Κριτική: Σμύρνη: Κυνήγι Μαγισσών - Ισμήνη Μπάρακλη


Το μυθιστόρημα Σμύρνη: Κυνήγι Μαγισσών είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέας, με καταγωγή από το Ναύπλιο, Ισμήνη Μπάρακλη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μετά και "Το μυστικό της πεταλούδας". Έχει γράψει συνολικά έξι βιβλία και έχουν εκδοθεί τα τρία, με το πρώτο βιβλίο της να έχει "Λικέρ Τριαντάφυλλο" από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ισμήνη Μπαρακλή
β) Τίτλος: Σμύρνη: Κυνήγι Μαγισσών
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ψυχογιός


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας που πέφτει στα χέρια μου και διαβάζω. Είναι ίσως από τα λίγα βιβλία που αγόρασα τον τελευταίο χρόνο μόνο και μόνο από το εξώφυλλο του, που με μαγνήτισε όπως και η περίληψη του στο οπισθόφυλλο. Ήταν σίγουρο, από την πρώτη ματιά που λένε, ότι αυτό το βιβλίο θα ερχόταν στα χέρια μου. Ευκαιρία λοιπόν για γνωριμία με την Ισμήνη Μπάρακλη αλλά και χώρο στη βιβλιοθήκη μου, για μια ελληνική επιλογή, για μια ακόμα Ελληνίδα συγγραφέα.

Από τη Σμύρνη του 1922 μέχρι την Αμερική του 1993. Μια ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας, αυτής των Χατζηιορδάνογλου, που ξεριζώθηκαν από την Καππαδοκία και κατέφθασαν στην Κάτω Παναγιά της Σμύρνης. Μαρία, Αργυρώ, Καλομοίρα και Ειρήνη. Τέσσερις γυναίκες του χθες και του σήμερα, αντίστοιχα. Οι πρώτες έζησαν στην Σμύρνη το 1922, και η δεύτερη στην Νέα Υόρκη το 1993...όλες τους καταδιώκονται. Τι τις ενώνει πραγματικά; Μια ιστορία με κρυμμένα μυστικά και αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές.

Η επιλογή του βιβλίου έγινε για το λόγο ότι είμαι λάτρης ιστοριών που προέρχονται και εξελίσσονται στη Σμύρνη, τη περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Από τον τίτλο και μόνο συμπεραίνει κανείς ότι θα διαβάσει για μια ιστορία, που διαδραματίστηκε την περίοδο της Καταστροφής της Σμύρνης. Μάλιστα μέσα από  τη γραφή της, η συγγραφέας δίνει, ανατριχιαστικά, λεπτομερείς περιγραφές της Καταστροφής στη Σμύρνη και καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε εκείνη την περίοδο και να ζήσει κι εκείνος τις σφαγές, τις λεηλασίες που έγιναν στα σπίτια των Ελλήνων, τον πόνο, τον αποχωρισμό με τις οικογένειες τους και τέλος τον ξεριζωμό τους.

Ένα βιβλίο γραμμένο σε τρεις διαφορετικές χρονικά περιόδους, με φόντο μια εποχή που βάφτηκε με αίμα στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τη Σμύρνη, στην Κυλλήνη, όπου καταφτάνουν οι ξεριζωμένοι, και από την Κυλλήνη στη Νέα Υόρκη. Ένα ταξίδι στο χρόνο που κάνει τον αναγνώστη να συγκινηθεί, να δακρύσει, να συγχωρέσει και να λυτρωθεί μαζί με τις ηρωίδες του βιβλίου, από το κυνήγι των μαγισσών.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που εξελίχθηκε σε μια περίοδο που γράφτηκε με αίμα για την Ελληνική Ιστορία. Ένα βιβλίο που οι γυναίκες της ιστορίας ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο μέχρι να φτάσουν στη λύτρωση. Ένα βιβλίο που διαβάστηκε απνευστί, μέσα σε μία ημέρα και που σίγουρα τολμώ να πω ότι η συγγραφέας με εξέπληξε ευχάριστα και φυσικά να μπαίνει στις επιλογές μου. Ένα βιβλίο που βγάζει πολλά συναισθήματα και δίνει πολλά μηνύματα ανθρωπιάς. Ένα βιβλίο που συστήνεται να διαβαστεί από όλους.

Πλοκή: 1922, Σμύρνη Το κατατρεγμένο κορίτσι επιβιβάζεται στο πλοίο της σωτηρίας του, με προορισμό την Αμερική. Το μυστικό της θα γίνει ο ίσκιος που θα την ακολουθεί για μια ζωή. 1989, Δημοτικό Κοιμητήριο Κυλλήνης Τα φτυάρια παλεύουν με το σκληρό χώμα πάνω από ένα αζήτητο μνήμα. Ξαφνικά παγώνουν όλα. Η εκταφή ματαιώνεται. Το μνήμα θαρρείς πως αντιστέκεται, σαν να κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία. Ζωντανή. Στοιχειωμένη. 1993, Νέα Υόρκη Το σημαδεμένο κορίτσι καταδύεται συχνά σε έναν αλλόκοτο εφιάλτη∙ φωτιά κι αντάρα, ουρλιαχτά και ολολυγμοί, και μια γυναικεία φιγούρα να ζητά από εκείνη κάτι… Άραγε τι; Ώσπου, μια παλιά φωτογραφία θα της γίνει εμμονή… ένα κυνήγι μαγισσών θα ξεκινήσει. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αλήθεια μέχρι να αναδυθεί στο φως, ακόμα κι αν άργησε μια ολόκληρη ζωή;

Πηγή: http://oidikesmoustigmes.blogspot.gr/2017/03/blog-post_26.html

Σχόλια