Είδαμε και προτείνουμε: «Παραλήρημα για Δυο»

 Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Παραλήρημα για Δυο»,του Ευγένιου Ιονέσκο από την θεατρική ομάδα Fasina!


Το έργο εξερευνά τις δυναμικές ενός απομονωμένου ζευγαριού εν μέσω μιας πολεμικής κρίσης.
Ένα άγνωστο ζευγάρι ζει απομονωμένο στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος, ενώ έξω η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη λόγω ενός πολέμου-«παιχνιδιού» που έχει αναστατώσει την περιοχή. Οι δυο τους καβγαδίζουν συνεχώς για μικροπράγματα, μαχόμενοι για το ποιος έχει δίκιο χρησιμοποιώντας ανόητα επιχειρήματα. Ο πόλεμος αποτελεί μια άνετη δικαιολογία για να παραμείνουν σε αδράνεια και παραίτηση από τη ζωή. Όμως, όταν η ειρήνη έρχεται απροσδόκητα, τους προκαλεί πανικό. Τι θα κάνουν τώρα που η δικαιολογία του πολέμου λείπει; Ευτυχώς, ο πανικός διαρκεί λίγο, καθώς υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι λόγοι να παραμείνουν κλεισμένοι στο καβούκι τους, σαν τα ζώα που αρχικά διαφωνούν. Και όπως τα πράγματα φτάνουν στο τέλος, ξεκινούν ξανά...
Η ερμηνεία των ηθοποιών εξαιρετική, οι οποίοι αποδίδουν την ψυχολογική ένταση και την απομόνωση με εκπληκτική ακρίβεια, το σκηνικό, μινιμαλιστικό αλλά επιβλητικό, ενισχύει την αίσθηση εγκλωβισμού και ανασφάλειας η σκηνοθετική παρέμβαση της Νάνσυ Κουρουνη που καταφέρνει να παντρέψει την κωμωδία με το δράμα, κάνοντάς μας να γελάμε και να συγκινούμαστε ταυτόχρονα.
Ολοκληρώνοντας μας άφησε με έντονα συναισθήματα και βαθιά σκέψη για τις σχέσεις και την ανθρώπινη φύση. Οι ηθοποιοί Μάρθα Χαμπιμπη κ Άννυ Γκαιτατζοπολου ήταν εξαιρετικοί, καταφέρνοντας να αποδώσουν την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων με αμεσότητα έκφραση και πάθος. Το έργο είναι μια δυνατή υπενθύμιση για το πώς οι εξωτερικές καταστάσεις επηρεάζουν τις εσωτερικές μας σχέσεις και πώς συχνά βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε την αλήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".