Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Schwarz Foundation || Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους 12 - 18 ετών || Art Space Pythagorion 2018

ART SPACE PYTHAGORION 2018

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Για παιδιά και εφήβους 12-18 ετών

 
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας» σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου που θα πραγματοποιηθεί στο Art Space Pythagorion από 3 Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου 2018, θα οργανωθεί ομότιτλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, καθώς και ειδικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από τα έργα 10 καλλιτεχνών ελλήνων και ξένων την Πολιτική Μελαγχολία έτσι όπως αποτυπώνεται στην ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο τίτλος της έκθεσης έχει εμπνευστεί από το ομότιτλο κείμενο του φιλοσόφου Lieven de Cauter και εστιάζει στην ανάλυση της πολιτικής και των πολιτικών που την ασκούν, στους τρόπους με τους οποίους αντιδρά ο σύγχρονος άνθρωπος στα φαινόμενα του λαϊκισμού, των ψευδών υποσχέσεων, της κατανάλωσης ως στάση ζωής και διαφυγής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με βάση τις έννοιες των έργων της έκθεσης ενώ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις βιωματικές και ψυχικές εμπειρίες των μαθητών μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και παρατηρήσεις στην κοινωνία έτσι όπως διαμορφώθηκε τα χρόνια της κρίσης, των μεταναστευτικών εισροών και των οικονομικών κραδασμών. Θα δοθεί έμφαση στις αλλαγές που η Πολιτική Μελαγχολία προκαλεί στην συμπεριφορά, ατομική και συλλογική, ενώ θα παρουσιαστούν ιστορικά παραδείγματα απεικόνισης της Μελαγχολίας στην τέχνη.
ΒΡΕΙΤΕ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡΕΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΔΩ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τους εξής άξονες:
  1. Γνωριμία με τα έργα της έκθεσης.
  2. Δημιουργία ενός Σημειωματάριου με φράσεις που θα αντιστοιχούν στις έννοιες της Πολιτικής Μελαγχολίας ώστε να εκφρασθούν ποιητικά «αποφθέγματα» που οι μαθητές θα επινοήσουν. Αντί συνθημάτων διαμαρτυρίας, προτροπές συνειδητοποίησης και αντί βίαιων προτροπών , τρυφερές διατυπώσεις για την κοινή εμπειρία.

Το Σημειωματάριο θα δοθεί στους μαθητές υπό μορφή 10 καρτ ποστάλ με απεικονίσεις των έργων της έκθεσης. Σε κάθε κάρτα και στην πίσω της πλευρά θα σημειωθεί η φράση που τα παιδιά θα σκεφτούν ή θα ζωγραφίσουν μια αντίστοιχη εικόνα με το αποτυπωμένο έργο.

Το τελικό αυτό «πακέτο» εικόνων και φράσεων θα ανήκει στα παιδιά με την δυνατότητα να αποστείλουν όπου αυτά επιθυμούν τις κάρτες τους, σαν υπενθυμίσεις μιας εποχής, της δικής τους, που αναζητά τρόπους διαφυγής από κλισέ και χειραγωγήσεις.

Τα «αποφθέγματα» αυτά και οι κάρτες θα μπορέσουν αργότερα να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο ως έναυσμα για συζήτηση, συγγραφή εκθέσεων ή κειμένων , θεατρικά δρώμενα ή παραγωγή εντύπου.

Η ιδέα βασίζεται στην κατασκευή ενός προσωπικού artbook, που συλλέγει εικόνες και φράσεις ενώ αντικατοπτρίζει το ημερολόγιο μιάς εποχής που χαρακτηρίζεται από την Πολιτική Μελαγχολία και τα προσωπικά αδιέξοδα.

Αντιστοίχως το σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, αρκετά πιο διευρυμένο θα εξετάζει τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούν συζητηθούν τα ζητήματα που η έκθεση θίγει στο σχολείο, να αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό υλικό που θα προσφερθεί, οι καρτ ποστάλ και τα «αποφθέγματα» των παιδιών, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σύγχρονα έργα και τους δημιουργούς τους μέσα από την έκθεση που για τον σκοπό αυτό θα παραταθεί ως τις 15 Οκτωβρίου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές θα έχουν διάρκεια 2 διδακτικών ωρών κάθε φορά, ενώ για τους εκπαιδευτικούς θα διαρκούν 4 ώρες επί 2 συνεχόμενες ημέρες ανά βαθμίδα.

Την επιμέλεια, δημιουργία, συντονισμό και υλοποίηση του προγράμματος θα έχει για 3η συνεχή χρονιά η Κατερίνα Ζαχαροπούλου - επισυνάπτεται βιογραφικό.
INFO
Art Space Pythagorion 2018 | Πυθαγόρειο, Σάμος
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Για παιδιά και εφήβους 12 - 18 ετών
Επιμέλεια και υλοποίηση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Διάρκεια έκθεσης: 3 Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου
Διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 
για τους μαθητές 2 διδακτικές ώρες ανά φορά // για τους εκπαιδευτικούς 4 ώρες επί δύο συνεχόμενες ημέρες ανά βαθμίδα


www.schwarzfoundation.com/
Follow us:
https://www.facebook.com/SamosFestival?fref=nf

Σημείωμα προς τους συντάκτες:
Οι εκδηλώσεις του Schwarz Foundation στη Σάμο προέρχονται από μια ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από ιδιωτικές δωρεές και τοπικούς φορείς και οργανώσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ