Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

FOUGARO ARTCENTER - ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

 


Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ ξεκινά τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, εγκαινιάζοντας δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις.

Η
FOUGARO GALLERY θα παρουσιάσει την έκθεση «3», του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες έργων, κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί.  Θα είναι η τρίτη φορά που παρουσιάζονται έργα του διακεκριμένου ζωγράφου στο ΦΟΥΓΑΡΟ.



Παράλληλα, στο χώρο
BLUE2, το ΦΟΥΓΑΡΟ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έργα της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, που έχει μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα.  Η έκθεση, με τίτλο “Endangered Portraits”, παρουσιάζει μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του FOUGARO ARTCENTER, δεδομένου ότι άλλοτε, εντός των εγκαταστάσεων του, λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας «ΑΝΘΟΣ».

 

 


 

 

 

 



 

 

 


 

                            

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Λευτέρης Ολύμπιος

FOUGARO GALLERY

11 Ιουνίου - 18 Δεκεμβρίου 2022

 

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται στη FOUGARO GALLERY τον εικαστικό Λευτέρη Ολύμπιο, που ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας, με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του.

 

Σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «3», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Η σειρά «Το Ταξίδι», του 2011, πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις. Όπως έχει σημειώσει η, ιστορικός τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, «στις διαδοχικές εικόνες της αφήγησης των “ταξιδιών”, διακρίνεται η έντονη προσπάθεια του Ολύμπιου να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες πτυχές της ιστορίας και της επικαιροποίησης του αρχικού μοτίβου. Αυτή η μάχη με την ύλη, για την προσέγγιση της ιδεατής σύλληψης, δεν πραγματώνεται με μία εικόνα, αλλά με διαρκείς μετατοπίσεις της οπτικής γωνίας, μέσα από τις οποίες ο ζωγράφος οδηγείται σταδιακά στην πλήρη ελευθερία […]».

 

Η ενότητα «Αικατερίνη Κορνάρο, Το Τρίτο Χέρι», του 2018, εικονογραφεί την θλιβερή ιστορία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου. Με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη: «Η πονεμένη ιστορία της Αικατερίνης Κορνάρο, της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, με γοήτευε αλλά μου προκαλούσε και θλίψη. […] Η νεαρή αυτή αρχόντισσα στάλθηκε από τη Βενετία για να παντρευτεί το βασιλιά της Κύπρου, […] το τέλος της όμως δεν ήταν αίσιο. Η Αικατερίνη, μετά από 15 χρόνια βασιλείας, εξαναγκάζεται να παραδώσει την εξουσία στη Γαληνοτάτη. […]

 

Παρά τη θέλησή της, και με πόνο στην καρδιά, εγκαταλείπει την Κύπρο το Μάρτιο του 1489, κυνηγημένη από την ίδια της την πατρίδα· χήρα και άτεκνη. Ποιος όμως στην πραγματικότητα παρέδωσε την Κύπρο στη Βενετία; Η ιστορία λέει πως η Αικατερίνη Κορνάρο το έκανε. Η ίδια όμως πονούσε τον τόπο, αγαπούσε τον κόσμο και ο κόσμος την αγαπούσε. Δεν ήθελε να  φύγει. Αποστασιοποιείται τότε συναισθηματικά και το φυσικό της σώμα γίνεται το όργανο που παραδίδει την εξουσία. Γίνεται το τρίτο χέρι, που εκτελεί την πράξη τής παράδοσης. Είναι η ιστορική στιγμή της παράδοσης του στέμματος στο Λέοντα της Βενετίας».

 

Τέλος, η σειρά σχεδίων The Cyprus Drawings (Τα Κυπριακά σχέδια), της περιόδου 2021-2022, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στα διαστήματα του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του Covid 19. Δίχως κάποιον σαφή προσανατολισμό, ο καλλιτέχνης αποδίδει ζωγραφικά θέματα από την καθημερινότητα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την Ελληνική μυθολογία, την παράδοση, την θρησκεία, τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας. Όπως λέει ο καλλιτέχνης, «καθόμουν στο τραπέζι μπροστά στο χαρτί και τα υλικά μου και άφηνα το χέρι και την καρδιά μου να με οδηγήσουν εκεί που ήθελαν αυτά. Στην αρχή δεν πίστευα ότι εγώ ήμουν ο δημιουργός αυτών των σχεδίων. Γι’ αυτό, όπως λέμε στην αγιογραφία, έλεγα: «Χειρ Ελευθερίου Ολυμπίου εποίησεν».

 

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί

στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να δημιουργηθεί ξενώνας φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

 

 

Λευτέρης Ολύμπιος

FOUGARO GALLERY

Πέμπτη έως Κυριακή 6 – 10 μμ

Λευτέρης Ολύμπιος

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1953, ενώ ζει και εργάζεται στο Amsterdam. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη, καθώς και ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Η επαφή του με την κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam, και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin το 1985 ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του. Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς «Φιλοξενία». Το 2012 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας με τον τίτλο «Συναντώντας το Βυζάντιο». Το 2014 παρουσίασε στον Καθεδρικό ναό της Ουτρέχτης τη σειρά “Violated Beauty”, που έγινε ειδικά για τον χώρο του ναού με θέμα τη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικότερα αυτή της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974. To 2019 έγινε μόνιμη εγκατάσταση τριών έργων από την ενότητα Violated Beauty στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ έργα του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Brigitte Hofherr
Endangered Portraits

FOUGARO BLUE2

11 Ιουνίου - 18 Δεκεμβρίου 2022


Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου, Brigitte Hofherr, με τίτλο “Endangered Portraits”.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, καλέσαμε τη Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση.

 

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις».

 

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί

για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας «Πελίτι» - peliti.gr.

 

Brigitte Hofherr
Endangered Portraits

FOUGARO BLUE2

Τρίτη έως Κυριακή 12μμ έως αργά το βράδυ

 


Brigitte Hofherr

 

Γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ladenburg, ένα μικρό χωριό, περιτριγυρισμένο από χωράφια και μικρούς κήπους. Από νωρίς την τράβηξε η φύση και η τέχνη και ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Είναι αυτοδίδακτη και έκανε την πρώτη της έκθεση το 1996 στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

 

Το έργο της έγινε γνωστό και προσκλήθηκε σε έναν αμπελώνα στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, όπου της ανέθεσαν να κάνει τέσσερις βοτανικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, επισκέφτηκε τον Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Γαλλία, αναζητώντας νέα φυτά και θέματα για τους πίνακές της.

 

Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να έλκεται από το αντικείμενο που θέλει να ζωγραφίσει. Δουλεύει με λάδι σε καμβά και τα έργα της είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Εστιάζοντας στη μορφολογία των φυτών, με βάση φωτογραφίες που έχει τραβήξει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνθεση που αφήνει στον θεατή ένα αισθητικό αποτύπωμα με διάρκεια. Την ενδιαφέρει επίσης να κατευθύνει την προσοχή του θεατή στα ίδια τα φυτά, το περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας.

 

Για πάνω από 4 χρόνια δουλεύει για το project historical apple varieties“. Η έρευνα την έφερε σε επαφή με διάφορους καλλιεργητές μήλων, ιδιοκτήτες οπωρώνων και επιστήμονες ανά την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2023 οι πίνακές της από αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν στο Gartenbaumuseum Erfurt / (Γερμανία).

 

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), του Φόρουμ Βοτανικής Τέχνης του Thüngersheim (Γερμανία), του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Vahle Darmstadt (Γερμανία) και του GEDOK Mannheim / Ludwigshafen (Γερμανία).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι