Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ" ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ!

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»

Στο Θέατρο ΧΩΡΑ
από 11 Οκτωβρίου 2018
για δεύτερη θεατρική σεζόν

A group of people posing for the camera

Description generated with very high confidence

«Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου…»


Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της και την τεράστια απήχηση σε κοινό και κριτικούς, η παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ» επιστρέφει για δεύτερη θεατρική σεζόν, στο Θέατρο ΧΩΡΑ, από τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Η Νένα Μεντή συναντά τον Πέτρο Ζούλια και μαζί με την ΄Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, τηνΜαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα!

Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει  μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας… «Σα να ΄χαν ποτέ  τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου»όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει  κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι καπετάνιος, για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια.


Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο- σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν:

Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάννα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου.


Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις


Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792     

              
Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο, 2108673945

Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου 2018 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: Κανονικό: 17 €, 15 € (Εξώστης)
Μειωμένο: 13 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)
Ανέργων: 10 €
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Πληροφορίες για τις ομαδικές κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108673945 και  6982381385


Parking με 3 ευρώ (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18)

Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου: www.choratheatro.gr   



Κριτικές για την Α’ Σεζόν της παράστασης:

«Στο θέατρο Χώρα, αυτή την εποχή, ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθέτησε μια εξόχως εύστοχη σύνθεση κειμένων του Παπαδιαμάντη με ηρωίδες μορφές από τα διηγήματά του, με κύριο καμβά τη «Φόνισσα».
Χάρηκα μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, με εξαίσιους ρυθμούς, ήθος και αρμόδιο ύφος, σεμνή και συνάμα ουσιαστικά επιθετική.
Τα κοστούμια και τα σκηνικά της Αναστασίας Αρσένη, υποδείγματα ύφους χωρίς λαογραφισμούς.
Η μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού, υποδόρια στήριξη. Οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, σε ύφος και αισθητική ερημικού ξωκλησιού.
Δείτε τη Νένα Μεντή. Μεγάλη υποκριτική ποιητική προσφορά. Συμπερίληψη Κοτοπούλη, Παξινού, Καλογερίκου, Μουστάκα. Αποθέωση της Μεγάλης του Γένους Σχολής του λόγου και της ελληνικής χειρονομίας.
Η Ερση Μαλικένζου έξοχη, ριζιμιά, η Ευγενία Δημητροπούλου ωριμάζει και λάμπει εν απλότητι. Η Χριστιάννα Μαντζουράνη αυθεντική και ισάξια δίπλα της οι νέες Μαριάννα Τουντασάκη και Εφη Σακελλαρίου. Εμπειρία το παν!»
Τα NEA (Κ. Γεωργουσόπουλος)

«Η Νένα Μεντή, με την ερμηνεία της σκιαγραφεί περιστατικά από την τσακισμένη ζωή της γραίας και μας «τσακίζει», καθώς καταφέρνει να αποδώσει όλες τις πλευρές μιας σύγχρονης Μήδειας. Κάθε φόνος μεταμορφώνει σταδιακά τη Φραγκογιαννού σε μισάνθρωπο, που τον καταδιώκουν οι δαίμονές του οδηγώντας τον σε απόγνωση, σαν σε αγρίμι που λειτουργεί μόνο με το ένστικτό του. Κι αυτή η μεταμόρφωση, στην ερμηνεία της Μεντή, είναι εντυπωσιακή.»
Athens Voice

«Ο Πέτρος Ζούλιας μέσα από την σκηνοθετική του ματιά προσπαθεί να αναδείξει τη συμπύκνωση της γραφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, επικεντρώνοντας στο σκηνικά αναγκαίο, στη φέτα ζωής. Στη μοναδική στιγμή, έτσι όπως αυτός την αιχμαλωτίζει. Ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο θαύμα που κυοφορείται και στην κατάρα που πέφτει για να αλλάξει τη μοίρα ενός ανθρώπου. Μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης»
The Reader.gr

«Η παράσταση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στο Θέατρο Χώρα χρωστά πολλά στο ευρηματικό εγχείρημα του σκηνοθέτη και εμπνευστή αυτής της δουλειάς Πέτρο Ζούλια. Ο Ζούλιας ξανασυναντά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του, κατά κόσμον Νένα Μεντή, για να την οδηγήσει σε έναν καινούργιο σταθμό στην καριέρα της, αυτόν της Φραγκογιαννούς.
Δίπλα στη Φραγκογιαννού αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους άλλες πέντε ηθοποιοί, βάζοντας η καθεμία τη δική της πινελιά στο αποτέλεσμα».
Texnes-plus.gr

«Εξαιρετικό τόσο το αφαιρετικό σκηνικό όσο και τα πλήρως εναρμονισμένα με την εποχή κοστούμια που επιμελήθηκε η Αναστασία Αρσένη. Οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη έδωσαν με τη σειρά τους στην παράσταση τη δραματικότητα που της αναλογούσε ενώ η μουσική επιμέλεια του Παναγιώτη Αυγερινού ταξίδεψαν το θεατή στην εποχή της ιστορίας μας αλλά και στα χρηστά ήθη που τόσο αρεσκόταν να προβάλλει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα κείμενά του.
Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι απλά μια εξαιρετική γεμάτη παράσταση, δουλεμένη με αγάπη και αφοσίωση από όλους τους συντελεστές. Είναι μια δουλειά που επιθυμούσαν όλοι να την κάνουν και ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανέβει. Ο κόσμος την αγκάλιασε θερμά από το ίδιο κιόλας βράδυ της πρεμιέρας που δεν σταμάτησε να χειροκροτά τις ηθοποιούς στο κλείσιμο της αυλαίας για πάνω από δέκα λεπτά. Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε όλους και πραγματικά δεν πρέπει να την χάσετε.»
Radioalchemy.net

«Η παράσταση ”Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” είναι μια ευκαιρία για τον κάθε έναν που αποκαλείται Ελληνας/ιδα να δει, να θυμηθεί ή γνωρίσει την σπουδαιότητα των ιστοριών που αποτελούν εθνική μας κληρονομιά μέσα από μια θεατρική διασκευή που στέκει εύκολα μόνη της για τα χρόνια που θα έρθουν.»
Tetragwno.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ