Κατερίνα Παρασκευοπούλου: "Την παράσταση «Mare Nostrum - Η δική μας θάλασσα» τη σχεδιάζουμε πολλούς μήνες, μέσα στα πλαίσια της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς".

 


Ποια είναι η κεντρική ιδέα και το θέμα της παράστασης «Mare Nostrum - Η δική μας θάλασσα»; 

Η παρασταση είναι ένα αφιέρωμα στη Μεσόγειο, τη χιλιοτραγουδισμένη κ αιώνια αγαπημένη. Mare Nostrum η θάλασσά μας, όχι με την έννοια που χρησιμοποιήθηκε αιώνες πριν, αλλά με την έννοια μιας θάλασσας που περικλείει μέσα της και συνδέει λαούς και πολιτισμούς. Μια θάλασσα ανταγωνισμών και συγκρούσεων, αλλά και γέφυρα ανταλλαγών και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Αναγνωριζόμαστε όλοι οι λαοί της σ΄αυτήν είτε είμαστε στο Τελ Αβίβ και στη Βηρυτό, είτε στην Αλεξάνδρεια και στο Αλγέρι, είτε στη Βαρκελώνη και στη Νάπολη, είτε στη Μασσαλία και στον Πειραιά. Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τουρκία, Μάλτα, Αίγυπτος, Πορτογαλία, Ισπανία, γνώριμοι και εμβληματικοί τόποι της Μεσογείου που συνυπάρχουν αιώνες, επικοινωνούν με μουσικές, τραγούδια και χορούς και νιώθουν ότι τους ενώνει η μεγάλη αγκαλιά της. Μία θάλασσα, μία μουσική, μία κληρονομιά, σε μια ξεχωριστή  παράσταση μουσικής, λόγου και χορού.

 Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία αυτής της παράστασης; Ποια είναι η σημασία της Μεσογείου Θάλασσας στην πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζετε;

Την παράσταση «Mare Nostrum - Η δική μας θάλασσα» τη σχεδιάζουμε πολλούς μήνες, μέσα στα πλαίσια της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς. Σε λίγες μέρες έχουμε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και ταυτόχρονα εδώ στον τόπο μας –στην Ολυμπία- τον εορτασμό των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας (το 776 πΧ), Η άφιξη στο Κατάκολο του εμβληματικού πλοίου Belem και η μεταφορά της Ιερής Ολυμπιακής Φλόγας με αυτό στη Γαλλία, λειτούργησε ως αφετηρία της σκέψης μας ότι η Ολυμπία χιλιάδες χρόνια τώρα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου γύρω της, που παρά τις διαφορές τους είναι τόσο ίδιοι. Θέλουμε λοιπόν να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στους ήχους και τους ρυθμούς αυτής της αγαπημένης θάλασσας.

 

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την προετοιμασία της παράστασης;

Κάθε παράσταση στην προετοιμασία της έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις δυσκολίες της. Πρώτα απ΄όλα στην επιλογή των επιμέρους θεματικών αναφορών, των τραγουδιών, των αφηγηματικών μερών αλλά κυρίως και θα συνταιριαστούν αρμονικά όλα αυτά με τους χορούς μας. Η μεγαλύτερη δυσκολία βέβαια για εμάς, που δε ζούμε στην Αθήνα, είναι ότι δουλεύουμε την παράσταση παράλληλα με τους  εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές μας ώστε να έχουμε τι ιδανικό αποτέλεσμα.

 

Πώς επιλέχθηκαν οι συντελεστές και οι συνεργάτες για την παράσταση; Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία με τη Μάρθα Φριντζήλα και την Κωνσταντίνα Πάτση;

Τη μουσική σκηνοθεσία και την επιμέλεια κειμένων την έχει ο Θωμάς Κωνσταντίνου με τον οποίο το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου έχει ξανασυνεργαστεί στην εξαιρετική παράσταση «Στην Ανατολή.. «Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας ,  δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» - αφιερωμένη στην Μ. Ασία τον Ιούλιο του 2022. Ετσι φέτος -για δεύτερη φορά- με το σύνολο των μουσικών -συνεργατών του – σε συνεργασία με το δάσκαλό μας Κων/νο Τζανέτο στην επιλογή χορών και τις υπέροχες ερμηνεύτριες Μάρθα Φριντζήλα και Κων/ Πάτση, ο Θωμάς Κωνσταντίνου σχεδιάζει μαζί μας το ταξίδι στην Μεσόγειο. Πιστεύω πως όταν οι συνεργασίες είναι όμορφες, δικαιώνει και το αποτέλεσμα.Και αυτό θα φανεί στο χειροκρότημα.

Ιδιαίτερη η χαρά μας φέτος για τη συνεργασία μας με την Μάρθα Φριντζήλα που το κοινό της –όλων των ηλικιών- την περιμένει με ενθουσιασμό στην Ολυμπία αλλά και με την Κων/να Πάτση την οποία αγαπάμε γιατί έχουμε ξανασυνεργαστεί και μας έχει μαγέψει στην παράσταση που έστησε ο Λάμπρος Λιάβας το καλοκαίρι του 2021 «Μια κόρη τ΄αποφάσισε…» , αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

 Πώς συνδυάζονται τα διάφορα είδη μουσικής και χορού από τις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου; Τι μπορούν να περιμένουν οι θεατές από αυτήν την παράσταση; Ποια είναι τα κύρια σημεία που θα ξεχωρίσουν;

Το διαφορετικό αυτής της παράστασης που θεωρούμε ότι θα ενθουσιάσει και τους θεατές είναι ότι δεν είναι καθόλου στατική, αλλά έχει μια διαρκή κίνηση από το ένα άκρο της Μεσογείου στο άλλο –Μπλέκονται ήχοι και μουσικές με χορούς και τραγούδια από το Γιβραλτάρ στην Κρήτη, από τη Βενετιά στην Κύπρο, από την  Κάτω Ιταλία στην Πόλη, από την Αλεξάνδρεια στη Σμύρνη. Τα αλεξανδρινά βαλς, τα flamenco, οι σούστες, οι ταραντέλλες, η φουρλάνα, ο πεντοζάλης διαδέχονται το ένα το άλλο και ανάμεσά τους εξαιρετικοί ποιητές που αφήνουν το στίγμα και το μήνυμά τους με την απαγγελία της Μάρθας Φριντζήλα : Ελύτης, Γκάτσος, Καβάφης, Χικμέτ, Πεσόα… Και τα όργανα τόσα πολλά και διαφορετικά, σαντούρι, κανονάκι, ούτι, λαούτο, μαντολίνα, βιολί, τσαμπούνες και γκάιντες, κλαρίνο και φλογέρες. Μουσική πανδαισία πραγματική!

 Πώς βλέπετε το ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου στην προώθηση της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού μέσω τέτοιων εκδηλώσεων; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την παράσταση «Mare Nostrum - Η δική μας θάλασσα»;

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου έχει μπει στη δεύτερη εκατονταετία της ζωής του και πάντα έχει στόχο την προώθηση της παράδοσης και του πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο Ολύμπια δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία έχει πραγματοποιήσει πολύ επιτυχημένες παραστάσεις με πλήθος θεατών, όπως αυτή η αφιερωματική στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  «Μια κόρη τ΄ αποφάσισε…» και αυτή για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Στην Ανατολή… «Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας, δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…»

Όπως και αυτές έτσι και η φετινή έχουν πάντα ένα μήνυμα να μεταφέρουν. Στηρίζουν την πολιτιστική παράδοση του λαού μας αλλά φέτος κάνουμε κάτι διαφορετικό, μια σύνδεση πολλών λαών γύρω από τη Μεσόγειο θεωρώντας ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ειρηνικά και δημιουργικά. Και όπως και στην αρχαιότητα από την Κάτω Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα, τον Κρότωνα, τη Μασσαλία, την Αίγυπτο, την Κορσική, τη Ρόδο έρχονταν αθλητές στην Ολυμπία έτσι και τώρα σε εκατομμύρια ανθρώπους στέλνουμε το μήνυμα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας, της συναδέλφωσης και της ευγενικής άμιλλας.


 Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση;

Ηδη όλοι δείχνουν κατενθουσιασμένοι με την επιλογή του θέματος και περιμένουν με ανυπομονησία να απολαύσουν την παράσταση κ΄τους συντελεστές της.  Εμείς τους ευχαριστούμε γι΄αυτό, τους περιμένουμε όλους στο θέατρο την Τετάρτη 31 Ιουλίου και υποσχόμαστε ότι για άλλη μια φορά θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Η εικόνα με τα όμορφα φουστάνια και τα μαντήλια να ανεμίζουν στα τραγούδια της Μεσογείου, τα υπέροχα χορευτικά βήματα και οι μουσικές, οι ήχοι και οι ρυθμοί θα μας μείνουν αξέχαστα .

 Πώς συμβάλλει το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής;

Είμαστε πολύ περήφανοι που η παράστασή μας εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Αρχαίας Ολυμπίας που για άλλο ένα καλοκαίρι προβάλλει τον πολιτισμό  στον τόπο μας αλλά και στη χώρα ολόκληρη, αφού στο πλαίσιό του παρουσιάζονται παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις ποιοτικές που αφορούν μεγάλη μερίδα του κοινού, του ντόπιου αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της Ολυμπιακής Γης. Η Ολυμπία και το Φεστιβάλ της είναι θεματοφύλακας των Ολυμπιακών Αξιών και των αξιών του παγκόσμιου πολιτισμού. Ετσι αναδεικνύει τον τόπο μας και την ιστορία του. Την Ιερά Αλτι, τον Ερμή του Πραξιτέλη, το Ναό της Ηρας, τη Νίκη του Παιωνίου, τον Αλφειό ποταμό και τον Κρόνιο λόφο. Γεννήθηκα στην Ολυμπία!,  είπε ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και το επαναλαμβάνουμε και εμείς!

Ποια είναι η ανταπόκριση και η συμμετοχή των μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου σε αυτή την παράσταση;

Σε κάθε παράσταση και εκδήλωσή μας όλα τα μέλη και οι φίλοι του Λυκείου παρίστανται και ανταποκρίνονται θετικά στις επιλογές μας. Ιδιαίτερα φέτος η ανταπόκρισή τους είναι μεγάλη. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τη μεγάλη ανταπόκριση στο στήσιμο της παράστασης από τους χορευτές - μέλη της χορευτικής μας ομάδας, τους έφηβους και τα μικρά παιδιά. Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές θα γίνουν ενα σύνολο με τους θεατές και θα απολαύσουν μια μαγική βραδιά.


Της Αλεξίας Βλάρα, 17/7/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".