Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ & ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ


ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Τσιμισκή (Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ. 2310237 700)

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ
της Anna Maria Nygren
σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου

Από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου

Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα


Μια παράσταση για αυτούς που θυμούνται και για αυτούς που έχουν ξεχάσει την εποχή της αθωότητας

Παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα
Μετά τον πετυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα όπου πήρε εξαιρετικές κριτικές η παράσταση έρχεται και στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία (μόνο για 4 παραστάσεις  30 Μαρτίου 2017 - 2 Απριλίου 2017 )

“Κάπως έτσι είναι…  Αυτή είναι η γαμημένη επιθανάτια αγωνία… Τώρα όμως θα διασκεδάσουμε μέχρι θανάτου.  Όλοι μας.” A.M. Nygren

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ το έργο της  Σουηδής συγγραφέως  Anna Maria Nygren από 30 Μαρτίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ,  σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, και μια ομάδα ταλαντούχων νεότατων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα  με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη  συγγραφέα την Anna Maria Nygren  κι ένα έργο παραβατικό  το οποίο θίγει το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα.  Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις  αγάπης και  φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς.  Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση.  Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου.  Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα.  Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή.  Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς.  Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που αδιαφορεί για αυτά, έτσι και εμείς είμαστε σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για μας και εμείς για αυτόν, είμαστε αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι πράξεις μας, που τις κάνουμε ενώ τις φοβόμαστε, ενώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Η Έλενα Πέγκα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέτικατ των ΗΠΑ και σενάριο – συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. Στις ΗΠΑ έζησε 10 χρόνια, όπου ξεκίνησε την καριέρα της ανεβάζοντας έργα της σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90, και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία και σενάρια αλλά και να σκηνοθετεί.
Ξεχώρισε γρήγορα για τις νεωτεριστικές, ανατρεπτικές και προκλητικές δουλειές της. Γράφει και σκηνοθετεί έργα με σύγχρονο λόγο και προβληματισμό και έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τούς Δελφούς, το Αμόρε, το Θέατρο Του Νέου Κόσμου, τα Δημήτρια, με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, και πρόσφατα με το Δηπεθέ Καλαμάτας.
Έργα της έχουν μεταφραστεί (και κάποια έχουν επίσης εκδοθεί) στα Ολλανδικά, Σουηδικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία, στο Λονδίνο.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά Φεστιβάλ στο εξωτερικό. Ήταν υπότροφος στην Μπιενάλε της Βόννης το 1998, στο Theater Treffen στο Βερολίνο το 2001, και στο IMEC στην Καέν της Γαλλίας το 2014. Έχει συνεργαστεί για δύο χρονιές με το Kitchen Center for Performing Arts της Νέας Υόρκης και τη βραβευμένη χορογράφο RoseAnne Spradlin το 1996 & 1997. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Menagerie Theatre του Cambridge της Αγγλίας το 2005 & 2011.
Έγραψε το σενάριο για τη βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το Μόνον της ζωής του Ταξίδειον (Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2001). Έχει διδάξει γραφή θεατρικού έργου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και αλλού.

Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νεφέλη και την Κάπα Εκδοτική και από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα πεζά της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματα της με τίτλο Σφικτές Ζώνες και Άλλα Δέρματα (Εκδόσεις Άγρα).

Δείτε το spot της παράστασης: https://youtu.be/HlGgd_421BU

                                          ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ της Anna Maria Nygren
Συντελεστές

Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα
Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Ημέρες Παραστάσεων:  Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή ( από 30 Μαρτίου 2017 – 2 Απριλίου 2017)

Ώρες παραστάσεων:  στις 21:00                          

Τιμές Εισιτηρίων : Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310-237700

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: Η προπώληση θα γίνεται καθημερινά από το ταμείο του Θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700
    (ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. – 21:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ)

 Τιμή προπώλησης : 10€

                                                     
Παρουσίαση του βιβλίου

«ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ», ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ


28η Μαρτίου 2017
Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη


Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι  παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα μέσα από ένα λεύκωμα γεμάτο αναμνήσεις από την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν στη θεατρολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου, η οποία μέσω της κριτική της αποτιμά τη σχέση όλων αυτών των έργων. Η κριτική της θεατρολόγου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.

Όσο για τη μορφή της παρουσίασης; Η θεατρολόγος θέτει στη συγγραφέα ερωτήσεις ενώπιων του κοινού. Στη συνέχεια η X Έλενα Πέγκα απαντά στα ερωτήματα με τη βοήθεια προβολής εικόνων (σχετικών με τη θεατρική της πορεία), ενώ αποσπάσματα από τα έργα της διαβάζει ο καταξιωμένος ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος. Την παρουσίαση προλογίζει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος της Θεατρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντρέας Δημητριάδης.

Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της ¨Το Αβατον¨εκπροσωπεί την Ελλάδα στην συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.).  Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού. Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία. Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Το μόνον της ζωής του ταξίδειον".  Είναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτης που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και τον συντηρητισμό που ταλανίζουν την ζωή αλλά και την στάση των ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.  Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητα της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματα τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν.  Πρόσωπα και σώματα που σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.

Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει το διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη  συγγραφέα, για μια εν εξελίξει δραματουργία, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια βιβλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα