Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Dark Romance + Edgar Allan Poe”, έρχεται τον Νοέμβριο στο θέατρο Κνωσός

Μια παράσταση φόρος τιμής στον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον ποιητή της ομίχλης αλλά και στο κίνημα του Ρομαντισμού, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τα τέλη του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό είναι το “Dark Romance + Edgar Allan Poe” για τις ανάγκες του οποίου πραγματοποιείται μια σύμπραξη τεχνών: Εικαστικά, μουσική, χορός, απαγγελία και θέατρο. 
Κοινός τόπος, η έννοια της απώλειας. Των αγαπημένων αλλά και του νου, των συναισθημάτων, της πατρίδας, των σπιτιών, του ελέγχου, των ορίων…
POE AFISSA 4
Δύο άξονες-ένας στόχος
Ο Ρομαντισμός, ως αντίδραση στον ορθολογισμό, παραμέρισε τις έννοιες της απόλυτης αρμονίας και της τάξης για χάρη της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης, του πάθους, του ενθουσιασμού και της ελευθερίας. Μια αντιπροσωπευτική ιδέα του κινήματος παρουσιάζεται στο project “Dark Romance + Edgar Allan Poe” μέσω εικαστικών έργων σε video art προβολή του Ζουάν Κούρτις με επιλογή των έργων από την Ιστορικό Τέχνης Δρ Μαρία Αθανασέκου.
Ο λόγος και η ψυχοσύνθεση του Πόε σε άμεσο διάλογο με το εικαστικό σύμπαν που «χτίζει» η παράσταση, φτάνει στον θεατή με ποικίλους τρόπους: Μέσα από την κίνηση, το χορό, την απαγγελία και τη μουσική. Υπεύθυνη για την επιλογή των κειμένων και της σκηνικής τους παρουσίασης, η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ για το μουσικό κομμάτι ο Νίκος Μαϊντάς. Ο τελευταίος, έμπειρος μουσικός, έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές και εδώ καλείται για μια ακόμη μεγάλη πρόκληση.
Εάν θέλετε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης κάντε κλικ ΕΔΩ
και το teaser ΕΔΩ
P1480401 DxO-10
P1480414 DxO-15
Ταυτότητα παράστασης 
Dark Romance + Edgar Allan Poe
Κείμενα: Δρ Μαρία Αθανασέκου , Edgar Allan Pοe (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης)
Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρβάρα Πεντζερίδου
Ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού - επιλογή έργων Τέχνης: Δρ. Μαρία Αθανασέκου
VIdeo Art: Ζουάν Κούρτις
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Γρίβας
Μελοποίηση - Τραγούδι: Νίκος Μαϊντάς
Χορογράφος - Υπεύθυνος Κίνησης: Μαρίζα Βινιεράτου
Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ηλίας Γκογιάννος
Χορός-Performance: Ευγενία Σιγαλού
Απαγγελία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής ).
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου
Γενική είσοδος: 12€ /

Προπώληση Viva.gr και στο ταμείο -Ανέργων - Φοιτητικό 10 €- 
ΑΜΕΑ: δωρεάν
P1480393 DxO-15
Λίγα λόγια για τους βασικούς συντελεστές
Ξανθή Ταβουλαρέα
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρύτρια του Θεατρικού Σωματείου Ρέον Θέατρο και Συνεργάτης στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, κάποιες παραστάσεις της που βασίστηκαν σε ιδέες ή βιβλία: Ο Μαγικός Αυλός - Μότσαρτ Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα - Χ.Κρ. Άντερσεν
Η ώρα του Διαβόλου - Φερν. Πεσσόα Η Μαγεμένη Ψυχή - Ρομ.Ρολλάν.
Μαρία Αθανασέκου
Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Διδάσκει στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Frederick και είναι ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Νίκος Μαϊντάς
Μουσικός, τραγουδιστής, μελοποιός. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Magic de Spell. Ενδεικτικά τραγούδια ή δουλειές αυτής της περιόδου είναι οι «Διακοπές στο Σαράγιεβο», «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν ‘Οψιν», «Εμένα οι Φίλοι μου» , «Ο Λύκος της ψυχής μου», «Η Όλγα» κλπ. Πλέον, ακολουθεί τη δική του προσωπική πορεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ