ONASSIS FAST FORWARD FESTIVAL 5 ATHENS - THE NATURE MUSEUM 2-16.5.2018


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ
ONASSIS FAST FORWARD FESTIVAL 5 – ATHENS
THE NATURE MUSEUM
Robert Zhao Renhui

2-16 Μαΐου 2018 | Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00 | Σάββατο-Κυριακή: 10:00-11:00 & 14:00-18:00
Δεριγνύ 15, Πλατεία Βικτωρίας

Ξεναγήσεις: 2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου
Κατάλληλο για θεατές 14+
Η Φύση εισβάλλει στα Πατήσια. Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης. Εκεί, επί της οδού Δεριγνύ 15, ένας πολυβραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς, στήνει μια περιπετειώδη εικαστική εγκατάσταση για την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της Αθήνας.
Ξέρετε τι είναι ο λύγκας και πως κάποτε ζούσε στην Αθήνα; Πως εκεί όπου τα ποτάμια εξαφανίστηκαν για να αναδυθούν λεωφόροι, μια άλλη, άγρια ζωή και βλάστηση κυλούσε (και ακόμη κυλά) κάτω από το βάρος των οικονομικών, κοινωνικών και πνευματικών κρίσεων; Πως η βασίλισσα Αμαλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εξωτισμό του Εθνικού Κήπου; Πως ο αείλανθος, ένα καλλωπιστικό δέντρο που ήρθε στην Αθήνα από τη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί, από τα μέσα του 19ου αιώνα, απειλή για κάθε άλλη μορφή αθηναϊκής βλάστησης εξαιτίας των τοξικών ουσιών που παράγει; Στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 –Athens, ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης , το The Nature Museum, ορθώνεται από 2 έως 16 Μαΐου σε μια παλιά αθηναϊκή κατοικία στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δεριγνύ 15 στην Πλατεία Βικτωρίας, για να μας αφηγηθεί τέτοιες ιστορίες. Ιστορίες για τα χαμένα ποτάμια της Αθήνας, για το επεκτατικό Δέντρο του Παραδείσου, για τους πράσινους παπαγάλους που όλοι κάπου έχουμε δει να φωλιάζουν, για είδη-εισβολείς και για άλλα είδη που ζουν στο όριο της επιβίωσης.
Ο διακεκριμένος εικαστικός Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι και ένας φορέας με έδρα τη Σιγκαπούρη, το Ινστιτούτο Κριτικών Ζωολόγων (Institute of Critical Zoologists, ICZ), συνεργάστηκαν για τη συγκρότηση αυτού του ιδιότυπου μουσείου με καθηγητές φυσιολογίας, φυσικής ιστορίας, βοτανικής και ζωολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Μουσείο Ζωολογίας, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και άλλους φορείς. Κοινός στόχος; Μια συναρπαστική εμπειρία περιπλάνησης στην άγνωστη ζούγκλα των Αθηνών, με αφετηρία ένα παλιό κτίριο- ορόσημο μιας άλλης ζούγκλας – της αστικής.
Δύο πρόσωπα-κλειδιά «κρύβονται» πίσω από όλα: η καλλιτέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Ζαβάκου και ο Αθηναίος συλλέκτης και ερασιτέχνης φυσιοδίφης Γιώργος Χαρωνίδης, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν πενήντα χρόνια της ζωής του καταγράφοντας τον φυσικό κόσμο της Αθήνας. Η προσωπική συλλογή του συγκροτεί το Μουσείο της Φύσης της οδού Δεριγνύ. Εικόνες αρχείου και ταριχευμένα ζώα, φωτογραφίες και ιστορικά κείμενα, έργα τέχνης, αλλά ακόμη και ακτινογραφίες τραυματισμένων πτηνών εκτίθενται εκεί, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαβάκου. Τα εκθέματα συνυφαίνουν την ελάχιστα γνωστή ιστορία της βιοποικιλότητας της Αθήνας και, μαζί, την ανεξέλεγκτη αστικοποίησή της. Ιστορίες αληθινές και άλλες, λιγότερο αληθινές αλλά εξίσου συναρπαστικές, συγκροτούν το σύμπαν αυτού του αντι-ακαδημαϊκού μουσείου που «ζωντανεύει» με ξεναγήσεις και διαλέξεις-περφόρμανς, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον θεατρικό συγγραφέα Joel Tan.

Συντελεστές
Σύλληψη: Robert Zhao Renhui
Συγγραφή & Δραματουργία: Joel Tan
Έρευνα & Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου
Σύμβουλος στην Έρευνα: Δρ Αλέκα Μελιάδου, ειδική σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος
Ηθοποιός: Αμαλία Καβάλη

Με την ευγενική υποστήριξη του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στον Καθηγητή Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας και διευθυντή του Μουσείου Ζωολογίας, Ευστράτιο Βαλάκο· στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας και Πρόεδρο της Ερπετολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Παφίλη· στον Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας, Αναστάσιο Λεγάκη· στον Αναπληρωτή Καθηγητή Συστηματικής Βοτανικής, Θεοφάνη Κωνσταντινίδη· καθώς και στους: Χλόη Αδαμοπούλου (Δρ), Ιωάννη Αναστασίου (Δρ), Παύλο Ανδριόπουλο (Δρ), Χρήστο Γεωργιάδη (Δρ), Βαγγέλη Κουτσούκο, Κανέλλα Ραδέα (Δρ), Γιώργο Σταυρακάκη και Anna Chapman (Δρ).

Ευχαριστίες: Στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τη Μαρία Γανωτή· στην Ορνιθολογική Εταιρεία και τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λατσούδη· στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη Μαρία Δημάκη· στην Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία για την παραχώρηση των αντιτύπων του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας· στον Διευθυντή Υδάτινων Πόρων του Ι.Γ.Μ.Ε. και αντιπρόεδρο των Ελλήνων Γεωλόγων, Παναγιώτη Σαμπατακάκη· στην προϊστάμενη Τμήματος Εθνικού Κήπου, Κατερίνα Αγοραστού· στον Δρα Σταμάτη Ζόγκαρη, Εντεταλμένο Ερευνητή στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων· στον κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, στον κ. Κώστα Παπαγεωργίου, στον κ. Χρήστο Ρούσσο και στην κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου.

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF

Διαβάστε περισσότερα
Ο Σιγκαπουριανός Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι είναι πολυθεματικός καλλιτέχνης με μια καλλιτεχνική πρακτική που εστιάζει στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης. Στο έργο του, αμφισβητεί τις καθιερωμένες παραμέτρους της αντικειμενικότητας και τους επιστημονικούς τρόπους ταξινομήσεων. Στην πορεία του χρόνου, ο Ζάο έχει οικειοποιηθεί κώδικες και συμβάσεις του φωτορεπορτάζ και των μουσειακών εκθεμάτων για να συνθέτει αφηγήσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις, ανάμεσά τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Σιγκαπούρης (2018), στην Μπιενάλε της Τζακάρτα (2017), στην 7η Μπιενάλε της Μόσχας (2017) και στην 20ή Μπιενάλε του Σίδνεϋ (2016). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη από το Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών της Σιγκαπούρης (2010) και ήταν υποψήφιος για βράβευση με το Hugo Boss Asia Art Award για τους Ανερχόμενους Ασιάτες Καλλιτέχνες το 2017.

Ο Τζόελ Ταν είναι Σιγκαπουριανός θεατρικός συγγραφέας και περφόρμερ, εγκατεστημένος στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές Δραματικής Γραφής στο Drama Center London του Central St. Martins. Ανάμεσα στις πρόσφατες παραγωγές έργων του περιλαμβάνονται τα
 Tango (Pangdemonium, 2017), Cafe (The Twenty-Something Theatre Festival, 2016), Mosaic (The M1 Fringe Festival, 2015) και The Way We Go (Checkpoint Theatre, 2014). Τα έργα του έχουν αναγνωριστεί για το εύρος τους και το διεισδυτικό βλέμμα τους στη σύγχρονη Σιγκαπούρη, ενώ αρκετά από αυτά είναι συγκεντρωμένα στην ανθολογία Joel TanPlays Volume 1, η οποία εκδόθηκε από το Checkpoint Theatre, όπου είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης.
Ο Ταν δημιουργεί επίσης περφόρμανς με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη σύγχρονη τέχνη, την ποίηση και τον χορό. Οι πιο αξιοσημείωτες από αυτές είναι το The Nature Museum (Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Σιγκαπούρης, 2017), μια μουσειολογική περιοδεύουσα περφόρμανς δημιουργημένη από κοινού με τον εικαστικό καλλιτέχνη Robert Zhao Renhui, και η αυτοβιογραφική ποιητική απαγγελία You Are Here (2016), μια συνδημιουργία με την ποιήτρια Pooja Nansi. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Τζόελ Ταν έχει συλλάβει και ερμηνεύσει το Hooking Up, μια σειρά εθνογραφικών περφόρμανς/διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Κριτικά του δοκίμια και άλλα πεζά έχουν δημοσιευτεί στα ArtReviewAsiaPOSKOD SingaporeEsquire Singapore και The Substation Singapore

Πληροφορίες 
Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens
Εντός & Εκτός Στέγης

2-16 Μαΐου 2018

Εισιτήρια:
Κανονικό: 3 € Ανεργίας, ΑμεΑ: 2 €
Ομαδικές κρατήσεις στο 
groupsales@sgt.gr
*Οι ξεναγήσεις έχουν περιορισμένη χωρητικότητα (10 θεατές κάθε φορά).
** Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος σε αμαξίδια.

Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Τετάρτη 2 Μαΐου:
16:30 & 17:30 (στα αγγλικά)

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου:
11:30 & 18:30 (στα αγγλικά) | 12:45 &  19:45 (στα ελληνικά)

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Μαΐου:
11:30 & 18:30 (στα αγγλικά) | 12:45 & 19:45  (στα ελληνικά)
                                                               
Τετάρτη 16 Μαΐου:
20:00 (στα ελληνικά)

Οι ξεναγήσεις στα αγγλικά γίνονται από τον Robert Zhao Renhui  και τον συγγραφέα-δραματουργό Joel Tan.
Οι ξεναγήσεις στα ελληνικά γίνονται από την καλλιτέχνη-εικαστικό Κατερίνα Ζαβάκου.
Η διάρκεια των ξεναγήσεων είναι 45 λεπτά.


Παρακαλούμε όπως παραμείνει ή προστεθεί το αντίστοιχο link προς τη σελίδα που δίνεται στο σχετικό Δ.Τ, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι χρήστες με όλες τις σωστές πληροφορίες στην επίσημη πηγή του sgt.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιωάννης Βούρος: " Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο μέσα από ιστορίες βιωματικές που αφορούν τον καθένας μας"

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» Η λαϊκή οπερέτα- Ωδείο Ηρώδου Αττικού 9/9/19

Βίκυ Καραϊσκου :" Εκτιμούμε περισσότερο ό,τι έχουμε και ό,τι είμαστε όταν δοκιμαστούμε ή χάσουμε, ό,τι και αν σημαίνει το ‘χάνω’ για τον καθένα μας"

MOUNT