Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ξανθή Ταβουλαρέα μιλάει στο Open Mind

 


  Νέα παράσταση. Μιλήστε μου για αυτό.

Θεομύθοι του Ολύμπου- η καινούρια μου παράσταση για όλη την οικογένεια. Ξεκίνησε ως βιβλίο σεναρίων για κουκλοθέατρο, μαζί με κάρτες- κούκλες για να φτιάξουν τα παιδιά τον δικό τους θίασο. Κι έγινε μια παράσταση πολύ δυνατή. Αστεία, σοβαρή, έντονη, γλυκειά, χαρούμενη. Το όμορφο είναι πως, όποιος βλέπει την παράσταση, έχει να διαχειριστεί, να σκεφτεί, να λάβει τα δικά του μήνύματα. Λειτουργεί δηλαδή στους θεατές, ακριβώς όπως οφείλει να λειτουργεί το θέατρο. Γι αυτό και επιμένω να λέω πως οι παραστάσεις μου αφορούν όλη την οικογένεια – δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά.

 Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης και τι πρόκειται να δούμε;

Κείμενο, Σκηνοθεσία και κατασκευές αντικειμένων (Κούκλας), είναι δικά μου. Αλλά όλα θα τα δείτε να εμψυχώνονται και να συμβαίνουν επί σκηνής, από δύο εξαιρετικές νέες ηθοποιούς: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου.

Κούκλες συνδιαλέγονται με Ηθοποιούς, Θεοί με Θνητούς. Τραγούδια, χοροί, αντιπαλότητες, έχθρες κι αγάπες… Όλα μέσα από 7 μύθους, εκείνων των 12 Θεών του Ολύμπου. Μια παράσταση που σε στροβιλίζει. Συνομιλεί με τον Νου και θεραπεύει την Ψυχή του θεατή.


 Πώς νιώθετε για αυτή την συνεργασία;

Ευλογημένη. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη λέξη. Εκτός από εξαιρετικές ηθοποιοί, τα κορίτσια είναι υπέροχοι Άνθρωποι. Είναι Θείο δώρο αυτή η συνεργασία.  Πόσο τεράστιο ευχαριστώ θέλω να πω. Και στις δύο. Και σε όποιον μου τις έστειλε.

 Μιλήστε μου για τα μηνύματα που θέλετε να δώσετε.

Το προφανές αφορά το μυθολογικό κομμάτι της Αρχαίας Ελλάδας. Ξαναθυμόμαστε τους μύθους των προγόνων μας, κάτι που μας δένει με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο κάθε μύθος έχει φωτιστεί με ένα φως εσωτερικής αναζήτησης. Πώς είναι οι Θεοί; Πώς θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι; Τελικά, πόσο καταφέραμε να μικρύνουμε τον Μεγάλο Εαυτό μας – τσακωμοί, εγωισμοί , έχθρες, αδιαφορία… Ναι, παρ όλο που κλείνει χαρούμενα, αισιόδοξα η παράσταση, θέλω να πιστεύω πως οι μεγαλύτεροι θεατές μας, φεύγουν λυτρωμένοι μεν, προβληματισμένοι δε…

Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα φοβηθεί να έρθει στο θέατρο; Και τι έχετε να πείτε σε αυτούς που φοβούνται;

Θα έρθει. Επειδή το λαχταράει. Μας έκλεισε πολύ μέσα μας όλη αυτή η κατάσταση. Και τώρα πόλεμος στη γειτονιά μας. Και ακρίβεια, κι ενεργειακή κρίση… Πάντα η Τέχνη είναι το μόνο αποκούμπι. Και με το θέατρο ακόμα περισσότερο, ο άνθρωπος αφήνεται σε άλλες πραγματικότητες. Ταξιδεύει. Γαληνεύουν τα πάθη. Εξάλλου, όλοι μας ζήσαμε το παράλογο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το στριμωξίδι επί κόβιντ εποχής… Οπότε το θέατρο, (που ο καθένας κάθεται με τη μάσκα του, ήσυχα ήσυχα στη θέση του) αντιλαμβανόμαστε ότι είναι από τα ασφαλέστερα μέρη για να επικοινωνήσεις, να συνεβρεθείς.

 

 

Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία;

Είχα την ευτυχία, όλες μου οι συνεργασίες να έχουν την ποιότητα που ζητώ. Καλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες που φέρνουν τον κόσμο τους επί σκηνής. Θα αδικήσω κόσμο αν επιλέξω μία συνεργασία. Το θετικό είναι πως, με όποιον κι αν βρεθήκαμε, κάτι πήραμε, κάτι δώσαμε. Δεν έμεινε στάσιμη η πορεία μας. Εξάλλου, μόνο έτσι  κυλάνε τα πράγματα – πώς αλλιώς; Αφού είμαστε Ρέον Θέατρο (κάπως έτσι βαφτίστηκε η εταιρεία Ρέον Θεάτρο)

 Μελλοντικά σχέδια.

Η φετεινή χρονιά (2022-2023) είναι μια πολύ γεμάτη χρονιά. Στις 20 Ιουνίου 2022, ξεκινάει το πρόγραμμα «Οι Κούκλες Ξυπνούν - Ρέον Θέατρο 2022-2023» και θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου του 2023. Μέσα σε αυτό, έχω προγραμματίσει 8 παραστάσεις για όλη την οικογένεια, 2 ενηλίκων, έκθεση διαδραστική, performance, έρευνα, δράσεις, όλα γύρω από την Κούκλα. Κούκλα Θεατρική,  Πολεμική, Ζώσα. Ένα υπέροχο πρόγραμμα, για όλες τις ηλικίες, που οργανώνεται με πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Και με την προσδοκία, έναν χρόνο μετά, να είμαστε λίγο πιο σοφοί, λίγο πιο καλοί, λίγο πιο χαρούμενοι, λίγο πιο Άνθρωποι – μέσα από τις Κούκλες!

 

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να αγαπάμε – όλοι μας. Τον κόσμο γύρω μας. Να αφηνόμαστε στην Τέχνη, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Να αγαπάμε το Θεάτρο και τους Ηθοποιούς. Είναι η μόνη Τέχνη που πεθαίνει ακριβώς μόλις γεννιέται. Σε κάθε παράσταση έχουμε ένα τέλος και μια άλλη αρχή την επόμενη ημέρα. Είμαστε οι καλλιτέχνες που δεν αφήνουμε έργο υλικό, αλλά σημάδια στην Ψυχή των θεατών. Να μας αγαπάτε.


Της Αλεξίας Βλάρα, 22/4/2022


ΘΕΟΜΥΘΟΙ του ΟΛΥΜΠΟΥ


Μια παράσταση από το Μικροθέατρο του Ρέον, βασισμένη στους μύθους που

βρίσκουμε στο ομώνυμο βιβλίο:

Αθηνά και Αράχνη - Ποσειδώνας και Αθηνά - Ήρα και Γαλαξίας - Απόλλωνας και

Δάφνη - Το μήλο της Έριδας - Ήφαιστος και Ήρα - Δίας πατέρας των Θεών

Με Κούκλες, Ηθοποιούς, Αντικείμενα, Ήχους, Παιχνίδια και πολλές μικρές (και

μεγάλες) ανατροπές!!!

Η ιστορία

7 Ιστορίες - Μύθοι του 12Θεου, άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο γνωστοί: Γιατί η Αθηνά

μεταμόρφωσε σε Αράχνη την καλύτερη υφάντρα της Λυδίας; Πώς δημιουργήθηκε ο

γαλαξίας; Γιατί οι ιέρειες του Απόλλωνα φορούσανε δάφνινα στεφάνια; Είναι

πράγματι η Αφροδίτη η ομορφότερη Θεά; Θα μπορούσε η Αθήνα να λέγεται

Ποσειδωνία; Γιατί έφυγε ο Ήφαιστος από τον Όλυμπο; Ποιο το παράπονο του Δία;


Η παράσταση

Μια σπονδυλωτή παράσταση 7 μύθων, σε σκηνοθεσία της Ξανθής Ταβουλαρέα,

βασισμένη στο βιβλίο: Θεομύθοι του Ολύμπου - σενάρια κουκλοθεάτρου.

Ηθοποιοί , Κούκλες και Αντικείμενα αναμετρώνται με τους Θεούς του Ολύμπου.

Μια παράσταση γεμάτη κέφι και μυθικές καταστάσεις, για όλη την οικογένεια.

Βασισμένη στις αρχές του θεατρικού παιχνιδιού, 2 ηθοποιοί ερμηνεύουν 11 ρόλους.

Εμψυχώνουν κούκλες, τραγουδάνε, χορεύουν και γεμίζουν τη σκηνή με Θεούς κι

Ανθρώπους.


Η παράσταση εντάσσεται στο επετειακό Πρόγραμμα

ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΞΥΠΝΟΥΝ-ΡΕΟΝ ΘΕΑΤΡΟ 2022-2023


Η παιδική παράσταση “Θεομύθοι του Ολύμπου” από την Κυριακή 1 Μαΐου και

κάθε Κυριακή στις 12:00 στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Αυλαία.


Πολυχώρος Τεχνών

https://Avlaiatheatro.gr

Θέατρο Αυλαία - Πολυχώρος Τεχνών

TheatroAvlaia




Θέατρο Αυλαία - Πολυχώρος Τεχνών

2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι Πειραιάς

Tel.: 210 4297771 | Mob.: 6906461616 | Email: info@avlaiatheatro.gr | Web: https://Avlaiatheatro.gr

Συντελεστές

Κείμενα -

Σκηνοθεσία


Ξανθή Ταβουλαρέα

Παίζουν Γεωργία Ζάχου

Νέδη Αγαπίου


Σκηνικά -

Κουστούμια


Ρέον Θέατρο


Κατασκευή

Κούκλας


Ξανθή Ταβουλαρέα

Φώτα & Ήχος Λεωνίδας Φουντούλης

Γραφιστικά Dusty Creations

Παραγωγή ΑΥΛΑΙΑ ΜΚΟ

Διάρκεια 60'


​https://www.youtube.com/watch?v=h-PZn7iQgFY

Γενική Είσοδος 12€ - Προπώληση 10€

Προπώληση στα Ταμεία του Θεάτρου, στο τηλέφωνο 210 4297771 & στο

ticketservices.gr

Εισιτήρια online: https://bit.ly/TheomythoiTouOlympou_Tickets

Δείτε το τρέιλερ: 

 https://www.youtube.com/watch?v=h-PZn7iQgFY

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα