφω ό,τι ακούω ή διαβάζω και με συγκινεί ή μου προκαλεί ερωτήσεις. Στη συνέχεια σκέφτομαι πώς να δημιουργήσω νόημα, πλάθω έναν Χαρακτήρα που δρα ή δεν δρα, τον μαθαίνω και γράφω την ιστορία του – ελπίζω ότι γράφω αντιλυρικά.

Η έμπνευσή μου αντλείται από την καθημερινότητα, τα μικρά κι ασήμαντα ή σημαντικά, τις ανθρώπινες πράξεις ή αδράνειες, τον έρωτα που δίνει φτερά, όταν ανθίζει ή κόβει τα φτερά με τη φθορά του, τον άνθρωπο που πονά, αντέχει και αναγεννάται.


Έχετε μια εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, καθώς και εκτενή διδασκαλία. Πώς επηρεάζει η ακαδημαϊκή σας δραστηριότητα την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Η ακαδημαϊκή μου δραστηριότητα διευκολύνει ή και ενθαρρύνει τη ροή των σκέψεων να διοχετευτεί σε συνδυασμό λέξεων και να γίνει ποίηση ή πεζογράφημα, κινεί τις αισθήσεις μου, διαμορφώνει τον λόγο, γίνεται οίστρος και πηγή αναζητήσεων.


Η ποίηση, η πεζογραφία, και ο κινηματογράφος είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι έκφρασης. Πώς επιλέγετε το κατάλληλο μέσο για κάθε ιδέα ή συναίσθημα που θέλετε να εκφράσετε;

Ο κινηματογράφος αξιοποιεί την εικόνα, μερικές φορές σε βάρος του λόγου, η ποίηση και η πεζογραφία αξιοποιεί το λόγο σε βάρος της εικόνας. Προσωπικά, αναζητώ το συνδυασμό και την ισορροπία του λόγου, ώστε να δημιουργήσω εικόνες με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων, ως μέσα για ό,τι θα ήθελα να εκφράσω.


Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή των ποιητικών σας συλλογών;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργήσω Χαρακτήρες μέσα στο ποιητικό κείμενο, με τους οποίους οι αναγνώστριες/ες θα ταυτιστούν και με τους οποίους θα συγκινηθούν, γιατί κάθε ποίημα είναι μια σύντομη, πυκνογραμμένη ιστορία ενός Χαρακτήρα.


Ποιες είναι οι αγαπημένες σας επιρροές ή συγγραφείς και πώς έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Με έχουν επηρεάσει ο Ρεμπώ, η Έ. Ντίκινσον, ο Κ. Π. Καβάφης, η Σ. Πλαθ, ο Τ. Πατρίκιος, η Κ. Δημουλά, ο Μπ. Μπρεχτ, η Βισουάβα Σιμπόρσκα να μην γράφω για να γράφω αλλά να γράφω, γιατί έχω κάτι χρήσιμο να πω, που, ίσως, με κάποιον τρόπο μπορεί να ασκήσει και ορισμένη γοητεία.

 

Πώς βλέπετε τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική σκηνή; Υπάρχουν νέοι ποιητές ή συγγραφείς που σας εντυπωσιάζουν;

Η ελληνική λογοτεχνική σκηνή έχει εξαιρετικά μυαλά, ανθρώπους με ευφυία, δυνατές πένες, καινοτόμες, ευφάνταστες αλλά και εντυπωσιοθήρες ενός διανοητισμού κούφιου που -λόγω του διαδικτύου και της ευκολίας που επιτρέπει- κάνουν θόρυβο.


Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική για το έργο σας, είτε θετική είτε αρνητική; Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ανατροφοδότηση από τους αναγνώστες σας;

Κάθε κριτική για μένα έχει ενδιαφέρον, αφενός, γιατί μου δείχνει πως «με» αντιλαμβάνονται οι αναγνώστριες/ες και, αφετέρου, γιατί χάρη σ΄ αυτήν βγαίνω από τέλματα, επαναλήψεις και άλλες κακουχίες.

Η ανατροφοδότηση με βγάζει από την ομίχλη που δυσχεραίνει την όρασή μου.


Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας στον χώρο της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου; Έχετε κάποια νέα έργα υπό εξέλιξη;

Ένα καλό ποίημα ή περισσότερα, ένα καλό πεζό διήγημα ή περισσότερα, ένα καλό σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους ή περισσότερα…

Έχω μια πληθώρα νέων έργων σε διόρθωση, άρα σε εξέλιξη!

Ευχαριστώ θερμά!


 Της Αλεξίας Βλάρα, 2/8/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".