Είδαμε και προτείνουμε: Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα

 Η παράσταση "Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα" του Κωνσταντίνου Μάρκελλου είναι μια τολμηρή θεατρική απόπειρα που καταπιάνεται με το φορτισμένο ιστορικό πλαίσιο του καθεστώτος Τσαουσέσκου στη Ρουμανία και τις βαθιές επιπτώσεις του στη ζωή των ανθρώπων. Ο Μάρκελλος, με προσεκτική έρευνα και διακριτική ευαισθησία, αντλεί έμπνευση από τις μαρτυρίες πολιτών που βίωσαν το φόβο, τη λογοκρισία και τις στερήσεις του καθεστώτος, για να δημιουργήσει ένα έργο με ισχυρό δραματουργικό υπόβαθρο.

Η αφήγηση εξελίσσεται με ένταση και δυναμισμό, διατηρώντας ένα σταθερό, αγωνιώδες τέμπο που επιτρέπει στον θεατή να βυθιστεί στα βιώματα των χαρακτήρων. Το έργο ισορροπεί έξυπνα ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκουμέντο, και ο σκηνοθέτης κατορθώνει να ζωντανέψει τις πτυχές μιας σκληρής ιστορικής εποχής χωρίς να καταφύγει σε μελοδραματισμούς, προσφέροντας μια απογυμνωμένη, αυθεντική αποτύπωση της κοινωνικής και προσωπικής διάλυσης που επέφερε το καθεστώς.


Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία της παράστασης, προσδίδοντας στο έργο το απαραίτητο βάθος και ρεαλισμό. Ο εξαιρετικός και αφοπλιστικός Βλαντ, ένας χαρακτήρας τραυματισμένος σωματικά και ψυχικά, φέρνει στην επιφάνεια την απόγνωση και την απελπισία που άφησαν πίσω τους τα γεγονότα της επανάστασης, ενώ ο Λουτσιάν, με το αινιγματικό του παρελθόν, αναζητά τις μαρτυρίες που θα του δώσουν μια διέξοδο από τις δικές του ενοχές. Η Αντρία, ως πολιτική επιστήμονας που έρχεται αντιμέτωπη με τον φάκελο των γονιών της στις μυστικές υπηρεσίες, εκφράζει τον αποσυντονισμό και την ανάγκη για αλήθεια, προσδίδοντας μια ανθρώπινη διάσταση στην τραγική ιστορία.

Η σκηνοθεσία του Μάρκελλου δίνει χώρο στις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα και τις εσωτερικές τους ρήξεις με λεπτομέρεια και φροντίδα. Το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης υπογραμμίζει την καταπιεστική ατμόσφαιρα, ενώ η χρήση ηχογραφήσεων από το παρελθόν προσθέτουν μια αίσθηση αυθεντικότητας και συναισθηματικής φόρτισης που καθηλώνει το κοινό.

Το έργο καταφέρνει να εξετάσει με τόλμη την πολιτική επιρροή στην προσωπική ζωή των ηρώων και να αναδείξει την τραγική σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία για ελευθερία και τις αλυσίδες του παρελθόντος. Οι διαρκείς ανατροπές και η αποκάλυψη κρυμμένων αληθειών κρατούν τον θεατή σε αγωνία μέχρι το τέλος, ενώ το βιτριολικό χιούμορ και το βάθος των χαρακτήρων δίνουν μια πολυπλοκότητα και αμεσότητα που προσθέτουν αξία στην παράσταση. Το "Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα" δεν είναι μόνο ένα θεατρικό έργο με ιστορική σημασία· είναι μια έντονη, υπαρξιακή διερεύνηση της συλλογικής μνήμης και της πολιτικής συνείδησης, και η παράσταση προσφέρει έναν καθρέφτη για να αναλογιστούμε τις δικές μας σχέσεις με το παρελθόν και την ταυτότητα μας.


Της Αλεξίας Βλάρα, 14/11/2024



Κωνσταντίνος Μάρκελλος

ΔΥΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου

Θέατρο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ




«Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…», το νέο έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου ανεβαίνει στο θέατρο «Εν Αθήναις», σε δική του σκηνοθεσία, από τις 30 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων «Η Απαγωγή της Τασούλας»«Χορευτική Πανούκλα»«Η Ίτσα του Σάσμα») και η ηθοποιός Ελένη Στεργίουιδρυτικά μέλη των This Famous Tiny Circus theater group, ταξίδεψαν με τον συνεργάτη τους Πέτρο Μακρή στο Βουκουρέστι και κατέγραψαν, στην κάμερα και στο χαρτί, μαρτυρίες πολιτών που έζησαν τις στερήσεις, τον φόβο, την ανασφάλεια και την λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις τους έγιναν το έδαφος για να γεννηθεί το τέταρτο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, το οποίο, όπως και τα τρία προηγούμενα, ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και την μυθοπλασία.

Ο Βλαντ, που πυροβολήθηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν την ανατροπή του δικτάτορα ζει, ακόμη, με δύο σφαίρες σφηνωμένες στο κορμί του κι έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Ο Λουτσιάν, με το αινιγματικό και ένοχο παρελθόν του, διευθύνει έναν εκδοτικό οίκο και αναζητά μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στα περιθώρια της Ιστορίας και «φαντασιώθηκαν την επανάσταση». Η Αντρία, που μόλις έχασε την μητέρα της, ψάχνει -ως πολιτική επιστήμονας και ως κόρη- απαντήσεις. Αποτολμά να ανοίξει τον φάκελο των Μυστικών Υπηρεσιών που αφορά στους γονείς της κι έρχεται αντιμέτωπη με αλήθειες που θα κλονίσουν κάθε της βεβαιότητα.

Με βιτριολικό χιούμορ και αδιάπτωτο σασπένς, μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων και ανατροπών, οι ζωές των τριών θα διασταυρωθούν. Σύντομα, τα πρόσωπα, θα συνειδητοποιήσουν πως οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο και οι κληρονομημένες ενοχές, δεν θα τους επιτρέψουν να συνυπάρξουν αρμονικά σε μία κοινωνία που θέλει να αποκαλείται «ελεύθερη», αν και φέρει ακόμη ανοιχτά τα τραύματα του παρελθόντος, ατομικά και συλλογικά.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αργύρης Θέος

Φωτογραφίες-Αφίσα: Valeria Isaeva

Βίντεο-TrailerΠέτρος Μακρής

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Ανδρέας Νάτσιος, Γιώργος Παπαπαύλου, Ελένη Στεργίου

 

Στον ρόλο της Ιρίνα, ακούγεται η φωνή της Αλεξάνδρας Παντελάκη

 

INFO

Πού: Θέατρο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, Ιάκχου 19, Γκάζι, Στάση Μετρό Κεραμεικός

Πότε: Από 30/10/2024

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20.00 &  Πέμπτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 16€ (ολόκληρο), 13€ (μειωμένο)

 

Προπώληση:

 

https://www.ticketservices.gr/event/dyo-portokalia-gia-ta-xristougenna/


 

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".

Η Νεφέλη Μαϊστράλη & Μάνος Καζαμίας μιλούν στο Open Mind

Είδαμε και προτείνουμε: Ήρωες best off

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".