Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Το κέλευσμα της μνήμης"

 

Το βιβλίο "Το κέλευσμα της μνήμης" της Δήμητρας Κολιαστάση είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ιστορικά στοιχεία, οικογενειακά μυστικά και ψυχολογική ένταση. Κεντρική ηρωίδα είναι η Διώνη, η τελευταία απόγονος της εύπορης οικογένειας Φιορέντι από τη Σύρο, η οποία καλείται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της οικογένειάς της μέσα από ένα μυστηριώδες γράμμα και τα παιχνίδια της μοίρας.

Η συγγραφέας δημιουργεί έναν πλούσιο και πολυεπίπεδο κόσμο, γεμάτο αναμνήσεις και φαντάσματα που στοιχειώνουν την Διώνη. Το ταξίδι της στην ιστορική Σμύρνη δεν είναι μόνο γεωγραφικό, αλλά και ψυχολογικό, καθώς η Διώνη προσπαθεί να συνδέσει τα κομμάτια του παρελθόντος της με το παρόν της. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες της εσωτερικής της πάλης και της αναζήτησης για λύτρωση και αυτογνωσία.


Η γραφή της Κολιαστάση είναι γεμάτη ένταση, καταφέρνοντας να αποτυπώσει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής και τα συναισθήματα της ηρωίδας. Οι περιγραφές της Σμύρνης και των ιστορικών γεγονότων είναι ζωντανές και καθηλωτικές, δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση ότι βυθίζεται στα γεγονότα της εποχής.

Το βιβλίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν τα μυστικά και οι ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Η Διώνη, μέσα από την αναζήτησή της, ανακαλύπτει την αλήθεια για την οικογένειά της και έρχεται αντιμέτωπη με την ιστορία που την καθορίζει. Η παρουσία του έρωτα, που την τρομάζει λόγω των αναμνήσεων που ξυπνά, προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην ψυχολογική της διαδρομή.

Συνολικά, "Το κέλευσμα της μνήμης" είναι ένα μυθιστόρημα που συναρπάζει και συγκινεί, προσφέροντας μια βαθιά και συναισθηματική εξερεύνηση της μνήμης, της ταυτότητας και της οικογένειας. Η Δήμητρα Κολιαστάση καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, αφήνοντάς τον με σκέψεις και συναισθήματα που διαρκούν πολύ μετά το τέλος της ανάγνωσης. 


Της Αλεξίας Βλάρα, 13/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις