Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Κι όμως με πειράζει!"

 

"Κι όμως με πειράζει!" είναι ένα τρυφερό και διδακτικό παιδικό βιβλίο που ασχολείται με το θέμα των προσωπικών ορίων και της δυσκολίας να πει κανείς "όχι" σε φίλους και γνωστούς. Μέσα από την ιστορία του Βλαδίμηρου του νεροβούβαλου, η Βέρα Πρατικάκη προσεγγίζει ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες: το πώς να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα στην ευγένεια και τις προσωπικές του ανάγκες.

Η ιστορία ξεκινά με τον Βλαδίμηρο, ο οποίος ανυπομονεί να γυρίσει σπίτι του για να ξεκουραστεί, όταν συναντά τον παλιό του συμμαθητή, τον Μήτσο τον κούκο. Ο Μήτσος αρχίζει να του ζητάει διάφορες χάρες, και ο Βλαδίμηρος, παρόλο που δεν θέλει να κάνει αυτά που του ζητούν, φοβάται ότι αν αρνηθεί, θα φανεί αγενής ή θα προκαλέσει δυσαρέσκεια.


Το βιβλίο εξερευνά τις συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (και οι ενήλικες) όταν προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζονται με την εσωτερική τους επιθυμία να θέσουν όρια. Το μήνυμα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: είναι σημαντικό να μάθουμε να λέμε "όχι" όταν κάτι μας πειράζει ή μας κουράζει, και δεν είναι πάντα απαραίτητο να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των άλλων εις βάρος των δικών μας αναγκών.

Η γραφή της Πρατικάκη είναι απλή, ευχάριστη και κατάλληλη για νεαρούς αναγνώστες. Χρησιμοποιεί ζωντανούς διαλόγους και συμπαθητικούς χαρακτήρες, όπως ο Βλαδίμηρος και ο Μήτσος, για να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι χαρακτήρες αυτοί είναι αναγνωρίσιμοι και προσφέρουν στα παιδιά ένα εύκολο σημείο ταύτισης, αφού όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε κάτι σε κάποιον φίλο ή γνωστό.

Το βιβλίο προσφέρει στα παιδιά μια πολύτιμη ευκαιρία να κατανοήσουν τα δικά τους συναισθήματα και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα να θέτουν όρια. Η ιστορία ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τη σημασία της αυτοεκτίμησης και της προάσπισης των προσωπικών μας αναγκών, ενώ παράλληλα δίνει το μήνυμα ότι το να λες "όχι" δεν σημαίνει ότι είσαι αγενής ή κακός φίλος.

"Κι όμως με πειράζει!" είναι ένα καλογραμμένο και διδακτικό παιδικό βιβλίο που προσεγγίζει με ευαισθησία και χιούμορ ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τα παιδιά. Με τη βοήθεια των γλυκών χαρακτήρων και της απλής αφήγησης, η Βέρα Πρατικάκη καταφέρνει να διδάξει στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.

 

Της Αλεξίας Βλάρα, 14/10/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".