Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τρωάδες» Ευριπίδη 20 & 21 Ιουλίου Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού



Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"
σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης
παρουσιάζουν την τραγωδία
«Τρωάδες»
Ευριπίδη
20 & 21 Ιουλίου
Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού


          H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση,  σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.
Μέχρι τώρα, η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α.
Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, είναι η έβδομη παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.
Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης. Η απανθρωπιά των εξουσιαστών προκαλεί τον πόνο, την αυθαιρεσία, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη. Η πολιτεία σείεται συθέμελα, οι Τρώες καλούνται να βιώσουν την απόγνωση και την ταπείνωση του νικημένου. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και άηχες κραυγές σπαραγμού...Στην παράσταση, η έννοια του «πολίτη» περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται με την έννοια της «διαφορετικότητας» και φέρει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο καθώς σε αυτή συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες.
Συναντιούνται επί σκηνής, πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα της νοηματικής και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν και «δανείζουν» την φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η γλώσσα τίθεται στο επίκεντρο της παράστασης και αναδεικνύεται, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας, αλλά και ως μέσο νοημάτων. Οι ήρωες, Τρώες και Έλληνες, δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα, παρομοίως και οι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν επί σκηνής. Αναπτύσσεται ένας συμβολικός παραλληλισμός ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε δυο κουλτούρες, στο τότε, αλλά και στο σήμερα, έχοντας από την μία πλευρά τη γλώσσα των κωφών, την νοηματική, και από την άλλη των ακουόντων, δυο γλώσσες που τελικά συναντιούνται όχι μόνο ερμηνευτικά και καλλιτεχνικά, αλλά και ιδεολογικά.
Σημαντικός άξονας της παράστασης είναι και η μουσική. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες αφουγκράζονται τον ρυθμό και συνομιλούν, μεταδίδοντας στους θεατές μια μοναδική οπτική εμπειρία.  
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις, που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Teaser παράστασης: https://youtu.be/Cl3nirTuIq8
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικά- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Δοσούλα
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες: Ηλίας Τσάντος
Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή

Στον ρόλο της Εκάβης  η Αγγελική Λεμονή

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέρες παραστάσεων: Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στις 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (Ειδική Τιμή ΑΜΕΑ, μειωμένο)
Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970.518549 (ΜΟΝΟ SMS)

Ακολουθήστε την Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα":
Ακολουθήστε τo ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 22310 33325, ώρες γραφείου.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ