Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

IANOS | ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣO IANOS δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της λογοτεχνίας να συμμετάσχουν στις Λέσχες Ανάγνωσης που δημιούργησε στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για τους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις (3) Λέσχες Ανάγνωσης που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο:

ü  Λέσχη «Ξένη και Ελληνική Λογοτεχνία» σε επιμέλεια και συντονισμό του Μάνου Κοντολέων, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
ü   Λέσχη «7 μυθιστορήματα από 7 χώρες» σε επιμέλεια και συντονισμό του Γιάννη Καλπούζου, για 2η χρονιά.
ü   Νέα Λέσχη «100 χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 1850-1950. Νεοέλληνες πεζογράφοι από τον 19ο αιώνα έως τη γενιά του ’30», σε επιμέλεια και συντονισμό της Μαρίας Σκιαδαρέση .


Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει πρέπει να συμπληρώσει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής που θα βρει στο https://www.ianos.gr/lesxes-anagnosis/genikes-plirofories-lesxes-anagnosis.html και να την αποστείλει στο events.stadiou@ianos.gr.

Υποβολή αιτήσεων μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.

Λίγα Λόγια για τις τρείς (3) Λέσχες Ανάγνωσης

1. Λέσχη «Ξένη και Ελληνική Λογοτεχνία» με τον Μάνο Κοντολέων
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν οκτώ (8) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη, στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου

ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των οκτώ (8) προγραμματισμένων συναντήσεων:
Τετάρτες 18:00 – 20:00: 17/10, 14/11, 12/12, 16/1, 13/2, 13/3, 10/4, 15/5

Λίγα Λόγια για τον Μάνο Κοντολέων
Είναι συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Έχει γράψει 14 μυθιστορήματα, 4 συλλογές διηγημάτων και πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, ενώ έχουν μεταφραστεί σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Υπήρξε για 20 χρόνια σύμβουλος εκδόσεων μεγάλου εκδοτικού οίκου. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Καθημερινή, Αυγή, Διαβάζω, Τραμ, Πόρφυραςκ.α) και σε πολλές  βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες (Fractal, Diastixo, ThinkFree, Litterature, I-Porta, Culture, Bookia κ.α.).

«Αν λατρεύετε τη λογοτεχνία. Αν σας αρέσει να διαβάζετε μυθιστορήματα και να μοιράζεστε σκέψεις και συναισθήματα με άλλους αναγνώστες, τότε… Τότε ελάτε στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ! Εσείς κι εγώ, μια φορά το μήνα, θα συναντιόμαστε και θα συζητάμε για το βιβλίο που κάθε φορά θα έχουμε διαβάσει. Από τον Οκτώβριο… Σας περιμένω!»
Μάνος Κοντολέων συγγραφέας, κριτικός

2. Λέσχη «7 Μυθιστορήματα από 7 χώρες» με τον Γιάννη Καλπούζο
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν επτά (7) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.


Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των επτά (7) προγραμματισμένων συναντήσεων είναι:
Δευτέρες 18:00 – 20:00 :8/10, 5/11, 3/12, 14/1, 4/2, 4/3, 1/4

Λίγα Λόγια για τον Γιάννη Καλπούζο
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και ζει μόνιμα από το 1983 στην Αθήνα. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος». Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας. Ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε στα πολωνικά και στα τουρκικά, ενώ κυκλοφορεί και σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου». Σχεδόν όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τέλος, ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να 'σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».«Φέτος στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ θα περιπλανηθούμε στη λογοτεχνία του κόσμου μέσα από 7 μυθιστορήματα και 7συγγραφείς από 7 χώρες. Ο τόπος καταγωγής κάθε δημιουργού διαποτίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τη γραφή του, ενώ πέρα από τη θεματολογία,

τη μυθοπλασία και τους χαρακτήρες ορισμένα βιβλία προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πτυχές των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα, καθώς και τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές των κατοίκων της.  Σας προσκαλώ να συνταξιδέψουμε σ’ αυτό το λογοτεχνικό οδοιπορικό.»
Γιάννης Καλπούζος συγγραφέας, ποιητής

3. Νέα Λέσχη«100 χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 1850-1950. Νεοέλληνες πεζογράφοι από τον 19ο αιώνα έως τη γενιά του ’30» με την Μαρία Σκιαδαρέση
Θα πραγματοποιηθούν οκτώ (8) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Πέμπτη στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των οκτώ (8) προγραμματισμένων συναντήσεων:
Πέμπτες 18:00 – 20:00: 04/10, 01/11, 06/12, 10/01, 07/02, 07/03, 04/04, 02/05

Λίγα Λόγια για την Μαρία Σκιαδαρέση
Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1956. Σπούδασε Iστορία και Aρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών. Aσχολήθηκε με την Προϊστορική Aρχαιολογία (συμμετοχή επί χρόνια σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Kρήτη) και με τη Nεότερη ιστορία (διδασκαλία σε γαλλικό λύκειο). Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ιστορικές μελέτες και βιβλία για παιδιά. Kείμενά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ διηγήματά της

συμπεριλαμβάνονται συχνά σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.  Έργα της έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

«Αν αγαπάτε τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα την πεζογραφία -μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα- αν προτιμάτε την ελληνική λογοτεχνία αν σας αρέσει να μοιράζεστε τις εντυπώσεις από τα διαβάσματά σας με άλλους αναγνώστες, τότε μπορείτε να έρθετε στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ! Εσείς κι εγώ θα συναντιόμαστε μια φορά τον μήνα και θα συζητάμε για το βιβλίο που έχουμε διαβάσει κάθε φορά. Σας περιμένω από τον Οκτώβριο!»
Μαρία Σκιαδαρέση συγγραφέας, ιστορικός

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής
Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει πρέπει να συμπληρώσει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής που θα βρει στο https://www.ianos.gr/lesxes-anagnosis/genikes-plirofories-lesxes-anagnosis.html και να την αποστείλει στο events.stadiou@ianos.gr.

Διαβάζεις Λογοτεχνία;
Σου αρέσει να συζητάς για τους χαρακτήρες και τις ιστορίες των βιβλίων που διαβάζεις;

Σε περιμένουμε για να ταξιδέψουμε παρέα, στον μαγευτικό κόσμο του βιβλίου!

Παναγιώτης Καφούσιας, Σταδίου 24, 210-3217917, events.stadiou@ianos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Σωτήρης Χατζάκης στο μυαλό ενός serial killer - Frozen στο Από Μηχανής θέατρο

Προσωπικό σημείωμα:
Ξεκίνησα να βλέπω την παράσταση και αισθανόμουν απέχθεια προς τον serial killer. Αναμενόμενη για όλους μας, νομίζω. Όσο προχωρούσε το έργο, όμως, και μετά τις αναφορές της ψυχιάτρου για τα παθολογικά αίτια που κάνουν έναν άνθρωπο να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση πήρε τη θέση της απέχθειας. Δεν συμφώνησα με τις πράξεις του αλλά τις κατανόησα. Και για μια ακόμη φορά σκέφτομαι πως αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου. Να σου δείχνει και μια άλλη οπτική ενώ δεν το περιμένεις. Έφυγα από την παράσταση πιο πλούσια! Σας τη συστήνω...
Βάσω Σωτηρίου - We Will
FROZEN 
Της Bryony Lavery
Το Frozen είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από τρία πορτραίτα: 
Ενός σήριαλ κίλερ, 
μιας δικαστικής ψυχιάτρου 
και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου. Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην …

Η παράσταση "PETER PANIC" σε σκηνοθεσία Μάρκου Σεφερλή κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Περοκέ την 1η Ιανουαρίου 2019!

PETER PANIC
των JONATHAN SAYER – HENRY SHIELDS – HENRY LEWIS Σκηνοθεσία: Μάρκος Σεφερλής  Θέατρο ΠΕΡΟΚΕ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019!

"Δύο γυναίκες χορεύουν" στο Θέατρο Μεταξουργείο

«ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ» Με την Άννα Βαγενά και τη Γιασεμί Κηλαηδόνη ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» Έναρξη παραστάσεων Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Είδαμε την παράσταση: "Ανατόλ" στο Θέατρο Αλκμήνη

Είδαμε την παράσταση: "Ανατόλ" στο Θέατρο Αλκμήνη και περάσαμε μία μοναδική βραδιά. Η μοναδικότητα αυτής της βραδιάς έγκειται στο γεγονός ότι η παράσταση αυτή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους ήρωες αυτούς εξολοκλήρου και μετά στο κείμενο. Οι ερμηνείες μοναδικές και από τους τρείς ηθοποιούς. Η Τζούλη Σούμα δεν υποδύεται έναν ρόλο αλλά εφτά γυναίκες που γεμίζει εξολοκλήρου την σκηνή και προσδίδει στην παράσταση αυτήν την γλυκιά προσμονή για την εξέλιξη της. Άλλοτε με το νάζι της,άλλοτε με την σπιρτάδα της και άλλοτε με τον δυναμισμό της μας δείχνει εναλλασσόμενες πτυχές κάθε γυναικείας ύπαρξης. Ο ήρωας μας, ο Ανατόλ όντας ως ένας σύγχρονος Δον Ζουάν, αιχμαλωτίζει τις γυναίκες της ζωής του αλλά πολλές φορές γίνεται έρμαιο τους. Αυτό καθιστά τον ήρωας μας ορισμένες φορές άβουλο όν και υποχείριο των γυναικών του. Με συναισθήματα ή μη δέχεται και αποδέχεται καταστάσεις και δηλώνει παρών στις σχέσεις της ζωής του. Ο Λευτέρης Βασιλάκης ενσαρκώνει επάξια αυτόν τον ρόλο! Από την άλλη έχουμε…

Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο (παρατάση) στη μουσική σκηνή Σφίγγα - 23, 30/12 & 6/1

«Τα τραγούδια του Αλέκου»!
 (Αφιέρωμα στο στιχουργό Αλέκο Σακελλάριο
ή "Λατέρνα, φτώχεια και … Σακελλάριος")

Από Κυριακή  23 Δεκεμβρίου (20:30) για 3  παραστάσεις (23/12, 30/12 & 6/1)