Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ: «Ξένος δυο φορές»: Μια μουσική βιογραφία


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ/ Ξένος δυο φορές




Ο ΔΗΜΟΣ  ΣΠΕΤΣΩΝ  ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ "ΑΡΜΑΤΑ 2017" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ "ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ -ΞΕΝΟΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ" – ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΝΟΥ Α.Κ.Σ.Σ.
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/9/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.15.


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές , μας ξανασυστήνει αυτό τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο.


Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές


η μουσική βιογραφία
ενός σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα

η συγκλονιστική περιπλάνηση
ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους


Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου/ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Εμπνευσμένη από τη βιογραφία του σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Κώστα Νούρου, η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα και μουσική δραματουργία των Ανθή Γουρουντή - Χρύσας Καψούλη- και Τσιμάρα Τζανάτου, σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη, μουσική- ενορχήστρωση των Χάρη Βλαστάκη και Ανθής Γουρουντή .
Τον Τσιμάρα Τζανάτο ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Κώστα Νούρου πλαισιώνουν πολύ καλοί ερμηνευτές και το 40μελές Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro

Κώστας Νούρος / Ξένος δυο φορές : η παράσταση

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα στην Ιστορία του ανθρώπου, που η ζωή τους συχνά συμπυκνώνει τις ζωές πολλών. Με έναν εμβληματικό τρόπο.
Παρότι η ιστορία του βίου τους, δεν είναι μια καθημερινή ιστορία, περιέχει όλα όσα ο καθένας μας συνάντησε στη δική του ζωή και τον σημάδεψαν, αν και παραμείναν στο χώρο του αόρατου. Κάθε εποχή σκιάζει τον κόσμο ή τον φωτίζει ανάλογα τις αντοχές της.
Ο Κώστας Μασσέλος, γνωστός ως Κώστας Νούρος, ένας σπουδαίος τραγουδιστής Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που, έχοντας ζήσει φωτισμένος και με μια σπουδαία καριέρα στη Σμύρνη και στον Πειραιά, πετάχτηκε εν τούτοις στο στενό εκείνο μισόφωτο που ονομάζουμε λήθη. Το «στενό» της λήθης, περιέργως, «στρίμωχνε» ανέκαθεν πολλούς, έχοντες μέγεθος βουνού, συχνά.
Η μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: Ξένος, δυο φορές» έρχεται να αφηγηθεί με ποιητικό τρόπο την ιστορία ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους.
Ο – με πλήρη στοιχείων ταυτότητας - Κώστας Νούρος, παρέμεινε στην ουσία, άνευ ταυτότητας. Εθνική, πολιτική, κοινωνική, ερωτική, και εν τέλει βαθιά υπαρξιακή. Οντολογική σχεδόν.
Με μια ζωή σημαδεμένη από θανάτους, απώλειες και ματαιώσεις, κατάφερε μέσω της φωνής του και των τραγουδιών του, να φωτίσει το βαθύ σκότος ενός πολιτισμού που χτίστηκε από ανθρώπους, αλλά αγνόησε τον άνθρωπο.
Και συνεχίζει. Να τον αγνοεί.





Θάλασσα δικαιοσύνης κυριαρχήσει επί του μέλλοντος.

Η στιγμή, χρόνος αληθινός του ανθρώπου,
τα ρολόγια του κόσμου εκ νέου συντονίσει
Ομοούσια του περαστικού της ζωής,
το τίποτα να μας υπενθυμίζουν.

Τον δι’ ημάς τους κατατρεγμένους και δια την ημετέραν σωτηρίαν εμφανισθέντα Έρωτα
Και σαρκωθέντα εις τρυφερότητα σώματος και αγκάλης, επανανθρωπήσαντα
Τον αποανθρωπισμένο τε υπέρ κοινωνίας και υπέρ πολιτισμού ταφέντα άνθρωπο,
Και αναγεννηθέντα την πάσα μέρα, κατά τας μη Γραφάς…»

«Πιστεύω εις κάτι μικρόν, στου ανθρώπου το ανάστημα
Στο ασήμαντο της ζωής, το ορατόν τε και το αόρατον
Εις φως μέλλοντος, εκτυφλωτικόν,
Τα μεγέθη του κόσμου σμικρυνθούν
(Απόσπασμα της παράστασης/Κείμενα: Τσιμάρας Τζανάτος )



Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ

Κώστας Μασσέλος (Νούρος) - Μινόρε αμανές

ΟΛΟ ΟΥΖΟ, 1929, ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ




ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ: «Ξένος δυο φορές»

Συντελεστές: Κείμενα-Μουσική Δραματουργία: Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρας Τζανάτος / Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική- Ενορχήστρωση -Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης-Ανθή Γουρουντή
Ερμηνευτές: Τσιμάρας Τζανάτος, Μικαέλα Δανά, Νικόλαος Χαλδαιάκης
και το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro
Συνεργάζονται: Η σοπράνο Σοφία Γιαννίτσιου – Παπαευαγγέλου, η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου, ο τενόρος Στέφανος Καλτσής και ο ηθοποιός Λευτέρης Παπακώστας. Συμμετέχει η Δήμητρα Μακρυγιάννη
Μουσικοί: Βιολί-Σταυρούλα Μέντη/ Μαντολίνο-Τζουράς Τάσος Δερέσκος
Κιθάρα- Τραγούδι Ευφροσύνη Γιαννή/ Κόντρα μπάσο-Νίκος Τσαχτσίρης
Πιάνο- Ανθή Γουρουντή.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας/ Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού/ Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα/ Σκηνική αντιμετώπιση-Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας /Εικαστική επιμέλεια-Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης -Stage Design Office/ Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης/ Χορηγός πιάνου”Ελληνικό Ωδείο” 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ