Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Γιώργος Πολίτης μιλάει στο Open Mind

 


  Νέο βιβλίο. Μιλήστε μου για αυτό.

Το έργο αυτό Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας που διαμορφώθηκε κατά τη διαδρομή. Θέλω να πω ότι ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει στον νου μου κανένα πλάνο, εκτός από μία θέληση για ένα διάλογο μιας αυστηρής ταλαιπωρημένης γυναίκας με μία νεαρή κοπέλα που βλέπει τη ζωή αισιόδοξα. Μετά από κάμποσες σελίδες διαλόγων που κάποιοι από όλους συμπεριελήφθησαν στα κείμενα, μου ήρθε η ιδέα ενός ολοκληρωμένου έργου. Προστέθηκαν λοιπόν τα πρόσωπα και κατόπιν επιλέγησαν οι καταστάσεις. Καταστάσεις δύσκολες μεν, αληθινές δε…

«Ο επισκέπτης», πως προέκυψε ο τίτλος;

 

Όπως όλοι τίτλοι των έργων μου βρέθηκε μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής του μυθιστορήματος. Είναι ένα πρόσωπο θολό το οποίο όμως παραμένει σε πρώτο πλάνο σε ολόκληρο το βιβλίο μέχρι την τελική αποκάλυψή του.

 

Πως ξεκίνησε η συγγραφή; Πως μπήκε στην ζωή σας;

 

Ξεκίνησα να γράφω σχετικά μεγάλος. Το έκανα όταν πλέον έκρινα ότι είχα πράγματα να πω στους αναγνώστες. Το να γράψει κανείς ένα βιβλίο, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται σε πολλούς, το δύσκολο είναι να έχει ο συγγραφέας να πει κάτι που θα ενδιαφέρει τον αναγνώστη και θα τον κάνει να ανοίξει ξανά το έργο του να δει ή να θυμηθεί κάτι που του έκανε εντύπωση.

Μετά το πρώτο βιβλίο, το δεύτερο έρχεται ευκολότερα και το τρίτο γράφεται σχεδόν εθιστικά. Προσωπικά έχω συγγράψει περισσότερα από 35 έργα (θεατρικά και μυθιστορηματικά) Η μοίρα του συγγραφέα είναι να μην μπορεί να ξεφύγει πλέον από τον ίδιο του τον εαυτό όπως βήμα βήμα τον έχει εξελίξει.

 

 Πως νιώθετε για αυτή τη συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός;

 

Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις του Ψυχογιού είναι άψογη, οπότε νοιώθω τυχερός, όπως –θεωρώ- κάθε συγγραφέας που εργάζεται σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο και απολαμβάνει αυτής της συνεργασίας πρέπει να αισθάνεται έτσι. Το λέω γιατί έχω περάσει και από άλλους εκδοτικούς… Με αυτό δεν κατηγορώ κανέναν, ίσα ίσα με όλους τους εκδότες μου είχα και εξακολουθώ να έχω άριστες σχέσεις όμως εδώ είναι απλά αλλιώς γιατί υπάρχουν οι υποδομές που μπορούν και υποστηρίζουν εκείνα που οι συγγραφείς θέλουν. Εδώ δίνονται οι δυνατότητες στον συγγραφέα να κάνει το παραπέρα βήμα. Το εάν θα πετύχει έγκειται πλέον στις ικανότητές του.

 


 Μιλήστε μου για την επιλογή του εξωφύλλου σας.

 

Η επιλογή του εξαιρετικού αυτού εξώφυλλου είναι όπως και όλα τα προηγούμενα, αποτέλεσμα εργασίας της ανάλογης ομάδας των εκδόσεων. Εγώ δεν συνεισέφερα στο παραμικρό. Τα όποια εύσημα ανήκουν στο εκδοτικό τμήμα, το οποίο επεξεργάζεται και όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

 Είναι ένα βιβλίο αινιγματικό από την αρχή μέχρι το τέλος, με ιστορίες που δεν συνδέονται με την πρώτη ματιά, κρατώντας τον αναγνώστη με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι κάτι που το κάνατε συνειδητά;

 

Δεν θα μπορούσε να είναι ασύνειδα. Η τύχη στην συγγραφή δεν μπορεί να παίξει ρόλο. Τόσο η πλοκή ενός έργου, όσο και η εξέλιξη των χαρακτήρων του είναι μία ευθύνη (ή και υποχρέωση αν θέλετε) που βαρύνει τον συγγραφέα. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της ρότας που επιλέγει υποχρεωτικά σε κάποια φάση της συγγραφής ο υπογράφων προκειμένου να εξυπηρετήσει εκείνα που θέλει να πει. Π.χ. Θέλησα να μιλήσω για τον πόνο του έρωτα, έβαλα στο έργο μια απιστία ή μια προδοσία.

 

   Ποια είναι τα μέχρι τώρα σχόλια;

 

Τα πρώτα σχόλια είναι θετικά. Το βιβλίο αυτό είναι ευκολότερο στην ανάγνωση από τα προηγούμενα γιατί πραγματεύεται θέματα απλά καθημερινά. Τον έρωτα, την απιστία, την προδοσία, την αγνή αγάπη. Μπαίνει μέσα στη ψυχή της κάθε ηρωίδας και ήρωα και μιλάει εκ των έσω για εκείνα που αισθάνονται την κάθε δεδομένη στιγμή. Χαρές, πίκρες, φόβους, αγωνίες… Τις ώρες εκείνες που πονά κάποιος δεν ενδιαφέρεται για συμβουλές, εκείνο που θέλει είναι κατανόηση. Δικαιολογία στις πράξεις του…

 

  Από πού εμπνέεστε;

 

Θα έλεγα από τη ζωή. Από αυτή καθεαυτή τη ζωή, όχι όπως υποκειμενικά την αντιλαμβανόμαστε αλλά από εκείνη που κρίνω ότι πραγματικά είναι. Η πραγματικότητα του καθενός μας είναι απολύτως υποκειμενική αφού προέρχεται από την ερμηνεία των γεγονότων κι όχι από το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής πράξης. Η αντικειμενικότητα της πραγματικότητας προέρχεται από μια γενικότερη θεώρηση, από μια ψυχρή επεξήγηση του κάθε συμβάντος και  έχει άμεση σχέση με τη γνώση, μακριά από υποθέσεις κι ακόμα συναισθήματα. Το καλό και το κακό ορίζονται με βάση την ωφελιμότητα τους σε εμάς ή στο σύνολο. Από πολλούς διαφεύγει ότι δεν υπάρχει κάτι αμιγώς καλό ή κακό. Και το ένα και το άλλο είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρισης. Με βάση αυτά και ασφαλώς και πολλά άλλα πορεύομαι και δημιουργώ χαρακτήρες.

 

  Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

 

Ένας ευτυχισμένος θάνατος (Αλμπέρ Καμύ)

 

   Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

 

Περισσότερα βιβλία, θεατρικά έργα και ταξίδια με το αυτοκίνητο σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχει καταλάβει ότι το μέλλον που έκτιζα από μικρός έχει γίνει πλέον παρόν.

 

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 

Να αποκτήσουν τη δύναμη να αμφιβάλουν. Να είναι ελεύθεροι κι όταν λέω ελεύθεροι δεν εννοώ να μπορούν να λένε ή να πηγαίνουν όπου θέλουν, αλλά να μπορούν να διαπραγματεύονται όλα όσα κοινωνία και δάσκαλοι τους έκαναν να πιστέψουν. Οι μεγαλύτερες δεσμεύσεις προέρχονται από τις πεποιθήσεις μας. Αυτές οφείλουμε να ξεφορτωθούμε ή να ανανεώνουμε διαρκώς με κάθε τρόπο γιατί σίγουρα εκείνο που θεωρούμε ορθό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι… Δεν πρέπει να ξεχνάμε του Μπέρτραντ Ράσελ που είπε: Δεν θα πέθανε ποτέ για τις ιδέες μου γιατί μπορεί να έκανα λάθος!

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι