Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοφία Λασκαρίδου + Περικλής Γιαννόπουλος || μια αγάπη μεγάλη || Θέατρο 104


Δέκα πράγματα που δεν ξέραμε
και μάθαμε για τη Σοφία Λασκαρίδου.


1. Η Σοφία Λασκαρίδου ηταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών το 1903, ύστερα από βασιλικό διάταγμα. Η μητέρα της, Αικατερίνη Λασκαρίδου-Χρηστομάνου το ίδρυσε το 1864 στην Καλλιθέα το ελληνικό παρθεναγωγείο, στο οποίο έλαβαν την πρώτη τους μόρφωση χιλιάδες Ελληνίδες. Το 1897 ιδρύει νηπιαγωγείο, με πρότυπο παιδικό κήπο, απ’ όπου αποφοιτούν χιλιάδες γυναίκες νηπιαγωγοί και στη συνέχεια διδάσκουν. Η αδερφή της Ειρήνη Λασκαρίδου το 1907 ίδρυσε την πρώτη σχολή στην Ελλάδα του Οίκου Τυφλών -που βρισκεται στην Καλλιθέα- και εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο ανάγνωσης Braille.


2. H Σοφία Λασκαρίδου γράφει ότι το ατελιέ της στο Παρίσι επισκέφτηκαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσά τους ο Δ. Γαλάνης, ο Ν. Επισκοπόπουλος, ο Ζ. Παπαντωνίου, ο Μ. Μαλακάσης, ο Κ. Ουράνης, κ. α. Επίσης, την επισκέφθηκαν ο Πρίγκηπας Γεώργιος  Α με τη σύζυγό του Μ. Βοναπάρτη καθώς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσαρούχης έχει πει: "Ευτύχησα να δω μία έκθεση της Λασκαρίδου στη Καλλιθέα». Μεγάλος αριθμός έργων της βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές, χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη έχει ορισμένα από τα σημαντικά της κομμάτια.

3. H Σοφία Λασκαρίδου έβγαινε από το ατελιέ της για να ζωγραφίσει στην ύπαιθρο, έχοντας πάντα μαζί της ένα ρεβόλβερ για προστασία. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν ασυνόδευτες.

4. Η Σοφία Λασκαρίδου διατηρούσε στενή φιλία με την συνάδελφό της Θάλεια Φλωρά και μάλιστα, τις είχαν χαρακτηρίσει ως “η Κοτοπούλη και η Κυβέλη της ελληνικής ζωγραφικής”.

5. O Ξενόπουλος είχε πει ότι όταν έγραφε τη “ Στέλλα Βιολάντη” είχε στο νου του το μελαχροινό κεφάλι της Σοφίας Λασκαρίδου

6. Η Λασκαρίδου διατηρούσε τα γράμματα του Περικλή σ' ένα κασετινάκι για να μη χαθεί το άρωμα του αγαπημένου της. Είχε δώσει εντολή τα γράμματα αυτά να δημοσιευτούν μόνο μετά το θάνατό της.

7. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το βράδυ της προηγούμενης από την αυτοκτονία, ο συνήθως κλειστός και μελαγχολικός Γιαννόπουλος είχε πάει στον κινηματογράφο μ' ένα φιλικό του ζευγάρι, έχοντας  πρωτοφανή ευδιαθεσία. Στη συνέχεια, πήγαν σ' ένα μικρό κέντρο για να πιουν μπύρα κι εκεί ο Περικλής, χάνοντας ξαφνικά τη καλή του διάθεση, προσφέρθηκε να τους διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο του κομμάτι, σε μετάφραση του ίδιου. Ήταν από το “Τριαντάφυλλο και το Αηδόνι” του Όσκαρ Ουάιλντ. Έπειτα, τους ενημέρωσε ότι αύριο σκέφτεται να κάνει μια εκδρομή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού, ψώνισε μπύρα και φαγητό για την αυριανή του εξόρμηση και τους αποχαιρέτησε με μεγάλη θέρμη-κάτι που δεν συνήθιζε.

8. Η Σοφία Λασκαρίδου γράφει ότι έφτασε τρείς φορές κοντά στο θάνατο ( “...το γραφτό μου ήταν να ζήσω, για μια ακόμη φορά δεν θέλησε να με πάρει ο Χάροντας”) κατά τη διάρκεια του πολυετού βίου της. Η πρώτη ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, λίγες μέρες μετά την είδηση του θανάτου του Περικλή Γιαννόπουλου. Η δεύτερη ήταν κάποια χρόνια μετά, όταν γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό, ζωγραφίζοντας την παλίρροια της θάλασσας της Βρετάνης. Κι η τρίτη, ήταν σε μεγάλη πια ηλικία, στο σπίτι της στη Καλλιθέα, όταν η υπηρέτριά της αποπειράθηκε να τη δηλητηριάσει, ρίχνοντας τρινάλ στο πρόγευμά της.

9. Η Σοφία Λασκαρίδου έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα κατοικίδιά της που την συντρόφευαν στη μοναχική ζωή που είχε επιλέξει. “ Η πιστή και μονή μου συντροφιά ήταν δυο μεγάλα σκυλιά. Τα φώναζα Κissmee. Σαν παιδιά μου τα αγαπούσα, 18 χρόνια τα φρόντιζα, ως την τελευταία τους ώρα. Έχω μια χελώνα 75 χρόνια, με γνωρίζει, βγάζει το κεφαλάκι της να της το χαϊδέψω. Αλλά η τελευταία μου αγάπη ήταν η Ζιζή μου, η χαϊδεμένη μου γατούλα.”

10. Το πατρικό σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου είναι έργο του Τσίλερ και το δεύτερο καταγεγραμμένο που ανεγέρθη στην κοινότητα Καλλιθέας. Σήμερα στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Αστικός μύθος θέλει το σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου να συγκαταλέγεται στα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας. Το άδοξο τέλος της σχέσης τους, θέλει τη Σοφία να περιπλανιέται ακόμη στα δωμάτια του σπιτιού, αναζητώντας τον Περικλή της. Το σπίτι, προτού το αναλάβει ο Δήμος Καλλιθέας και το αναπαλαιώσει, είχε μείνει κλειστό καθώς δεν είχε καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι, μετά το θάνατο της Λασκαρίδου πέρασε περίοδο απόλυτης παρακμής ενώ εκλάπησαν και πολλά κειμήλια δικά της και της οικογένειάς της όπως και έργα της. Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε η Σοφία Λασκαρίδου στον Φρέντυ Γερμανό, πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της αυτό, απ' όπου υπάρχει και φωτογραφικό υλικό.

Λίγα Λόγια για την παράσταση: Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη

Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Ο Μουνής» και «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αν και ορισμένα μόνο μία φορά» και παρουσιάζουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, μία παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια τα ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου (1876-1965).
Η Σοφία Λασκαρίδου γεννήθηκε το 1882 στην Καλλιθέα και δεν ήταν μία γυναίκα συνηθισμένη: όμορφη, πλούσια με ισχυρό κοινωνικό status,που είχε όλη την Αθήνα στα πόδια της. Έσπασε το άβατο στη Σχολή Καλών Τεχνών, ανοίγοντας το δρόμο για τη γυναικεία παρουσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακολούθησε σπουδές στο εξωτερικό δίπλα σε μεγάλους ζωγράφους της εποχής, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Και φυσικά έζησε μία μεγάλη αγάπη, μυθιστορηματικής υφής, με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο, τον επονομαζόμενο «αυτόχειρα του Σκαραμαγκά»: οι δύο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και βαθιά. Όσο εκείνη ήταν στο Μόναχο, κυνηγώντας το όνειρό της ως ζωγράφος, εκείνος αυτοκτόνησε: καβάλα σε ένα άσπρο άλογο, μπήκε στη θάλασσα του Σκαραμαγκά και φύτεψε μια σφαίρα στον κρόταφό του.
Ταυτότητα Παράστασης
Παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια της Σοφίας Λασκαρίδου
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτογραφίες:  Σταύρος Χαμπάκης

Ερμηνεύουν:  Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη, Μαριέττα Σγουρδαίου

Περισσότερες πληροφορίες:
www.4frontal.com &  www.facebook.com/4Frontal?fref=ts

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=IO0y9gvV8Ko

Στοιχεία Παράστασης
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή και  Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια παράστασης : 70' (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 € –  φοιτητικό/ανέργων 8 € – ατέλειες 5 €
Παρασκευή γενική είσοδος 10  

Θέατρο: Κεντρική σκηνή, Θέατρο 104 || Ευμολπιδων 41.Γκάζι  .Στάση Μετρό Κεραμεικός || Τηλέφωνο: 2103455020 – 6940290312 || www.104.gr

Προπώληση: viva.gr, 11876, Media Markt, Public, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης»


Η παράσταση συμμετέχει στο πρόγραμμα COSMOTE DEALS for YOU, με την προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του 1, κάθε Παρασκευή και Σάββατο!

Στείλτε απλά κενό SMS στο 19019 (0,20€/SMS) από το κινητό σας ή καλέστε στο 13019 από το σταθερό σας (0,20€/κωδικό) και χρησιμοποιήστε τον ψηφιακό κωδικό που θα λάβετε στο ταμείο του θεάτρου.

Όροι & προϋποθέσεις στο cosmote.gr/dfy


Γιατί να δείτε την παράσταση

Μια πραγματική ιστορία αγάπης έχει μεταφερθεί στο σανίδι μέσα από την ωραία σύλληψη-σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Οι ρομαντικοί σπεύστε. (in2life.gr)


Εκπληκτικοί όλοι οι ερμηνευτές με μοναδική ειλικρίνεια και τιμιότητα στην καλλιτεχνική τους κατάθεση. Μια γλυκόπικρη εμπειρία ζωής συμπυκνωμένη σε 70 λεπτά θεατρικής παράστασης που φέρνει ένα όμορφο μούδιασμα, μια αριστοτέλεια ανάταση μετά από μια κατάδυση στο βίο και τα έργα μίας ξεχωριστής Ελληνίδας ζωγράφου, πρωτοπόρου και αναρχικής. (boemradio.gr)


Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σαιζόν. Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης μας προσφέρουν μια οπτική ευδαιμονία και μας μεταφέρουν στο χθες με μαεστρία. Είτε συνοδεύσετε τη γιαγιά σας είτε τον έρωτα της ζωής σας, όλοι θα νιώσετε το μεγαλείο του έρωτα στην πιο καθαρή του μορφή.(sinwebradio.com)


Αξιόλογη, καλαίσθητη και συγκινητική θεατρική δουλειά. Ένα παραμύθι που ξετυλίγεται, σε συνδυασμό με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα δύο ωραίων ανθρώπων της εποχής τους. Με αμεσότητα και ένταση, και με ερμηνείες που ενεργοποιούν τη μνήμη, επιτρέποντάς μας να ταξιδέψουμε ελεύθερα στον χρόνο. (catisart.gr)


Η ομάδα 4Frontal καταφέρνει με τις ερμηνείες, τη μουσική υπόκρουση, τα κουστούμια εποχής, τη σκηνοθετική ματιά, να μας παρουσιάσει μια μαγική παράσταση. Άκρως συγκινητική από το πρώτο ως το τελευταίο της λεπτό Μη χάσετε με τίποτα αυτή την παράσταση..(roadartist)


Μια ιστορία βαθιά ρομαντική. Μια ζωή βαθιά μοναχική. Ένας ανεκπλήρωτος εκπληρωμένος έρωτας. Μια ερμηνεία-φινάλε εξαιρετική! Μια παράσταση εγκώμιο στον έρωτα τον αγνό, τον αληθινό, τον βαθύ, τον αναλλοίωτο, το μοναδικό. (debop)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι