Αλέκα Ζωγράφου: "Σε τέτοιου είδους βιβλία η έρευνα είναι απαραίτητη και η καταγραφή των γεγονότων συγκεκριμένη.

 


1.      Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την ιστορία του Γουσταύου Κλάους και της Μαυροδάφνης;

Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Καστροπολιτεία του Γουσταύου και κάθε φορά αισθανόμουν αυτό το ταξίδι  που προσφέρει στον χρόνο- πάντα με έντονο το άρωμα της Μαυροδάφνης-  να έχει κάτι από παραμύθι.  Ε, τότε αποφάσισα να την κάνω ένα μεθυστικό μυθιστόρημα.

2.      Πώς επιλέξατε να συνδυάσετε τα αληθινά γεγονότα με τη μυθοπλασία στο βιβλίο σας;

Αν δεν υπήρχε η μυθοπλασία, τα γεγονότα από μόνα τους θα ήταν μια βιογραφία του Κλάους και μια διήγηση της ιστορίας του οινόκαστρου. Δεν ήθελα κάτι τέτοιο. Προτίμησα αλήθεια και μυθοπλασία να τέμνονται. Αυτό ήταν το δύσκολο, αλλά δεν παραπονιέμαι, άξιζε να το προσπαθήσω.

3.      Ποια είναι η σημασία της Μαυροδάφνης στην ιστορία και πώς συμβολίζει τις σχέσεις και τα μυστικά των χαρακτήρων;

Πρώτα από όλα να πω ότι η ιστορία ξεκινά με την Δάφνη. Ο Γουσταύος έδωσε στο πιο σημαντικό κρασί του το όνομά της.  Του θύμιζε τα μαύρα μάτια της και την βάφτισε Μαυροδάφνη.

Το συγκεκριμένο κρασί είναι συνυφασμένο με την πορεία του οινόκαστρου, αλλά και όλης της Πάτρας. Συνδεδεμένο με γεγονότα άλλοτε γλυκά, άλλοτε λιγότερο. Είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Θα ήταν αδύνατο λοιπόν να μην ρέει άφθονη Μαυροδάφνη στις σελίδες του βιβλίου μου.

4.      Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη διαδικασία έρευνας που ακολουθήσατε για να αποδώσετε πιστά την ιστορία και την εποχή;

Σε τέτοιου είδους βιβλία η έρευνα είναι απαραίτητη και η καταγραφή των γεγονότων συγκεκριμένη. Δεν χωράει το «περίπου". Με προσοχή και σεβασμό στην ιστορία την κατέγραψα και μετά την ενέταξα στην πλοκή.

5.      Πώς προσεγγίσατε την ανάπτυξη των χαρακτήρων, όπως η Δάφνη, η Θωμαή και η Αμαλία, και πώς επηρεάζουν την πλοκή του βιβλίου;

Όπως είπα και πριν, το πρώτο μέρος είναι η έρευνα. Από αυτή προκύπτουν οι χαρακτήρες και με αυτή σμιλεύονται. Θέλει υπομονή, λοιπόν.

Όσον αφορά το πως ή το πόσο οι ήρωες που αναφέρατε, επηρεάζουν την πλοκή  δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο,  όμως, θα σας πω ότι καθορίζουν σε μεγάλο μέρος την ιστορία.

6.      Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή του "Μαυροδάφνη";

Η ίδια η απόφασή μου να γράψω αυτό το βιβλίο, ήταν και η πρόκληση. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έχει γράφει για την Achaia clauss, αυτό κάτι σημαίνει…

7.      Πόσο χρόνο σας πήρε να ολοκληρώσετε το βιβλίο και ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές κατά τη συγγραφή;

Νομίζω ότι κράτησε κάτι λιγότερο από έντεκα μήνες. Κάθε κεφάλαιο ήταν και μια σημαντική στιγμή, η πιο συγκινητική, όμως, δεν ήταν αυτή η ανακουφιστική  λέξη «τέλος" που αναζητούμε οι συγγραφείς, αλλά η απουσία του βιβλίου μου, όταν έφυγε για να τυπωθεί. Μου έλειπαν πολύ οι ήρωες μου!

8.      Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές γραφής που χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε την πλοκή συναρπαστική και τους χαρακτήρες ζωντανούς;

Δεν ακολουθώ κάποια μέθοδο. Αφήνω την ιστορία να με πάει. Τα σημεία που η πλοκή πρέπει να κάνει ένα «κρεσέντο» -αν μπορώ να το πω έτσι-, την εντοπίζω και τη δουλεύω με προσοχή και λεπτομέρεια.

9.      Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μέσω της ιστορίας του Γουσταύου και της καστροπολιτείας του;

Δεν είναι μόνο η ιστορία του Γουσταύου, είναι και άλλες. Όλες μαζί νομίζω ότι έχουν το ίδιο δυνατό μήνυμα. «Η αλήθεια πάντα παίρνει τη θέση που δικαιούται, ακόμα και αν τα «καλά κρυμμένα" μυστικά νομίζουν ότι την κερδίζουν…είναι για λίγο. Όσο για τη δύναμη της συγχώρεσης…αυτό θα αφήσω τους αναγνώστες να το ανακαλύψουν.

10.  Έχετε εργαστεί ως δημοσιογράφος και έχετε γράψει παιδικά βιβλία. Πώς αυτές οι εμπειρίες επηρέασαν τη συγγραφή του "Μαυροδάφνη";

Η δημοσιογραφία είναι επάγγελμα, δεν με επηρέασε στη συγγραφή, αλλά στην έρευνα, ναι. Σχετικά με τα παιδικά βιβλία είναι ένα εντελώς άλλο είδος γραφής. Δεν έπαιξε κάποιο ρόλο.

11.  Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος γραφής και γιατί;

Μου αρέσει πολύ η παιδική λογοτεχνία και φροντίζω να βρίσκω χρόνο να μελετώ καλά παιδικά βιβλία. Είναι το είδος λογοτεχνίας που μπορεί με λίγες λέξεις να αγγίξει πολλές συναισθηματικές χορδές και είμαι απολύτως βέβαιη ότι σε αυτά τα βιβλία με τις λίγες σελίδες κρύβονται τα πιο δυνατά μηνύματα.

12.  Τι σας έκανε να στραφείτε στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία μετά από την παιδική λογοτεχνία;

Τόσο στη λογοτεχνία ενηλίκων όσο και στην παιδική «μετακομίζω" μόνο και αν έχω κάτι να πω. Φέτος κυκλοφόρησε ένα νέο παιδικό βιβλίο «Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;» και είναι η αρχή της παιδικής σειράς που ετοιμάζω. Θα έλεγα, λοιπόν ότι ανήκω και στα δύο. Δεν εγκαταλείπω κανένα…αρκεί μόνο να συμφωνεί και η έμπνευση σε αυτό.

13.  Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αντλείτε από τη συγγραφή;

Η αγάπη των αναγνωστών. Είναι μεγάλη χαρά να μοιράζομαι μαζί τους τα βιβλία μου. Τους αγαπώ και τους σέβομαι και φροντίζω να τους προσφέρω όμορφα ταξίδια από χαρτί και μελάνι.


14.  Έχετε κάποια νέα συγγραφικά έργα στα οποία εργάζεστε αυτή τη στιγμή; Αν ναι, μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια στοιχεία;

Πάντα κάτι υπάρχει στα σχέδιά μου, όμως, είναι πολύ νωρίς για να πω. Αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο του 2025 θα έχουμε το νέο μυθιστόρημα και φυσικά, το δεύτερο βιβλίο της παιδικής σειράς!

15.  Τι θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στον χώρο της λογοτεχνίας;

Να έχουν υπομονή! Να μελετούν τις κινήσεις τους στον εκδοτικό χώρο και να γράφουν με σύνεση και υπευθυνότητα. Η έμπνευση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να διαθέτουν χρόνο για να δουλέψουν σωστά τα κείμενά τους. Άρα; Να μην βιάζονται να φτάσουν στη λέξη «τέλος".

16.  Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς;

Το θέμα με την ελληνική λογοτεχνία (παιδική, εφηβική ή ενηλίκων), κλασσική ή σύγχρονη έχει να κάνει με τους αναγνώστες. Έχουμε πολλούς; Δυστυχώς, όχι! Με αυτό πρέπει να παλέψουμε.

Εκτιμώ πολλούς Έλληνες συγγραφείς, έχουμε αξιόλογους λογοτέχνες και χαίρομαι κάθε φορά που διαβάζω τα βιβλία τους μιας και τους περισσότερους τους γνωρίζω προσωπικά.


Της Αλεξίας Βλάρα, 9/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις