Διαβάσαμε και προτείνουμε: Αδιέξοδο του Μιχάλη Σκολιανού

 


Το μυθιστόρημα Το Αδιέξοδο του Μιχάλη Σκολιανού, που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, αφηγείται την ιστορία του Κώστα, ενός νεαρού δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πασχίζει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα βυθισμένη στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μέσα από μια αφήγηση που ισορροπεί ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, ο συγγραφέας σκιαγραφεί τη σταδιακή μεταμόρφωση του ήρωα, από θύμα σε θύτη μιας ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς που τον παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο.

Η γραφή του Σκολιανού είναι λιτή και άμεση, στοιχείο που κρατά τον αναγνώστη διαρκώς προσηλωμένο. Χωρίς περιττές φιοριτούρες, η αφήγησή του καταφέρνει να δημιουργήσει μια έντονα ρεαλιστική ατμόσφαιρα, αντλώντας έμπνευση από το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Οι επιρροές του από τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα δίνουν στο μυθιστόρημα μια αυθεντικότητα που καθιστά την ιστορία του Κώστα εξαιρετικά οικεία και, ίσως, ανησυχητικά αληθινή.

Ανάμεσα στα δυνατά σημεία του βιβλίου είναι η σφιχτοδεμένη του δομή, καθώς παρά τις χρονικές μετατοπίσεις, το σύνολο διατηρεί μια φυσική ροή. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχηματισμένοι, ενώ το στοιχείο της αληθοφάνειας λειτουργεί άλλοτε ως ατού και άλλοτε ως δίκοπο μαχαίρι, καθώς δεν είναι πάντοτε σαφές αν πρόκειται για μια πραγματική ιστορία ή μια ευφυώς κατασκευασμένη αφήγηση με έντονα ρεαλιστικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, Το Αδιέξοδο είναι ένα καλογραμμένο και καθηλωτικό μυθιστόρημα, που αποτυπώνει εύστοχα την ψυχολογία μιας γενιάς που μεγάλωσε με όνειρα και βρέθηκε να παλεύει με τις απογοητεύσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή όσων αναζητούν ρεαλισμό, κοινωνικό προβληματισμό και δυνατή λογοτεχνική γραφή.


Ομάδα Open Mind, 17/4/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: «Άνθρωπος του Θεού» – Όταν η πίστη συγκρούεται με την απελπισία

Είδαμε και προτείνουμε: Η Σκύλα του Georges de la Fouchardière, σε απόδοση και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά

Είδαμε και προτείνουμε: «ΜΕΤΑΝΑΑΑΑΣΤΕΣ» ή «Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν τη βάρκα» του Ματέι Βιζνιέκ

Είδαμε και προτείνουμε: «Συγγνώμη κύριε Μπέκετ»