Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kήπος & χορός 1 & 2 / 6 | Atelier Moving Ground από το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού EDN

 Atelier Moving Ground


Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο. 
- Geoff Lawton, δάσκαλος και ακτιβιστής στον χώρο της περμακουλτούρας


 




Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού EDN σας προσκαλούν στο Atelier Moving Ground, την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, σε ένα διήμερο που περιλαμβάνει εργαστήρια, performances, installations, συλλογικές δράσεις, συζητήσεις, διαλέξεις και lecture –performances όπου η έννοια του κήπου συνομιλεί με τον χορό και την καλλιτεχνική πρακτική.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει κοντά το κοινό και μια κοινότητα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών για να βιώσουν και να εξερευνήσουν τις πρακτικές που διαμορφώνονται  σε διάλογο με τις αρχές της περμακουλτούρας και τη δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου, στο πλαίσιο του προγράμματος MOVING GROUND.

Το Atelier θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Duncan στην Αθήνα, το οποίο χτίστηκε από την οικογένεια Duncan το 1903 ως μια ουτοπική οικολογική κοινότητα που περιλάμβανε τόσο χειρωνακτικές όσο και καλλιτεχνικές πρακτικές (υφαντική, κατασκευή σανδαλιών, τυπογραφία, ζωγραφική ή ποίηση), όλες σε έναν συνεχή διάλογο με την καθημερινή ζωή και την τέχνη του χορού. Το EDN Atelier "Moving Ground'' ανασυστήνει δεσμούς με αυτή την ιστορία, επανεξετάζοντας την έννοια του κήπου και τις αλληγορικές του συνδηλώσεις.

H συνάντηση αυτή ανοίγει πεδία στοχασμού, συζήτησης και ανταλλαγής γνώσης γύρω από τον κήπο τόσο ως μεταφορά της καλλιτεχνικής πρακτικής όσο της ενεργού συμμετοχής στα κοινά.

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ της κίνησης του ανθρώπου και της φύσης;
Πώς θα μπορούσε αυτή η πρόκληση να τροφοδοτήσει καλλιτεχνικές,  παιδαγωγικές και κοινωνικές πρακτικές;
Πώς μπορεί ο χορός να μας επιτρέψει να αντιληφθούμε το ΣΩΜΑ ως κήπο και να μας κάνει να αισθανθούμε μέρος ενός ευρύτερου ΣΩΜΑΤΟΣ / Φύσης / Πλανήτη;

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα MOVING GROUND στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν προτείνει μια πλατφόρμα χορευτικών,  εκπαιδευτικών, περιβαλλοντολογικών και ερευνητικών δράσεων που ενσωματώνουν την πρακτική της περμακουλτούρας και τις θεμελιώδεις αρχές της: φροντίδα για τη γη, φροντίδα για τους ανθρώπους και μείωση της κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα πλέκεται γύρω από τις εργασίες σχεδιασμού  και διαμόρφωσης ενός τοπικού κοινοτικού κήπου και διευρύνει την έννοια της χορογραφίας, μέσα από την αλληλεπίδραση της κίνησης με τον προσωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό ιστό. Εναλλακτικές χορογραφικές και οικολογικές πρακτικές αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του χορού και της φροντίδας ενός κήπου στην ποιότητα της ζωής μας.

11 χορογραφικά έργα, η διαμόρφωση ενός κήπου, 3 εκπαιδευτικά εργαστήρια  και παράλληλες οικολογικές δράσεις: συναντήσεις, αφηγήσεις, περίπατοι, ομιλίες, κατασκευές, φιλοξενούνται στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν και στον ευρύτερο χώρο του.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από διατομεακές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών του χορού, επιστημόνων, εκπαιδευτικών, δημοτών όλων των ηλικιών και τεχνιτών και δοκιμάζει τρόπους που μειώνουν την απόσταση μεταξύ τέχνης και ζωής, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση, στρέφονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τόπου, του τοπίου, της κοινότητας, πάνω στο ίχνος της «οικοκοινότητας» που έστησαν στον ίδιο χώρο ο Ραϋμόνδος και η Πηνελόπη Ντάνκαν στην αρχή του 20ου αιώνα.

O καλλιτέχνης πρέπει να εστιάζει όχι στην επικαιρότητα αλλά στα φαινόμενα των καιρών.

- Walter Benjamin

Η πρόκληση του MOVING GROUND είναι η αλλαγή ατμόσφαιρας του οικοσυστήματος του Κέντρου Ντάνκαν μέσα από δράσεις που μετατοπίζουν τη στάση των ανθρώπων που το ζουν --μαθητές, γονείς, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες: μια σύνθετη ανθρωπογεωγραφία που απολαμβάνει τον χώρο, αλλά, από άγνοια ή/και έλλειψη πρακτικών οικειοποίησης, μπορεί μερικές φορές να τον  τραυματίζει ή να τον παραμελεί - όπως συμβαίνει με τον ίδιο τον πλανήτη.

Στις δράσεις συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μίνα Ανανιάδου, Ηρώ Βασάλου, Δήμος Βρύζας, Κατερίνα Δελακούρα, M. Εugenia Demeglio,  Ζωή Δημητρίου, Κατερίνα Μπέλλα, Δώρα Ζούμπα, , Βέρα Καραβάκου, Κάντυ Καρρά, Βιτόρια Κωτσάλου, Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ανθή Μουριάδου, Δήμητρα Μερτζάνη,  Αναστασία Μπάρκα, Μαριέλα Νέστορα,   Ίρις Νικολάου, Σόνια Ντόβα, Βασίλης Ντούρος, Λουκιανή Παπαδάκη, Μαρία Παπαδοπούλου,  Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης, Αναστασία Πολυχρονίδου, Παύλος Σαμάτης, Στέλλα Τριπολιτάκη, Βασιλική Τσαγκάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

Ομάδα Σχεδιασμού: Νίκος Αναστασόπουλος, Μόνικα Βαξεβάνη, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  Πηνελόπη Ηλιάσκου, Χριστίνα Κατσάρη,  Βιτόρια Κωτσάλου, Μαριέλα Νέστορα

 

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν  έχει την έδρα  του στο σπίτι - τον «ναό του χορού» - που έχτισαν η Ιζαντόρα και ο Ρέιμοντ Ντάνκαν όταν έφτασαν για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1903. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Κοπανά ή Αύρα στην περιοχή που το 1927 ονομάστηκε Βύρωνας και σήμερα ορίζεται σαν σύνορο μεταξύ τριών Δήμων (Βύρωνα, Υμηττού, Αθήνας).

Το κτήριο, ένα απλό ορθογώνιο κτισμένο με την πορώδη πέτρα του Υμηττού, περιτριγυρισμένο από κήπο και ευρύχωρη αυλή με θέα στη θάλασσα, αναπτύσσει έναν συνεχή διάλογο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Ως κέντρο έρευνας και φιλοξενίας καλλιτεχνών του χορού που κινούνται γύρω από τη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία, επιλέγει ως πυρήνα ανάπτυξής του την εξής πρόκληση: η ταυτότητα, ο ρόλος και οι πρακτικές του να βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς αναδιαμόρφωσης, σε αλληλεξάρτηση και συμπληρωματικότητα με την ιστορία του, την αρχιτεκτονική, τα υλικά του και την τοποθεσία, αλλά και την τοπική κοινωνία και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της χορευτικής κοινότητας. Ως πορώδης, διαρκώς μεταβαλλόμενος οργανισμός, επιμελείται, εισηγείται ή φιλοξενεί δράσεις που συγκεντρώνουν καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και μέλη της κοινότητας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή - υφαίνοντας εφήμερες κοινότητες στις οποίες καλλιεργείται η  αίσθηση της σύνδεσης και της συγγένειας. Αποτελεί και αυτό ένα μικρό οικοσύστημα, με μια ποικιλία οργανισμών που το συνοικούν και το μοιράζονται.

Το EDN  (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού)  είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Χορού στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα δυνατά σημεία του κάθε εταίρου-μέλους του, το EDN υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και δράσεων με  ιδιαίτερη ανταπόκριση στους επαγγελματίες του χορού αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των καλλιτεχνών του χορού, η διεθνής προώθηση και παρουσίαση του έργου τους και γενικότερα της τέχνης του χορού, μέσα από την ανάπτυξη δομών όπως είναι τα Κέντρα Χορού (dance houses). Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν, ένα δυναμικό Κέντρο Xορού αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργίααποτελεί από το 2009 ιδρυτικό μέλος του EDN.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Atelier MOVING GROUND

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
ώρα 9.30  – 22.00

και Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022
ώρα 9.30 – 19.00

Δήλωση συμμετοχής έως τις 28 Μαΐου στον παρακάτω σύνδεσμohttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3HVd4qliGSPetHtUd1nxHt_l2sAJM-bPwmkwNvO_U0ppqvw/viewform

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας Τηλ. 21 0762 1234

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα