Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλώστε συμμετοχή στο «imPROject» - Ερευνητικό Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού από την χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη (24 Σεπ-14 Οκτ 2018)

Σοφία Μαυραγάνη / FINGERSIX
imPROject
Ερευνητικό Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού
24 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018
Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν  

Ανοιχτό  Κάλεσμα


Μετά από πέντε χρόνια μελέτης της σχέσης παιχνιδιού και παραστατικών τεχνών, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, μοιράζεται την εμπειρία της έρευνάς της. Oι παρατηρήσεις και οι πρακτικές που καταγράφηκαν μέσω της διαδρομής του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος playforPLACE σε17 πόλεις του κόσμου, συστηματοποιούνται στο ερευνητικό εργαστήριο imPROject το οποίο οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν δωρεάν.

Το πρότυπο αυτό εργαστήριο, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι παιγνιώδεις δομές παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το εμπλουτίζουν και εν τέλει το διαμορφώνουν. Το imPROject στοχεύει να αποτελέσει τον τόπο για τη ζύμωση και τελικά τη διαμόρφωση μιας νέας μεθόδου αυτοσχεδιασμού.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη διερεύνηση στρατηγικών στιγμιαίας δημιουργίας κινησιολογικού/ σωματικού υλικού, σύνθεσης και ερμηνείας. Το παιγνιώδες σώμα θα συνδιαλαγεί με το κινούμενο σώμα και οι ιδιότητες του παιχνιδιού θα αποτελέσουν την αφορμή και το πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των εργαλείων του αυτοσχεδιασμού στη χορευτική πράξη. Εστιάζει επίσης στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους οι ερμηνευτές μπορούν να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν το ερμηνευτικό και κινησιολογικό τους λεξιλόγιο, να διεγείρουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους, να εμπιστευτούν με καθαρότητα τις επιλογές τους, να εστιάσουν και απελευθερώσουν τις εν δυνάμει καλλιτεχνικές τους δυνατότητες.

Tο εργαστήριο μέσα από την εμπειρία ενός πλαισίου όπου συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται οι αυστηροί κανόνες με την εκφραστική ελευθερία, ως ένα παιχνίδι κανόνων, δίνει την ευκαιρία στην κατανόηση αλλά και την εξάσκηση της διαδικασία λήψης αυτοσχέδιων αποφάσεων.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση αυτοσχεδιασμού ανοιχτή στο κοινό το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στο χώρο του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν (Χρυσάφης 34, Βύρωνας).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν τα παρακάτω έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018 στη διεύθυνση smavra@gmail.com αναγράφοντας στο θέμα του mail «imPROject / Ονοματεπώνυμο».
1.         Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (100 λέξεις)
2.         Γράμμα ενδιαφέροντος (100-150 λέξεις)
3.         Link από βίντεο με κινητικό υλικό, αναρτημένο σε Vimeo ή YouTube

Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν, θα ειδοποιηθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018. Το πρόγραμμα, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους συμμετέχοντες, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν.


Περισσότερες πληροφορίες

Ημερομηνίες και ώρες: Δευτέρα έως Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018, 10.00 – 14.00. Συνολική διάρκεια: 84 ώρες
Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας, 162 32, Τηλ: 210 76 21 234, www.duncandancecenter.org

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου


Διαβάστε περισσότερα

Το playforPLACE είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραστατικών τεχνών μέσω του οποίου η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού.  Πραγματοποιήθηκε για 5 συνεχείς χρονιές, από το 2012-2016, σε 17 πόλεις του κόσμου. Σε κάθε πόλη η χορογράφος συνεργάστηκε με διαφορετικούς καλλιτέχνες και οργανισμούς συν-διαμορφώνοντας μαζί με έναν τοπικό καλλιτέχνη ένα ξεχωριστό πειραματικό εργαστήριο-παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στη συνδιδασκαλία και στην έμπρακτη καλλιτεχνική ανταλλαγή. Οι χώρες τις οποίες έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής είναι: Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Κύπρος, Αργεντινή, Αυστρία, Κωνσταντινούπολη και Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, την Καστοριά και την Κέρκυρα. Για την περίοδο 2015-16 είχε την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Σοφία Μαυραγάνη σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων/ marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα χορογραφία/ dance making στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ (ΒΑ in Dance Making). Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το πρότυπο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα “playforPLACE”, τo οποίo έχει ταξιδέψει σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία, και το workshop δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ νέων χορογράφων και μουσικών-συνθετών BREAKING ART, το οποίο υλοποιείται σε παραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Παράλληλα διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία σε σχολές και κέντρα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέατρα, φεστιβάλ και διοργανώσεις όπως: documenta14, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, «Δημήτρια», MIRfestivalPARK YOUR ID στο Mάαστριχτ, Διεθνές Φεστιβάλ Ημέρες Χορού στα Χανιά, Θέατρο Απόλλων (Σύρος), Θέατρο Μπελισάριο (Μπουένος Άιρες), Θέατρο Lagrada (Mαδρίτη) κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδαςFINGERSIX/Athens.

Δείτε περισσότερα:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ