Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Dissolving Localities: Athens | Μια Οπτικοακουστική Performance | Α.Σ.Κ.Τ. | Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 21.30 | Βetween the Seas: Mediterranean Performance Lab



Dissolving Localities: μία οπτικοακουστική περφόρμανς

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, 21.30
Α.Σ.Κ.Τ. Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - Παλιά Βιβλιοθήκη
Πειραιώς 256, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Καλλιτέχνες: Emmanuel Witzthum (Israel), Thomas Koner (Germany), Arik Futterman (Israel), Ελένη Ζερβού (Ελλάδα)
Διοργάνωση/Παραγωγή: Βetween the Seas: Mediterranean Performance Lab



Μετά τη Μαδρίτη, το Παρίσι, την Κρακοβία, το Λος Άντζελες και άλλες μεγάλες πόλεις, το project Dissolving Localities θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον χώρο της Παλιάς Βιβλιοθήκης της Α.Σ.Κ.Τ., τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 21.30.

Τι είναι το “Dissolving Localities”
To project Dissolving Localities είναι μια πλατφόρμα που συνδέει το αστικό τοπίο με την Performance συλλέγοντας εικόνες και ήχους από την καθημερινή ζωή των κατοίκων που τις μετατρέπει σε καλλιτεχνική δημιουργία. Το πρότζεκτ ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ όπου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν στη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού από την πόλη, το οποίο μετά παρουσιάστηκε ως performance με ζωντανό mixing του υλικού αυτού.
Εν συνεχεία το αρχικό αυτό project εξελίχθηκε συνδέοντας την Ιερουσαλήμ με άλλες πόλεις ανά τον κόσμο και έχει μεταξύ άλλων παρουσιαστεί σε: Μαδρίτη, Παρίσι, Κρακοβία, Λος Άντζελες.
Για το Dissolving Localities: Athens, τα τρία βασικά μέλη της ομάδας (Emmanuel Witzthum, Thomas Koner και Arik Futerman) σε συνεργασία με την Ελληνίδα video artist Ελένη Ζερβού, θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα για διάστημα μίας εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας θα διερευνήσουν το αστικό τοπίο και θα συλλέξουν οπτικοακουστικό υλικό από την πόλη και τους κατοίκους της. Το υλικό στη συνέχεια μοντάρεται σε οπτικοακουστικές ενότητες από την πόλη, οι οποίες μετά μιξάρονται ζωντανά επί σκηνής από τους τέσσερις καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας πάλι την πόλη στους κατοίκους της.
Έτσι, μέσα από την επί σκηνής ερμηνεία της πόλης προκύπτουν καινούργιες και διαφορετικές οπτικές γωνίες τόσο για το κοινό όσο και για τους ερμηνευτές.

Η δημιουργία και η παρουσίαση του
Dissolving Localities στην Αθήνα έχει την υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ και της Πρεσβείας του Ισραήλ.


Links-Video



Βιογραφικά των καλλιτεχνών:
Ο Emmanuel Witzthum είναι μουσικός και καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων απο την Ιερουσαλήμ. Εχει πραγματοποιήσει οπτικοακουστικά πρότζεκτ στα IRCAM και 104 (Παρίσι), Μatadero (Μαδρίτη), Jewish Culture Festival (Κρακοβία), Jerusalem Season of Culture (Ισραήλ), Jewish Museum (Βερολίνο) μεταξύ άλλων. Το 2012 ανέλαβε, μετά απο παραγγελία της Google Israel και του Tel Aviv Arts Fair Fresh Paint, να πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ με χρήση του Google street view. Εχει διατελέσει project manager ψηφιακών μέσων για το British Council του Ισραήλ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Lab Theatre στην Ιερουσαλήμ (2009-2011)
Εχει επίσης συνεργαστεί ως βιολονίστας με τις Berlin Staatskappele, The Israel Philharmonic, The Orpheus Chamber Orchestra και το Εnsemble Inter-Contemporain με το οποίο έχει επίσης ηχογραφήσει στην Deutsche Grammofon υπο τη διεύθυνση του Pierre Boulez.
Ηταν προσκεκλημένος συνθέτης στο πρόγραμμα DAAD Kunstler το 2001, προσκεκλημένος λέκτορας στο UC Berkeley to 2012 ενώ τώρα είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, πάνω στην επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εικαστική δημιουργία. http://www.witzthum.com/
Ο Thomas Köner είναι ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης πολυμέσων με εξειδικευμένο ενδιαφέρον στη σύζευξη οπτικών και ακουστικών εμπειριών. Στη διάρκεια της σημαντικής του καριέρας έχει δουλέψει σε εγκαταστάσεις, sound art, μινιμαλιστικά ηχοτοπία και στο χώρο της dub techno ως μέλος των Porter Ricks. To 2000 έλαβε το βραβείο νέων τεχνολογιών από το Montreal Festival of New Cinema and New Media. Το 2004 έλαβε το βραβείο Golden Nica του Prix Arts Electronica και το γερμανικό βραβείο ηχητικών τεχνών "Produktionspreis WDR / Deutscher Klangkunst-Preis". Η εγκατάστασή του Suburbs of the Void έχει λάβει το βραβείο Transmediale το 2005 στο Βερολίνο και παρουσιάστηκε και στην Μπιενάλε της Βενετίας, Teatro La Fenice, ως ζωντανή περφόρμανς την ίδια χρονιά. Το βίντεο του Thomas Koner Nuuk έλαβε το βραβείο Tiger Club award καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο International Filmfestival Rotterdam το 2005. http://thomaskoner.com/
O Arik Futterman είναι φωτογράφος, μοντέρ και δημιουργός ζωντανών βιντεο περφόρμανς, εγκαταστάσεων και video art. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ. Ο Arik είναι μέλος της κολλεκτίβας “no coast” στην Ιερουσαλήμ και συστηματικός συλλέκτης αρχειακού υλικού στην πόλη.
Η Ελένη Ζερβού ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γιώργο Λάππα (2012-2016) και τον Νίκο Χαραλαμπίδη (2018) καθώς και στο Mimar Sinan Fine Arts Univesity, Istanbul. Το εικαστικό της έργο παίρνει τη μορφή βίντεο, εγκαταστάσεων, γλυπτικής, περφόρμανς και ήχου. Υπήρξε μέλος του Contemporary Art Showcase Athens και της ομάδας “Allopix”.  Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και περφόρμανς σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία σε γκαλερί, μουσεία και ανεξαρτήτους χώρους μεταξύ των οποίων : Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ωδείο Αθηνών, Fabrica del Vapore-Μιλάνο, Santral Istanbul, Studio-X Istanbul και Documenta Halle-Κάσσελ.

Πληροφορίες για τον διοργανωτή οργανισμό:
Το Between the Seas είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε απο την θεατρολόγο Ακτίνα Σταθάκη με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση των σύγχρονων Μεσογειακών παραστατικών τεχνών και την ενθάρρυνση διαλόγου και ανταλλαγών μεταξύ καλλιτεχνών απο τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο. Απο το 2011 μέχρι και το 2015 το Between the Seas δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη οπου πραγματοποίησε το ετήσιο φεστιβάλ Between the Seas παρουσιάζοντας πάνω απο 30 Μεσογειακούς καλλιτέχνες ενώ απο το 2017 ο οργανισμός επέκτεινε τις δράσεις του και στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Μονεμβάσια.
Για την επίτευξη των στόχων μας πραγματοποιούμε τις ακόλουθες δράσεις:
             ετήσιο φεστιβάλ Μεσογειακών παραστατικών τεχνών στη Νέα Υόρκη
             μηνιαίες δράσεις στην Αθήνα σε συνεργασία με διαφορετικούς χώρους και οργανισμούς
             πρόγραμμα φιλοξενίας Μεσογειακών καλλιτεχνών στη Μονεμβάσια
             σεμινάρια για νέους καλλιτέχνες με στόχο την ενδυνάμωση της ανεξάρτητης παραγωγής


Info:
Τοποθεσία: Α.Σ.Κ.Τ. Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - Παλιά Βιβλιοθήκη
Πειραιώς 256, Αθήνα
Ημερομηνία: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, 21.30. Διάρκεια: 60 λεπτά
Πληροφορίες: www.betweentheseas.org
Τιμή Εισιτηρίου: Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων/πληροφορίες:
betweentheseasfestival@gmail.com




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα