Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Atopos CVC #TextMe_Lab // #1 Pokemon Poetry // Athens2018 - World Book Capital


#TextMe
Ένα project του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture
βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη

Ετήσιο πρόγραμμα δράσεων γύρω από
το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση στο πλαίσιο της
Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#TextMe_Lab

 



27, 28 & 29 Απριλίου 2018
#1 Pokemon Poetry
Performance, εργαστήρια


Πως μοιάζει η ποίηση για Πόκεμον; Πως μπορεί να γράψει κανείς ποιήματα για βιντεοπαιχνίδια; Υπάρχει μια νέα ποιητική γενιά στην Αθήνα που σπάει τις ποιητικές συμβάσεις της βαριάς πατροπαράδοτης σοβαροφάνειας;

To PokemonPoetry είναι ένα διαθεματικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2012 από τον ποιητή και ερευνητή Φοίβο Δούσο, ο οποίος έφτιαξε μια μικρή συλλογή ποιημάτων απαντώντας στην ερώτηση ενός παραδοσιακότροπου Έλληνα ποιητή για το “αν η γενιά του Πόκεμον μπορεί να γράψει ποίηση”. Η γενιά των Ποκεμον χοντρικά αναφέρεται στα άτομα που μεγάλωσαν και ενηλικιώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 90. Είναι η πρώτη γενιά που γαλουχήθηκε (!) με το ίντερνετ και έμαθε να επικοινωνεί τις επιθυμίες και τους φόβους της μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Η γενιά που μιλησε greeklish, έστειλε άπειρα γραπτά μηνύματα και εκφράστηκε με emojis.

Πως αυτά τα νέα γλωσσικά φαινόμενα (διαβρωτικά και επικίνδυνα κατά τους γηραιότερους) άλλαξαν τον τρόπο που η γραπτή επικοινωνία αρθρώνεται; Πως άλλαξαν τους γλωσσικούς κώδικες και κατά συνέπεια πως θα μπορούσαν να αλλάξουν την ποιητική γλώσσα; Οι ποιητικές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα επικεντρώθηκαν συχνά στην ανάγκη για δημιουργία νέων γλωσσών που θα χωρέσουν τις νέες εμπειρίες της νεοτερικής εποχής. Κάπως έτσι τα Πόκεμον μεταμορφώνονται σε ταλισμανικές εκφράσεις μια ψηφιακής, δικτυωμένης πραγματικότητας. Τα Ποκεμον είναι πλάσματα υβριδικά: ψηφιακά αλλά γεμάτα αισθήματα, φορείς νοσταλγίας αλλά και εικόνες απ’ το μέλλον, παιδιά αγνώστου (ή και ανύπαρκτου) πατρός και ταυτόχρονα φορείς ενός προπατορικού τραύματος.



27 Απριλίου 2018, 19:00 - 21:00
Pokemon Poetry Slam

Δέκα νέοι/ες ποιητές/τριες και περφόρμερς της αθηναϊκής σκηνής διαβάζουν ποιήματα για/με/από πόκεμον. Προσωπικές ιστορίες, αναμνήσεις video games και παιδικά τραύματα σε μια αναπάντεχη ποιητική βραδιά.

Συμμετέχουν: Μαργαρίτα Αθανασίου, Aθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Γαλιάτσος, Νίκος Γεωργίου, Χάρης Ζόφος, Κατερίνα, Πάνος Κουτούλιας, Γιώργος Μηλιαράκης, Μάνος Μπαζάνης, Aνατολή Σόφρα, Kangela Tromokratisch



28 Απριλίου 2018, 12:00 - 16:00
Pokemon Poetry GΟ!

Workshop και κυνήγι ποιητικού θησαυρού στoυς δρόμους της Αθήνας. Ο ερευνητής/ποιητής νέων μέσων Φοίβος Δούσος εισάγει τους συμμετέχοντες στην χρήση προγραμμάτων επαυξημένης πραγματικότητας με στόχο τη δημιουργία και ανάγνωση νέων ποιητικών μέσων.



29 Απριλίου 2018, 19:00 - 21:00
Ποιήματα για Πόκεμον. Κύκλος Τραγουδιών για Μέτζο​-​Σοπράνο και Πιάνο (live)

Η μέτζο-σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και ο πιανίστας και συνθέτης Αλέξανδρος Δρόσος παρουσιάζουν ζωντάνα τον κύκλο τραγουδών “Ποιήματα για Πόκεμον”, μια ποιητική συλλογή του Φοίβου Δούσου, σε σύνθεση του Φιλ Ιερόπουλου που κυκλοφόρησε από το κουήρ μουσικό label Φυτίνη το 2015 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ ταυτότητας και περφόρμανς Sound Acts.

 
Διαβάστε περισσότερα

Atopos Contemporary Visual Culture ATOPOS CVC εγκαινιάζει έναν ολόκληρο χρόνο δράσεων γύρω από το βιβλίο, το κείμενο τη τέχνη και την ανάγνωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με τίτλο #TextMe βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη.
To #TextMe_Lab περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab το οποίο πραγματοποιείται σε επιμέλεια του ερευνητή Φιλ Ιερόπουλου. Το Pokemon Poetryείναι η πρώτη εκδήλωση του #TextMe_Lab.
Ο Φιλ Ιερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, σπούδασε media arts στο Λονδίνο και το 2008 ολοκλήρωσε το PhD του στα film poetics. Από το 2003 διδάσκει video art στο Buckinghamshire New University και έχει δείξει έργα του σε εκθέσεις, φεστιβάλ και συνέδρια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι μέλος του νεοκαταστασιακού ντουέτου ΦΥΤΑ, του κουηρ μουσικού label Φυτίνη και συνεπιμελητής του φεστιβάλ Sound Acts.
Φοίβος Δούσος είναι απόφοιτος ψυχολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχανάλυση στο Birkbeck College, University of London. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει την διδακτορική διατριβή του πάνω στην ποιητική των νέων μέσων στο Royal Holloway, University of London. Η έρευνά του είναι επηρεασμένη από την ψυχαναλυτική θεωρία, τις ψυχοκοινωνικές σπουδές και τον μεταδομισμό. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του έρευνα, συμμετέχει ως performer και ως διοργανωτής δρώμενων στo καλλιτεχνικό ντουέτο ΦΥΤΑ.

Ο Αλέξανδρος Δρόσος είναι συνθέτης και πιανίστας. Το 2011 ολοκλήρωσε με άριστα τις μουσικές σπουδές του στη σύνθεση και στο πιάνο στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance στο Λονδίνο. Έχει δώσει συναυλίες στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το 2014 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έργα του για πιάνο και το Canto Ostinato του Simeon Ten Holt.

Η Ιωάννα Φόρτη σπούδασε πιάνο, θεωρητικά και μονωδία. Το 2000 έκανε το σολιστικό της ντεμπούτο στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και έκτοτε τραγουδά λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, όπερα, ροκ και μπαρόκ σε συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την εταιρία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει δεκατρείς δισκογραφικές συμμετοχές.


Πληροφορίες  

ΑΤΟPOS Contemporary Visual Culture
Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, ΤΚ 104 35, Τηλ: +302105242004, +302108838151, info@atopos.grwww.atopos.grwww.text-me.gr 
Ημέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00 & για επιλεγμένα Σαββατοκύριακα
Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019
Είσοδος ελεύθερη

#TextMe_FluffyLibrary - Animation video:

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συντελεστές

#TextMe
Ένα project του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture
Βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη

#TextMe_FluffyLibrary
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης
Εικαστική Εγκατάσταση & Επιμέλεια Διάδρασης: Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου
Εθελοντές: Ιρίνα Προμπειγκόλοβα (Συντονισμός), Θεοδώρα  Δανίλοβα, Τατιάνα  Ιλασιούκ, Ελπίδα  Μπελάλη, Μέρη  Ντζικισβίλη, Ζωή  Παμπούκη, Φωτεινή  Σαλβαρίδη, Βέρα  Σωτηριάδου & σπουδαστές ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Βοηθοί υλοποίησης) 

#TextMe_Lab
Έρευνα & Επιμέλεια Προγράμματος: Φιλ Ιερόπουλος
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές: Zata Banks (UK), Amaranth Borsuk (US), Roland Brauchli (UK/CH), CloClo (GR), Coocoolili (UK), Tom Konyves (CA), Daniel Kupferberg (DK), Aimee Le (US/VT), Rachel O’Reilly (AU), Eleanor Vonne Brown (UK), Christine Wilks (UK), Αντουανέτα Αγγελίδη (GR), Μαργαρίτα Αθανασίου (GR), Σοφία Αποστολίδου (DE/GR), Ρέα Βάλντεν (GR), Νίκος Βούρδουλας (GR), Ναγια Γιακουμάκη (UK/GR), Ελίζα Γκορόγια (GR/UK), Άλεξ Δημητρίου (DE/GR), Λουίζα Δολόξα (GR/DE), Φοιβος Δουσος (GR/U), Αλέξανδρος Δροσος (DE/GR), Κωστής Δρυγιανάκης (GR), Φιλ Ιερόπουλος (UK/DE/GR), Βασιλική Λαζαρίδου (GR), Αρετή Λεοπούλου (GR), Αντριάνα Μίνου (UK), Σοφία Μπέμπεζα (CH/GR), Ιωάννα Φόρτη (GR), Φυτίνη (GR), Θανασης Χονδρός & Αλεξαντρα Κατσιάνη (GR)

Επιμέλεια κειμένων & Project Manager: Φοίβος Δούσος
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς
Γραφιστικά: Εm Kei / Oddd Studio
Animation: Χάρης Λαλούσης
Δημόσιες Σχέσεις & Τύπος: Γιώργος Κατσώνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Σαρρή
Παραγωγή: Atopos CVC

  
Χορηγός Εκπαίδευσης
ΙΕΚ ΑΚΜΗ | www.iek-akmi.edu.gr

Χορηγoi Φιλοξενίας
Κτήμα Εύχαρις | www.domaine-evharis.gr
Αναψυκτικά “Φήμη” | www.drinkfimi.gr

Δράση στο πλαίσιο της
Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου | www.athens2018.gr
Η πόλη διαβάζει βιβλία παντού
 
Με την υποστήριξη
Athens Culture Net  | www.athensculturenet.com 
Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Ιδρυτικός Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα