Οι Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ



Οι Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ , κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, από τη θεατρική ομάδα Μύθος, σε μετάφραση – διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη από τις εκδόσεις Βακχικόν, είναι προσαρμοσμένη για να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε bar theater και παίζεται για 2η συνεχή χρονία.
Ο Φάλσταφ, ένας ευγενής σπάταλος στα γλέντια, που δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπηρέτες του πια, σκαρφίζεται διάφορες απάτες και κλεψιές με όπλο τη γοητεία που νομίζει πως ασκεί πάνω στις γυναίκες. Οι Κυράδες του Ουίνδσορ όμως που εκτός από χαρούμενες είναι και τίμιες τον βάζουν στη θέση του με σκληρό και χαριτωμένο τρόπο.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε γράφτηκε το έργο από τον Σαίξπηρ , είναι πιθανό να ανεβάστηκε για πρώτη φορά το 1597, ενώ δημοσιεύτηκε σε κείμενο το 1602.
Αυτή η υπεροψία του ατόμου <<σε μένα όλα επιτρέπονται>> - η τάση να χρησιμοποιεί τους άλλους σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, κάνει τον Φάλσταφ <<σύγχρονο ήρωα>> και μάλιστα χωρίς να του χρειάζεται η γραφική κοιλιά. Αυτός που θεωρεί τον εαυτό του εξυπνότερο απ΄ τους άλλους κι ότι είναι ακαταμάχητος, είναι πάντα ευχάριστο να τον βλέπουμε να τον βάζουν στη θέση του εκείνοι που νομίζει πως τους παίζει στα δάχτυλα.Οι θεατές σαν τις Εύθυμες κυράδες , παρακολουθούν αυτόν τον υψηλότερα ιστάμενο αλλά όμως χρεωκοπημένο να γίνεται ρεζίλι.
Υπόλοιποι συντελεστές
Κουστούμια Χριστίνα Μπλιθικιώτη,
Τεχνικός ήχου – φώτων Ηλίας Πολίτης,
Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης Φάλσταφ Στάθης Γεωργόπουλος, Σβέλτη Ζωή Τριανταφυλλίδη, κα Παίητζ Ιωάννα Προσμίτη, κα Φόρντ Δέσποινα Παντελίδου.
Παράσταση Κυριακή 6/5 στις 9μμ, στο πολυχώρο  Μουσικό Κουτί, Δεκελέων 32, Γκάζι.
Απαραίτητη κράτηση θέσεως στο 6993723117.
Διάρκεια έργου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Είσοδος 8 ευρώ με κρασί ή μπύρα.
Ευχαριστούμε τους κριτικούς θεάτρου Λέανδρο Πολενάκη και Κωνσταντίνο Μπούρα για τις καλές κριτικές τους.
Ένα πολιτιστικό γεγονός των ΕΝΠΑΝ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".