ΣΑΛΩΜΗ- Παράταση παραστάσεων 7,8, 14 & 15 Μαΐου στο Από Μηχανής θέατρο



ΣΑΛΩΜΗ

του Όσκαρ Ουάιλντ
                                                                              

Μετάφραση: Δημήτρης Μαυρίκιος


Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Παράταση παραστάσεων 7,8, 14 & 15 Μαΐου
στο Από Μηχανής θέατρο


Η μονόπρακτη τραγωδία του Όσκαρ Ουάιλντ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απαγορεύτηκε στην πουριτανική Αγγλία του 19ου αιώνα, το σκοτεινό ποίημα για τη σαρωτική δύναμη του ανεκπλήρωτου πόθου που μπορεί να γεννήσει τέρατα. Η βιβλική ιστορία της Σαλώμης, που χόρεψε μπροστά στον πατριό της Ηρώδη τον «χορό των 7 πέπλων» και ζήτησε ως αντάλλαγμα την κεφαλή του Ιωάννη «επί πίνακι», στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ μετατρέπεται σε μια ακραία ιστορία εμμονής και σύγκρουσης κάτω από το πάλλευκο, αμείλικτο φως της Σελήνης.
Η παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή της Λίλλυς Μελεμέ και τη μετάφραση του Δημήτρη Μαυρικίου παρουσιάζεται, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15, στο Από Μηχανής θέατρο.
Στο ρόλο της Σαλώμης η Μυρτώ Γκόνη, του Ηρώδη ο Νίκος Αλεξίου, της Ηρωδιάδας η Εύα Κεχαγιά, του Γιοχαναάν ο Βαγγέλης Στρατηγάκος και φρουροί-νεαροί ακόλουθοι ο Ερρίκος Μηλιάρης και ο πρωτοεμφανιζόμενος Πάρης Λεόντιος.

Σαλώμη

Η μονόπρακτη τραγωδία του ´Οσκαρ Ουάιλντ , που ξεσήκωσε  θύελλα αντιδράσεων και απαγορεύτηκε  στην πουριτανική Αγγλία του 19ου αιώνα , είναι ένα σκοτεινό ποίημα για την σαρωτική δύναμη του ανεκπλήρωτου πόθου που μπορεί να γεννήσει τέρατα.
Η βιβλική ιστορία της Σαλώμης που χόρεψε μπροστά στον πατριό της Ηρώδη τον "χορό των 7 πέπλων" και ζήτησε ως αντάλλαγμα την κεφαλή του Ιωάννη "επί πίνακι”, στο έργο του Ουάιλντ μετατρέπεται σε μια ακραία ιστορία εμμονής και σύγκρουσης κάτω από το πάλλευκο, αμείλικτο φως της Σελήνης.
Με γλώσσα λυρική, περίτεχνη και ρέουσα,  αντάξια του αισθητικού ρεύματος της εποχής του, αλλά ταυτόχρονα σκληρή και ατσάλινη, ο Ουάιλντ καταγράφει με καταιγιστικό, οργασμικό ρυθμό μια ξέφρενη πορεία καταστροφής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο. Η ερωτική επιθυμία αφυπνίζεται και συνταράζει το νου, την ψυχή και το κορμί, γίνεται βιολογική ανάγκη , γίνεται πείνα και δίψα, γίνεται πυρετός και μανία. Μέσα σε μια νύχτα, η πάλλευκη παρθένος μετατρέπεται από ηδονοβλεπτικό αντικείμενο του πόθου, σε πλάσμα δαιμονικό, μεθυσμένο από έρωτα,  που αναζητά διακαώς την ολοκλήρωση του. Η δύναμη και η τόλμη του πάθους  ξεπερνά κάθε όριο και απειλεί ευθέως την παρηκμασμένη και διεφθαρμένη εξουσία του Ηρώδη που αδυνατεί να αντισταθεί και εκπληρώνει την παράλογη επιθυμία. Το αίμα του προφήτη πνίγει το παλάτι, βάφει κόκκινη την Σελήνη και προκαλεί την αμετάκλητη καταστροφή. Ο παραληρηματικός ερωτικός μονόλογος της Σαλώμης, ένας από τους ωραιότερους που έχουν γραφτεί ποτέ στην παγκόσμια δραματουργία, είναι αυτός που θα υπογράφει και τη θανατική της καταδίκη. Η τρομακτική δύναμη του έρωτα και του ενστίκτου αποτελεί ξεκάθαρη απειλή που διασαλεύει την εύθραυστη ισορροπία της εξουσίας και η καθεστηκυία τάξη πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί (Λίλλυ Μελεμέ)

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δημήτρης Μαυρίκιος
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα
Πρωτότυπη μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Σκηνογράφος: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Βαλατσού
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Γραφιστικά: Δανάη Γκόνη
Φωτογραφία: Γιώργος Berman
Κατασκευή σκηνικού: Ευθύμης Χαλκίδης
Κατασκευή σκηνικού - πατίνες: Φρέντυ Γκίζας
Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Κατασκευή ανδρικών κοστουμιών: Γιώργος Παρλιάρος
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Παραγωγή: Γιώργος Μελισσαρόπουλος – Mojolive

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Νίκος Αλεξίου, Μυρτώ Γκόνη, Εύα Κεχαγιά, Πάρης Λεόντιος, Ερρίκος Μηλιάρης, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
15 : Ταμείο
10 : Προπώληση (viva.gr)
8:  ( φοιτητικά, άνεργοι, ΑΜΕΑ)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς