Είδαμε την παράσταση: "Η αρρώστα της νιότης"


Είδαμε την παράσταση: "Η αρρώστια της νιότης" στο Tempus Verum-Εν Αθήναις και βρεθήκαμε σε άδυτα μονοπάτια τέχνης και πολιτισμικού γίγνεσθαι.


Η "Αρρώστια της Νιότης" αποτελεί μία παράσταση που θα σου δώσει τροφή για σκέψη, για επαγρύπνηση και φυσικά θα σε συναρπάσει καθώς το κείμενο αποτελεί τόσο διαχρονικό όσο ποτέ!


Οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και προσαρμόζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας με τις φοβίες τους. με τις ανασφάλειες τους, τις αδυναμίες τους και τις φιλοδοξίες τους. Δεν θέλω να δώσω περισσότερες πληροφορίες για τους ηθοποιούς, καθώς αποτελεί έναν γρίφο που συνειδητά θα πρέπει να λύσετε μόνοι σας! Η πάλη των τάξεων, της εξουσίας, η άνοδος του ναζισμού και ότι μας κάνει να φαίνεται τόσο αποκρουστικό θα το συναντήσουμε στην συγκεκριμένη παράσταση. Ακόμη και ο τρόπος ομιλίας και με ποιον τρόπο κοιτάζονται οι ηθοποιοί αποτελεί έναν αρκετά ιδιαίτερο γνώρισμα της συγκεκριμένης παράστασης ως προς το ύφος που θέτει τα όρια της.


Οι σκηνοθετικές οδηγίες κατάφεραν να προσαρμόσουν το έργο στην σύγχρονη εποχή και να βοηθήσουν την ροή της ιστορίας μέσα από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και τους ήρωες μας που μεταμορφώνονται και μεταλλάσσονται. Πώς μπορεί το κτήνος που βρίσκεται μέσα μας να δοθεί σε οντότητα και να αποδοθεί πάνω στην θεατρική σκηνή;


Αυτά και άλλα πολλά θα δείτε και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από μία παράσταση που θα ξεφύγει από τα τετριμμένα, τα δεδομένα που έχει θέσει ο κάθε άνθρωπος και θα περάσει ένα ξεχωριστό και μοναδικό βράδυ!


Μην το χάσετε!


Της Αλεξίας Βλάρα, 29/3/2019

Το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η Αρρώστια της Νιότης», με το οποίο ο Δημήτρης Λάλος επέλεξε να εγκαινιάσει τη νέα θεατρική του στέγη Tempus Verum-Εν Αθήναις πριν από 2,5 περίπου χρόνια επιστρέφει με την ίδια διανομή.

Πρεμιέρα 20 Μαρτίου και για δέκα μόνο παραστάσεις.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Δημήτρης Λάλος συνεχίζει τη μονήρη και πείσμονα προσπάθειά του για ένα θέατρο βαθιάς καλλιέργειας, καλλιέργειας και των παιδιών που καθοδηγεί αλλά και του κοινού. Έχει βάλει ψηλά τον πήχη και δουλεύει με συνθήκες πειραματικού εργαστηρίου. Διαμορφώνει ηθοποιούς με σκηνικό ήθος, ιδιάζουσα προσωπική τεχνική […]. Το έργο παίζεται σ' έναν χώρο όπου το κοινό εντάσσεται μέσα στη δράση και συνυφαίνεται. Έτσι η διδασκαλία των ηθοποιών αφήνει εκτεθειμένο τον ηθοποιό στο κοντινό βλέμμα του θεατή. Έτσι, αδύνατον να ψεύδεται […].Ο Λάλος έκανε και τη θεατρική οργανική, ωμή, αλλά πλούσια σε ήχους και εικόνες μετάφραση […]. Η ομάδα των ηθοποιών φυσάει! Κυριολεκτικά. Αποτελεί πλέον πρότυπο Σχολής.

Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

Η έξυπνη σκηνοθ/εσία του Δημήτρη Λάλου αναδεικνύει τα γυμνά αισθήματα, την παγωνιά της ζωής και όλα τα ασυμμάζευτα ζοφερά αδιέξοδα των ηρώων - αντιηρώων. Οι ερμηνευτές καταφέρνουν να προκαλέσουν τις αντιστάσεις, τις αντιδράσεις και τις αποστάσεις μας. Με σφιγμένη ψυχή πονάμε για τη μηδενιστική τους θέση, τις αυτοκαταστροφικές τους αποφάσεις, απόρροια μια τραγικής εποχής.

Χαρά Κιούση, Newsbeat

Ο Δημήτρης Λάλος και η ομάδα του συνυπογράφουν μια άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη παράσταση, με εκείνο το ιδιαίτερο στίγμα της κινηματογραφικής τεχνοτροπίας.
Μαρία-Ευθυμία Γιαννάτου- θεατρολόγος-θεατροκριτικός, Mavroprovato.gr
2019 Easy-Resize.com
Όσα (δεν) μας δίδαξε η ιστορία
Γραμμένο το 1926 το ψυχογράφημα του Μπρούκνερ διαδραματίζεται στη Βιέννη πριν αναλάβει ο Χίτλερ την Καγκελαρία και παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι μέσα στην υπεροψία και την απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την απόλυτη παράνοια, τις σπουδές και τα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όρια τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου μάς κάνει ν’ αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Μέσα από την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά- λιτή μα τόσο συμπυκνωμένη, ο Λάλος μάς συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο ρόλο, φτάνοντας τους ήρωες στα άκρα.
Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός, για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας λίγο πριν την έλευση του Ναζισμού που την βλέπει να έρχεται, αυτοεξορίζεται στην Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες».
Η «Αρρώστια της Νιότης» είναι ο προάγγελος, η υπενθύμιση στην φράση του Μπρεχτ «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το θηρίο. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της παράστασης «Δεν είναι εποχές για εφησυχασμό».
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης ΕΔΩ

PAN190306 5D4 8170a

PAN190306 5D4 8458

PAN190306 5D4 8533a

PAN190306 5D4 8738
Ταυτότητα παράστασης
Η Αρρώστια της Νιότης 
Κείμενο: Φέρντιναντ Μπούκνερ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια:Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί:Περικλής Μαθιέλης
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν.
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Έναρξη: 20 Μαρτίου (για δέκα μόνο παραστάσεις)
Πού: Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170
Πότε: Κάθε Τετάρτη στις 21:00 έως και 8 Μαΐου
Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)
Προπώληση από 10 € στο www.viva.gr

PAN190306 5D4 8820

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eίδαμε την "Μήδεια" στο θέατρο Μπάγκειον

Γιάννης Σκαραγκάς: " Ένιωσα ότι η περίπτωση της Αχλαδιώτη κουβαλάει το φορτίο του εξαντλημένου Έλληνα της οικονομικής κρίσης: ο ανίσχυρος άνθρωπος που παλεύει με την απομόνωση και προσπαθεί να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που καταρρέει."

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ | Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ 2015 - ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Κωστής Πετρίτης: "Το φως και το σκοτάδι συμβολίζουν το αιώνιο συμπαντικό παιχνίδι. Είναι η προσπάθεια και η επιθυμία του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από αυτά που τον κρατάνε δέσμιο"

Μεγάλη Συναυλία – Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στις 24 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο

Εξολοθρευτή Άγγελος | για μια μόνο παράσταση στο θέατρο Βράχων | 11 Ιουλίου 2019