ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ : Tάσης Χριστογιαννόπουλος - "Γιοζεφίνε". Μουσική: Χρυσόστομος Σταμούλης Στίχοι: Παναγιώτης Θωμά


Tάσης Χριστογιαννόπουλος
"Γιοζεφίνε"

Από το άλμπουμ
"Διάλογοι με τον Κάφκα" 

Μουσική: Χρυσόστομος Σταμούλης
Στίχοι: Παναγιώτης Θωμά

 

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα νέο κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Διάλογοι με τον Κάφκα" που έρχεται σε λίγο καιρό, με ερμηνευτή τον Τάση Χριστογιαννόπουλο πάνω σε στίχους του Παναγιώτη Θωμά και μουσική του Χρυσόστομου Σταμούλη και του Γιώργου Καλογήρου. 



Το "Γιοζεφίνε" είναι το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορεί από αυτό το άλμπουμ, αναφορά στην ηρωίδα του ομώνυμου διηγήματος του Κάφκα. 

Ένα πρόσωπο που ανήκει στον σουρεαλιστικό και συμβολιστικό κόσμο του Κάφκα και αποτελεί τη μούσα του, ίσως και τον ίδιο του τον 
καλλιτεχνικό -και όχι μόνον-, εαυτό, που παλεύει απέναντι στον εχθρικό κόσμο, όντας ο ίδιος μέλος μιας περιθωριοποιημένης μειοψηφίας.

"Λαό των ποντικών", την ονομάζει ο εναλλακτικός τίτλος του αφηγήματος. Έναν κόσμο σκληρό, αδίστακτο, που αδυνατεί να καταλάβει τη φύση της τέχνης και του καλλιτέχνη. Βασικός σκοπός αυτού του λαού η μηχανική αναπαραγωγή του είδους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και είναι αυτός ο κόσμος της ισοπέδωσης και της βίαιης κατάργησης της ετερότητας, που εξουθενώνει την εύθραυστη αοιδό, τη Γιοζεφίνε με την ισχνή φωνή, που δεν είναι σίγουρο αν τραγουδάει ή αν απλά σφυρίζει, και την οδηγεί στη φυσική της εξόντωση, τον θάνατο. Αλλά η φωνή της είναι αυτή που κατορθώνει να ενώνει τους απελπισμένους, πέρα από την όποια καλλιφωνία που θα την έδενε με τον καλλιτεχνικό κανόνα. Κι αυτό, είναι ίσως μια ανομολόγητη ευχή του Κάφκα για τον ίδιο και το έργο του, το έργο εν τέλει κάθε σεμνού μα παθιασμένου καλλιτέχνη που διεκδικεί δειλά μια 
ουσιαστική φωνή στον κόσμο του κυνισμού και της απόρριψης.

Μουσική: Χρυσόστομος Σταμούλης
Στίχοι: Παναγιώτης Θωμά
Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Πιάνο: Βασίλης Βαρβαρέσος
Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης

Εξώφυλλο Σάββας Θωμά
Ηχοληψία, μίξεις, mastering Γιάννης Μαυρίδης | Studio Q
Η ηχογράφηση του Τάση Χριστογιαννόπουλου έγινε από τον Άκη Μουχλιανίτη

 


 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις