Σαλόνια Γλώσσας Ι Γνωριμία με τη σύγχρονη ελληνική γραφή για το θέατρο | Σάκης Σερέφας | ΚΥΡ 29/3

 


© Θωμάς Δασκαλάκης NDP

Τα «Σαλόνια Γλώσσας» — ο κύκλος γνωριμίας με τη σύγχρονη ελληνική γραφή για το θέατρο — επιστρέφουν την Κυριακή 29 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, αντλώντας έμπνευση από τη θεματική του καλλιτεχνικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου για τον Μάρτιο, τη Βία. Προσκεκλημένος ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, ο οποίος μοιράζεται ένα απόσπασμα από το εν εξελίξει έργο του «Τρελάδικο». Ένα σύνθετο δραματουργικό σύμπαν, εμπνευσμένο από τις αγριότητες που έχει διαπράξει ο ανθρώπινος πολιτισμός στην περιοχή της Ευρασίας κατά τον 20ό και 21ο αιώνα, γεγονότα και τραύματα που σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη.





Σφαγεία του Σαράγεβο και της Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1996. Ένας καταζητούμενος αρχισφαγέας ζει μεταμφιεσμένος στο Βελιγράδι: πίνει κρασί και τραγουδά σε ένα καπηλειό, κάτω από τη φωτογραφία του, ενώ στο διπλανό διαμέρισμα του σπιτιού του κατοικεί μια ερευνήτρια της Ιντερπόλ που τον καταζητεί, χωρίς ποτέ να τον αναγνωρίζει, παρότι διασταυρώνονται καθημερινά στις σκάλες της πολυκατοικίας.

Παράλληλα, ο ίδιος δημοσιεύει ποίηση και συμμετέχει σε συνέδρια εναλλακτικής ιατρικής, ενώ μαζί με έναν στενό του συνεργάτη εμπνέονται στίχους, την ώρα που από τα υψώματα γύρω από το Σαράγεβο σημαδεύουν αμάχους, σαν σε ένα φρικιαστικό σαφάρι. Στο ίδιο σύμπαν, ένας Αμερικανός πράκτορας της Delta Force, μεταμφιεσμένος σε γορίλλα, του στήνει ενέδρα στα δάση των Δειναρικών Άλπεων. Χρόνια αργότερα, η σύλληψη θα έρθει μέσα σε ένα αστικό λεωφορείο στα προάστια του Βελιγραδίου, ενώ τριγύρω τα μουσουλμανικά γελάδια βόσκουν μουσουλμανικό γρασίδι, για να κατεβάσουν μουσουλμανικό γάλα.


Τόσο μουρλή, παράδοξη και ανελέητη μπορεί να αποδειχθεί η Ιστορία, όταν βρίσκει τον δρόμο της προς τη σκηνή.

Σαλόνια Γλώσσας | Φωτό αρχείου | © Έλλη Πουπουλίδου NDP






Επί σκηνής, πέντε ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, ο Πύρρος Θεοφανόπουλος, ο Δημήτρης Κολλιός, η Μελίνα Κόντη, ο Δημήτρης Μανδρινός και η Αλεξάνδρα Όσπιτσι ζωντανεύουν το έργο χωρίς σκηνοθετική καθοδήγηση. Καλεσμένη του δημιουργού στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Όλγα Ποζέλη.





Λίγα λόγια για τον Σάκη Σερέφα


Ο Σάκης Σερέφας γράφει ποίηση, πεζογραφία και θέατρο. Το θεατρικό έργο του 
Ζωούλα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου (2026). Η ποιητική συλλογή του Κήτη τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Λάμπρου Πορφύρα» (2022). Το θεατρικό έργο του Χέρια τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου μικρής φόρμας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο (2021). Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό έργο του Λιωμένο Βούτυρο παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγιεβο (2012). Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον Πλανήτη Γη τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού (2007). Το θεατρικό έργο του Θα Σε Πάρει ο Δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010). Το βιβλίο του Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι Μου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (2008). Το βιβλίο του Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2013) Το βιβλίο του Μια Τρύπα στο Νερό τιμήθηκε με το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Greek IBBY (2012). Το βιβλίο Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο (κείμενα: Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες: αρχείο Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos και εκδόθηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages (2005). Έγραψε το σενάριο για την μεγάλου μήκους ταινία Ρουλεμάν (2004). 

Σαλόνια Γλώσσας | Φωτό αρχείου | © Έλλη Πουπουλίδου NDP

Το Εθνικό Θέατρο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγγελος Λαμέρας: "Στην εποχή μας, αυτός που νιώθει τον ρομαντισμό -είτε στον έρωτα είτε στους κοινωνικούς αγώνες- νιώθει εσωτερική εξορία".

Βασίλειος Α. Κυβέλλος: : "Το όνειρο είναι το διαβατήριο για το πέρασμα του πρωταγωνιστή στο παράλληλο σύμπαν του παρελθόντος του".

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ζητείται Φωνή» της Άννας Σιμιτσοπούλου

Είδαμε και προτείνουμε: «Δύο Σιωπές» της θεατρικής ομάδας Mirror στο θέατρο Brecht 2510

δρ Πάρβη Πάλμου: "Η κοινωνία δεν επιβάλλει μόνο συμπεριφορές, επιχειρεί πολλές φορές να επιβάλει και την ίδια την ύπαρξη".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Σήμερα και κάθε μέρα" της Δήμητρας Φώτου