Αlexia's secrets: Ο Γιώργος Άλτης μιλάει στο Open Mind


Ο Γιώργος Άλτης μιλάει στο Open Mind για το νέο τραγούδι:"Ηριδανός", την αγάπη του για την  μουσική, τα μελλοντικά του σχέδια και διάφορα ακόμα...


Νέο τραγούδι: «Ηριδανός», μιλήστε μου λίγο για αυτό.

Ο Ηριδανός είναι ένα νέο τραγούδι σε ρυθμό παραδοσιακό ,  με λαϊκή φόρμα . Έχει παιχτεί με παραδοσιακά και λαϊκά όργανα  τζουρά , μπαγλαμά, γκάιντα, νταούλι, ακορντεόν και όλα μαζί παίζουν για την σωτηρία του ποταμού. Σκέφτηκα  ότι για ένα τέτοιο τραγούδι που  μιλάει για τον ποταμό Ηριδανό  έπρεπε να " επιστρατευθούν"  όργανα του γλεντιού  και της χαράς για μια γιορτινή  εξέγερση . Ο Ηριδανός κουβαλάει την ιστορία αιώνων ...

Τι σημαίνει «Ηριδανός»;

Ο Ηριδανός είναι ένα από τα τρία ποτάμια που τρέχουν κάτω από  την Αθήνα. Είναι οι φλέβες της  πόλης μας . Και λέω τρία ποτάμια , γιατί ο Ιλισός αν και  μπαζώθηκε,  με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζει τα υπόγεια του Παγκρατίου, θυμωμένος  για την δική μας παρέμβαση. Ο Ηριδανός για μένα συμβολίζει την ροή της ζωής , την ελεύθερη ψυχή που τρέχει.  Ο ατομισμός  , η κακή συνείδηση και η καφρίλα,  που  την απλόχερη προσφορά την εκλαμβάνει   ως  κεκτημένο  ή   ως αδυναμία προς εκμετάλλευση, τον έχουν γεμίσει σκουπίδια.  Βούρκος  τα καθαρά του νερά. Γι αυτό  λοιπόν μαζεύονται  Παλληκάρια,  Νεράιδες , Σειλινοί , η Παναγία , η Υπέρμαχος Αθηνά και όλοι μαζί να κάνουν επανάσταση .

 Πώς προέκυψε η συνεργασία;

Με τον Σταμάτη Κραουνάκη  γνωριζόμαστε   κάποια χρόνια με τον Γιάννη Γιοκαρίνη  περισσότερα. Και οι δύο   είναι  φίλοι μου  ,  τους εκτιμώ πάρα πολύ ως καλλιτέχνες.  Είναι απελευθερωμένοι  σε αυτό που κάνουν. Καθαρές ψυχές με γάργαρη τρέλα,  . Επειδή αυτό το τραγούδι είναι μια  ολόκληρη ιστορία    σκέφτηκα ότι  όπως  μαζεύονται  παλληκάρια για την ελευθερία του ποταμού , έτσι να μαζευτούν φωνές από διαφορετικούς μουσικούς χώρους  να βάλουνε πλάτη  , να ενώσουν τις δυνάμεις τους , για την εξέγερση... Ο Σταμάτης και ο Γιάννης ήτανε οι πιο κατάλληλοι.Όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά και ως ψυχές.  Μαζί με τον Θοδωρή Μέρμηγκα και τον Γιώργου Πλόσκα   δώσανε την δύναμη και τη  ροή του χρειαζόταν η ιστορία του Ηριδανού.

Πιστεύεται ότι είναι μία ώρα εξέγερσης για την χώρα μας;

Η  εξέγερση που χρειάζεται είναι εσωτερική.Όλοι πρέπει να πετάξουν τα κακά που έχουν μέσα τους , τις μικρότητες , τα μικροσυμφέροντα και την αντίληψη οτι κάποιοι άλλοι θα τους σώσουν.Γιαυτό μου άρεσε η ιστορία του Ηριδανού. Βαρέθηκε η φύση και πάει για εξέγερση μαζί με θεούς και παλληκάρια , όλοι οι άλλοι δεν υπάρχουν .  Ποτέ δεν υπήρχαν, εποικοδομητικά. Την να την κάνεις την εξέγερση με τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια μυαλά. Συνείδηση χρειάζεται , αυτή είναι η εξέγερση...

Τραγούδι, στίχοι, μουσική και παίζετε και μπουζούκι, πώς μπορείτε να τα συνδυάζετε;

Το να φτιάχνεις τραγούδια  είναι κάτι πολύ φυσικό για κάποιον που παίζει ένα μουσικό όργανο. Παίζει ρόλο βέβαια και  το ταλέντο. Αλλά απο τα πιο αρχέγονα πράγματα είναι ο άνθρωπος να φτιάχνει μουσικές φράσεις με το στόμα , σφυρίζοντας  λέγοντας στιχάκια και σκοπούς. Τώρα στο πώς θα τα συνδυάσει  παίζει ρόλο η αισθητική. Ποιός είσαι,  τι θες,  τι πιστεύεις  . Η μουσική άποψη είναι προσωπική υπόθεση.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, που σας βρίσκουμε τώρα;

Σε λίγο καιρό θα τελειώσουν οι εμφανίσεις μας στις  Χίλιες  και δύο νύχτες.  Έχουμε περάσει έναν πολύ ωραίο χειμώνα μαζί με πολλούς φίλους που διασκεδάσαμε  μαζί  όλες τις Κυριακές  του χειμώνα.  Μετά το Πάσχα έχουμε διάφορες εμφανίσεις  μέχρι το καλοκαίρι . Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί ....βλέπουμε.

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Θέλω να πω σε όλους ότι το λαϊκό τραγούδι είναι εδώ , παρόν,  είτε προβάλετε είτε δεν προβάλλεται. Το λαϊκό τραγούδι είναι συνδεδεμένο με τις πιο αυθόρμητες στιγμές,  έμπνευσης , έκφρασης και ανάγκης εκτόνωσης.Γιαυτό δεν θα σβήσει . Όσο και αν έχει φορτωθεί διάφορες κουταμάρες  και δήθεν απόψεις  δεν φοβάται τίποτα. Είναι σαν τον Ηριδανό τα κουβαλάει όλα πάνω του εποχές  καλές και κακές . Αυτό που το κάνει παντοτινό είναι η βαθιά σύνδεση του  με το αρχέγονο ένστικτό του  αυθόρμητου τραγουδιού ..... και του γλεντιού. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind