ΣΜΥΡΝΗ... Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων / Αφηγούνται και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης

 ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

 

 γ

1922-2022

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

 

ΣΜΥΡΝΗ... Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων

Θεατρική ανάγνωση

 

Σάββατο 28 Μαΐου

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

7μμ

 

Είσοδος ελεύθερη


 

Πρόκειται για την παρουσίαση κάποιων κειμένων, παλαιών ημερολογίων του Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γεράσιμου Γεννατά, ο οποίος διοίκησε την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος, από το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία κατά την οποία έχασε, πεσόντα σε μάχη, τον αδελφό του ΦώτηΓεννατά, στις 8 Ιουλίου του 1921.

Στην πόλη της Σμύρνης, στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, στο πατρικό της σπίτι γνώρισε και ερωτεύτηκε  τη Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, που έγινε γυναίκα του και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Ένα εξ αυτών ονόμασαν Φώτη, προς τιμήν του φονευθέντος αδελφού. Η ζωή κύλησε στην Αθήνα με φυλακίσεις, νέους πολέμους, εμφύλιους και εξορίες. Στις 28 Μαΐου του 194 σκοτώθηκε και ο δεύτερος Φώτης Γεννατάς, ο γιός τους, στα βουνά των Αγράφων.

Σ’ αυτή την οικογένεια ποτέ δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε τα Φώτα σαν τους άλλους ανθρώπους. 

Η θεατρική ανάγνωση θα γίνει συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που δηλώνουν τις εποχές και τους τόπους, με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής.

Αφηγούνται και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης

Σύνθεση κειμένων Μάνια Παπαδημητρίου

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Δυο πατρίδες. Από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα, με τον Λάμπρο Λιάβα, Εθνομουσικολόγο, Καθηγητή Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη, Δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής.

Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντες, βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα και ο Χρίστος Τσιαμούλης στο τραγούδι και στο ούτι.

 

Είσοδος ελεύθερη

 Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη - κτήριο 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".