Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρεμιέρα την 1η Μαΐου στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στην Πολωνία για την παράσταση "Αλμυρή Έρημος" | Από 7 Μαΐου στην Αθήνα - Θέατρο 104

 

Αλμυρή Έρημος

 

Μια παράσταση για τον πόλεμο και την προσφυγιά

με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων
από τη Μικρασιατική καταστροφή

 


Σκηνοθεσία - Ερμηνεία:
Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου

 

στο

Θέατρο 104
(Ευμολπιδών 41, Αθήνα)

 

Από 7 Μαΐου

 

Παραστάσεις:
Σάββατο και Κυριακή στις  21:00

(έως τις 29/5)

 

 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ομάδα Θεάτρου «Άλας» παρουσιάζει την παράσταση «Αλμυρή Έρημος».


Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την 1η Μαΐου στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Θέατρο 104, στην Αθήνα τα ακόλουθα Σαββατοκύριακα του Μαΐου: 7-8, 14-15, 21-22, 28-29.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα, «Ο Στρατιώτης» και «Η Γυναίκα», πορεύονται παράλληλα στο έργο χωρίς να συναντιούνται σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνοντας ο ένας την αφήγηση του άλλου στη ροή της ιστορίας. Στιγμιότυπα από τη μικρασιατική εκστρατεία και την καθημερινή ζωή ξετυλίγονται μέσα σ’ ένα θραυσματικό τοπίο μνήμης, σ’ ένα χρόνο άχρονο και, κατ’ αυτήν την έννοια, αιωνίως επίκαιρο, όσο η Ιστορία εξακολουθεί να αιμορραγεί πολέμους, προσφυγιά, ανθρώπινο πόνο και οδύνη. 

 

“Ένας που έχασε, έχει χάσει βέβαια από τη γέννα του,
έχασε και χθες και προχθές και σήμερα.”
Γιάννης Κουνέλλης

 

 

Η Μικρασιατική καταστροφή σημάδεψε την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μα κυρίως ηθικά. Με μάτια ανοιχτά στο παρελθόν, στην ιστορία και το δράμα που έζησε ο Ελληνισμός κατά την έξοδο του από τη Μικρά Ασία, ανοίγουμε την ανθρώπινη πληγή που αιμορραγεί παντοτινά, τα τραύματα εκείνα της μνήμης που θολώνουν την ιστορία, που πνίγουν σε αποσιωπητικά τις ερωτήσεις.

 

Όταν ένα τραύμα αποκαλύπτεται, πάντα κάποιοι είναι εκεί να το κρύψουν, να το αποσιωπήσουν, να το σκεπάσουν... Ωστόσο το τραύμα εξακολουθεί να αιμορραγεί. Τότε, κάποιοι άλλοι θα βρεθούν να πουν: “δεν μπορείς να μην το κοιτάξεις, δεν μπορείς να μην το μυρίσεις, δεν μπορείς να μη νιώσεις τη σήψη.”

 

Η μνήμη του τραύματος δεν περιμένει απάντηση. Θα ξεχυθεί σαν ορμητικός ποταμός. Αυτός ο ποταμός είναι οι ψυχές εκείνων των πολλών ανθρώπων που βίωσαν την τραγωδία του πολέμου: Μια Μικρασιάτισσα μάνα που κοιλοπονεί, ξενιτεμένη πια, προσπαθώντας να σταθεί σε έναν αλλιώτικο κόσμο απ’ αυτόν που ήξερε ως τότε. Ένας Έλληνας φαντάρος που πήγε και πολέμησε χιλιόμετρα μακριά, αφήνοντας πίσω σπίτι, οικογένεια, ζωή, δίχως να ξέρει το που και το γιατί. Άνθρωποι που ζούσαν μονιασμένοι και έγιναν σε μια σπίθα της στιγμής εχθροί.

 

Η φωτιά της Σμύρνης, η φωτιά του ξεριζωμού, που οδήγησε 1.500.000 Έλληνες και 500.000 Τούρκους στην προσφυγιά, χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Τα ερωτήματα βασανιστικά και αγωνιώδη. Κι εμείς ως ηθοποιοί τι μπορούμε να κάνουμε; Μια ιστορική αφήγηση δεν είναι αρκετή. Η ανθρώπινη τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια, τις ψυχές, τα σώματα των ανθρώπων που έζησαν τον πόνο, το πένθος, τον ξεριζωμό. Γι’ αυτό ολάκερη η ιστορία του πολιτισμού δεν είναι παρά μια γκρίζα ζώνη, χωρίς θύτες και θύματα, ένοχους και αθώους. Ένα τέτοιο ταξίδι επιχειρούμε, σκαλίζοντας την μνήμη του τραύματος. Ίσως έτσι να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, θεμελιώνοντας τα σπίτια μας, την ίδια μας την ύπαρξη μέσα στο χρόνο.

 

 

 

 

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Nαταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου

 

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου

 

Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια, φωτισμοί: η ομάδα

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Καλφαμανώλης

 

Trailer: Γιάννης Αποσκίτης, Πέτρος Καλφαμανώλης

 

Αφίσα: Γιάννης Αποσκίτης

 

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

 

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα των μελών της Ομάδας

 

Ναταλία Γεωργοσοπούλου


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε τ
o 2017. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας  στο πανεπιστήμιο Yeditepe της Κωνσταντινούπολης. Το 2020 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «Δήλος- Δήμητρα Χατούπη». Κατά τη διάρκεια των σπουδών της  συμμετείχε σε θεατρικά αναλόγια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γ. Μαυραγάνη. Συνέχισε τις σπουδές της στο θέατρο στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα με την ομάδα studioKokyu. Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στο διεθνές καλοκαιρινό εργαστήριο του θεάτρου Άττις «Η μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» υπό την καθοδήγηση των Θεόδωρου Τερζόπουλου και Σάββα Στρούμπου.

 

 

Σταύρια Νικολάου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στο θέατρο στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος- Δήμητρα Χατούπη», απ’ όπου αποφοίτησε το 2020. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε θεατρικά αναλόγια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γ. Μαυραγάνη. Το καλοκαίρι του 2018 και 2019 συμμετείχε στην  πολυγλωσσική performance “Οι Πέτρες Μιλούν» σε σκηνοθεσία Ε. Θεοδώρου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου). Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Φοίνισσες», ως μέλος του Χορού, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2021 στην Επίδαυρο (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου).

 

 

Γιάννης Ισμυρνιόγλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη από όπου ξεκίνησε την μουσική του εκπαίδευση σε πολύ νεαρή ηλικία. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας (Λακωνικό ωδείο) – Αντίστιξης  - Φούγκας (Εθνικό Ωδείο παράρτημα Σπάρτης) με καθηγητή τον Νίκο Καριώτη. Τελειόφοιτος στην τάξη του βιολιού και πτυχιούχος στην  μοντέρνα κιθάρα (Εθνικό Ωδείο). Συμμετέχει σε σεμινάρια με άξονες όπως μουσική ανάλυση – σύνθεση, διεύθυνση χορωδίας, μουσικοπαιδαγωγικά. Η διδασκαλία ήταν από πάντα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για εκείνον και προσπαθεί μέσω συνεχών σπουδών - εκπαιδεύσεων να αναβαθμίζει τις ικανότητές του. Συνεργάζεται ως Διευθυντής παιδικών χορωδιών με το Εθνικό Ωδείο (κεντρικό, νοτίων προαστίων) και το ElSistemaGreece, ως δάσκαλος βιολιού και SectionalLeader (1α Βιολιά) στην εκπαιδευτική ορχήστρα του ElSistemaGreece και ως καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο παράρτημα Σπάρτης. Έχει εμφανιστεί σαν μουσικός αλλά και συνθέτης – ενορχηστρωτής - μαέστρος σε σημαντικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πειραματίζεται με είδη - ηχοτοπία – επεξεργασία ήχων με στόχο να ξεκλειδώσει τη φαντασία αλλά και τις ιδέες του στο μέγιστο.

 

 

Υπό την Αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας ( ΟΠΣΕ)


 

 

 

 

 

 

 

και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πολωνία

 


 

Δείτε το trailer
https://www.youtube.com/watch?v=rO-RIKlWeTQ

 

 

Info:

 

Τοποθεσία: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Ημερομηνίες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή από  7 Μαΐου έως 29 Μαΐου, για 8 παραστάσεις. Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Πληροφορίες: Τηλ.: 2103455020, 6951269828, www.104.gr

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το μειωμένο, 8 ευρώ ατέλειες

(*) μειωμένα: άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ, παιδιά

Ηλεκτρονική προπώληση: Τicketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/almyri-erimos/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.