Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργολίδα – Εκπαιδευτικά προγράμματα 2019




Ο νομός Αργολίδας έχει χρόνια εγκατεστημένους δεσμούς με το αρχαίο θέατρο. Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, η ανακάλυψη του Ασκληπιείου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, που εξέφρασαν έμπρακτα την υποστήριξή τους. Συμμετείχαν ενεργά και εθελοντικά στις ανασκαφές, παραχώρησαν τη γη τους προς όφελος του αρχαιολογικού τόπου, αλλά και αργότερα, όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ, τη δεκαετία του 1950, όχι μόνο φιλοξενούσαν τους ηθοποιούς στα σπίτια τους, αλλά ήταν και οι πιο ένθερμοι θεατές των παραστάσεων. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η ανακάλυψη του Μικρού Θεάτρου στο χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην αναμόρφωση της περιοχής και τη στενή σχέση των κατοίκων με το αρχαίο δράμα, τη θεατρική ζωή και τον πολιτισμό γενικότερα.


Το Φεστιβάλ, επιδιώκοντας μια πιο ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της Αργολίδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει εγκαινιάσει τα τελευταία τρία χρόνια μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανοίγονται σε όλη την περιοχή, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Τα προγράμματα απευθύνονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες:
  • το Λύκειο Επιδαύρου – διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, για φοιτητές και νέους επαγγελματίες παραστατικών τεχνών
  • η ενότητα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα, για το θεατρικό κοινό όλων των ηλικιών
  • η Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο
Στόχος των προγραμμάτων είναι η διεύρυνση της θεατρικής εμπειρίας για όλους. Ενισχύοντας την επιμόρφωση του κοινού και των επαγγελματιών, η Επίδαυρος δεν είναι πλέον μόνο τόπος φιλοξενίας παραστάσεων, αλλά μετατρέπεται σε ένα κέντρο σύγχρονης βιωματικής εμπειρίας του αρχαίου δράματος και σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα:

1. Λύκειο Επιδαύρου
Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος
2-16 Ιουλίου 2019
Θεματική: Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή

Το Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος λειτουργεί φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που πιστοποιεί ακαδημαϊκά το πρόγραμμα (διδακτικές μονάδες ECTS).  Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για σπουδαστές και δασκάλους, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ξεχωριστούς ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της περιοχής, από το Αρχαίο Στάδιο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο, μέχρι το Πνευματικό Κέντρο, το Γυμνάσιο και Λύκειο Λυγουριού και προαύλια βυζαντινών εκκλησιών.

Οι σπουδαστές του Λυκείου έρχονται σε επαφή με ποικίλες μεθόδους υποκριτικής, μέσω πρακτικών εργαστηρίων και θεωρητικών διαλέξεων για το αρχαίο δράμα. Για ακόμα μία χρονιά, το Λύκειο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί σπουδαστές από όλα τα μέρη του κόσμου, που θα μελετήσουν το αρχαίο δράμα δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους. Φέτος η θεματική του Λυκείου Επιδαύρου έχει τον τίτλο «Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή» και θα διδάξουν οι:
  • Jean-Jacques Lemêtre, διακεκριμένος μουσικός, συνθέτης και συνεργάτης της Αριάν Μνουσκίν
  • Sine Qua Non ART (Jonathan Pranlas – Descours & Christophe Beranger) , ομάδα χορού
  • Ichinosuke Umekawa, καθηγητής και ηθοποιός του θεάτρου Καμπούκι
  • Kamila Klamut, σκηνοθέτρια, συνιδρύτρια του Θέατρου Zar και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι
  • Christiane Pohle, βραβευμένη σκηνοθέτρια και διευθύντρια προγράμματος της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών Βάδης-Βυρτεμβέργης
  • Andrea De Rosa, σκηνοθέτης
  • Gabriele Vacis, σκηνοθέτης, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου
  • Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης
  • Αναστάσιος Σαρακατσάνος, συνθέτης και καθηγητής μουσικής

Διαλέξεις και μάστερκλας θα πραγματοποιήσουν οι:
  • Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου
  • Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • Ευφημία Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Γιώργος Σαμπατακάκης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Άννα Τσίχλη, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και θεατρολόγος

Οι αιτήσεις για το φετινό Λύκειο Επιδαύρου έχουν ξεκινήσει!
Αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις στο http://greekfestival.gr/lykeio-epidayroy/

Δείτε εδώ το promo βίντεο του φετινού Λυκείου Επιδαύρου: https://www.youtube.com/watch?v=Faw0G1Pu9Hc
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Δήμου Επιδαύρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.



2. Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα
Η εκπαίδευση κοινού αποτελεί ζητούμενο στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή, καθώς μέσω αυτής οι θεατές μπορούν να κατανοήσουν και να απολαύσουν καλύτερα τη θεατρική πρακτική. Το Φεστιβάλ, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει για τρίτη χρονιά στην Αργολίδα το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα», που περιλαμβάνει τον παρακάτω κύκλο δράσεων:
  • Διάλογοι: κύκλος ανοιχτών συζητήσεων και εργαστηρίων, μέσω των οποίων το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Οι Διάλογοι πραγματοποιούνται στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο και φέτος συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Καλαβριανός, Σοφία Πάσχου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο θεατρολόγος Γιώργος Σαμπατακάκης.
  • Παίζοντας με το αρχαίο δράμα: πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αργολίδα. Το πρόγραμμα έχει έγκριση από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και φέτος δήλωσαν συμμετοχή 42 σχολικές ομάδες.
  • Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες: διαλέξεις και εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες ενηλίκων όλων των ηλικιών στην Αργολίδα (ΚΑΠΗ, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ΙΕΚ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας)
  • Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό: υποδοχή ξένων ομάδων ενηλίκων ή μαθητών, με διοργάνωση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Επίδαυρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 2018 στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων. Σε όλες τις δράσεις διδάσκουν έμπειροι θεατροπαιδαγωγοί, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες.


3. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο
Μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις της ενότητας, συνεχίζεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι την παράσταση, όσο τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων διαφέρει κάθε φορά, καθώς στόχος είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά δημιουργικά το περιεχόμενο του έργου που παρουσιάζεται εκείνη τη μέρα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Ξενία Επιδαύρου/Παλαιό Μουσείο Ενδυμάτων και η συμμετοχή έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Τον συντονισμό έχει ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Δείτε το βίντεο για τη Δημιουργική απασχόληση (2018) εδώ:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα