Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Here and There: ένα νέο πρόγραμμα erasmus+ ξεκίνησε στον Κινητήρα

 


HERE AND THERE (HAT), performing ecologies 

Ένα νέο πρόγραμμα erasmus+ για νέα άτομα ξεκίνησε

 

Ο Κινητήρας, πάντα δραστήριος και ανήσυχος, ξεκίνησε πρόσφατα το ΗΑΤ, ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την οικολογία. Μέσω εργαστηρίων, έρευνας και καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δυο ομάδες νέων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας και των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, με διαφορετικές site specific performance στους δρόμους της Αθήνας και του Δουβλίνου!



Το πρόγραμμα

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα στην παγκόσμια ατζέντα, καθώς επηρεάζει όλο και περισσότερο τις συνήθειές μας και αλλάζει τον τρόπο ζωής μας. Η οικολογία αναδεικνύεται σε ένα ζήτημα που αφορά όλους, σε όλο τον πλανήτη, ανεξάρτητα από το βιοτικό επίπεδο, τη θρησκεία, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτότητας. Το θέατρο και ο χορός, όπως έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στην ιστορία τους, αποτυπώνουν τις σύγχρονες αγωνίες. Έτσι, είναι λογικό αυτή την εποχή η οικολογία να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη θεωρία και την πρακτική των παραστατικών τεχνών.

To νέο πρόγραμμα Erasmus+, το HAT, έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη σύγχρονη οικολογική αγωνία. Στον πυρήνα της λειτουργίας και των δράσεων του ΗΑΤ βρίσκεται η πρόθεση να αγκαλιάσει τη  διαφορετικότητα μεταξύ των νέων και να βοηθήσει να αναλάβουν δράση για να ορίσουν τον  δικό τους κόσμο με τους δικούς τους όρους. Ταυτόχρονα, στόχο έχει να συμβάλει στην  κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα οικολογίας και κλιματικής αλλαγής.  

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέα άτομα 18-30 χρονών, ανεξάρτητα από κοινωνικό υπόβαθρο,  φύλο, οικονομική ευχέρεια ή μη, καταγωγή και ανεξάρτητα από την εμπειρία τους με το χορό και το θέατρο. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, ασκήσεις θεάτρου και χορού, συζητήσεις, έρευνα και site specific παραστάσεις θα  διερευνηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίζουν η δημιουργική διαδικασία και οι παραστατικές  τέχνες στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή μας απέναντι στην «οικολογική κρίση». 

Για το ΗΑΤ, ο Κινητήρας συνεργάζεται και πάλι με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company. Ο Κινητήρας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Τα τελευταία 2,5 χρόνια λειτουργεί ως νομάς, χωρίς μόνιμη βάση, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει τις συνεργασίες του με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (erasmus+ προγράμματα, residencies κλπ). Ο νεανικός ιρλανδικός θεατρικός φορέας Crooked House Theatre Company διοργανώνει θεατρικές δραστηριότητες αποκλειστικά για εφήβους και νέους. Iδρύθηκε το 1993 κι έχει έδρα το Newbridge της Ιρλανδίας. Χρησιμοποιεί το θέατρο για να βοηθήσει τους νέους να βρουν το δρόμο τους στον κόσμο, να εξερευνήσουν τη δική τους ταυτότητα και τις αξίες τους και να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες.

 

Οι δράσεις

Η διάρκεια του προγράμματος είναι ετήσια (5 Μαΐου 2022 έως 4 Μαΐου 2023). Μέσα από το ΗΑΤ, νέοι και νέες επαγγελματίες από το χώρο του χορού και του θεάτρου, αλλά και ερασιτέχνες, ενώνονται για να επικεντρωθούν στο θέμα των «παραστατικών οικολογιών». Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη να «τρέχει» για την ελληνική και την ιρλανδική ομάδα, που μετρούν 11 μέλη η κάθε μια.


Τα εργαστήρια του προγράμματος περιλαμβάνουν μαθήματα από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Με σταθερές εβδομαδιαίες συναντήσεις, αλλά και έκτακτα σεμινάρια που θα διαρκέσουν ως το φθινόπωρο,  οι ομάδες στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα της οικολογίας μέσα από το πρίσμα της της κίνησης, του σύγχρονου χορού, του θεάτρου της επινόησης, του performance  writing και άλλων σημαντικών τεχνικών. Στα τέλη Αυγούστου η ιρλανδική ομάδα θα έρθει  στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μαζί με την ελληνική μια βδομάδα εντατικών εργαστηρίων (training course). Στο τέλος της εβδομάδας, θα παρουσιαστεί στο κοινό μία site specific performance στην Αθήνα, σε χώρο που θα επιλεχθεί από κοινού.

Στο ΗΑΤ συμμετέχουν μέντορες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτές /τριες από διάφορους τομείς των παραστατικών τεχνών, που είτε αποτελούν σταθερά μέλη του δικτύου του Κινητήρα, είτε ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για το πρόγραμμα ΗΑΤ: Αφροδίτη Βερβενιώτη (Σύγχρονος Χορός –Hip Hop), Αντιγόνη Γύρα (Αυτοσχεδιασμός-Χορογραφική Σύνθεση) , Δώρα Ζούμπα (Site Specific Performance) , Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεωρητικές Πρακτικές, Σκηνική Σύνθεση) , Άρια Μπουμπάκη (Site Specific Performance) , Χρήστος Πολυμενάκος (Body/Word Performance Writing), Λία Χαμηλοθώρη (Σύγχρονος Χορός-Αυτοσχεδιασμός), Peter Hussey (Θέατρο της Επινόησης και τεχνικές Ανατροφοδότησης), Silvia Pezzarossi (Site Specific Performance).


Το ΗΑΤ θα κλείσει με μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις των δυο ομάδων, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του. Το πρόγραμμα στοχεύει, μέσω της διάχυσης της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες  καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

 

HERE AND THERE (HAT), performing ecologies

Ένα νέο πρόγραμμα erasmus+ για νέους

Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός Προγράμματος : Αντιγόνη Γύρα, Δημήτρης Αγοράς

Διάρκεια προγράμματος: 5 Μαΐου 2022 έως 4 Μαΐου 2023

Συμμετέχοντες: Κινητήρας (Ελλάδα), Crooked House (Ιρλανδία)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα