Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Αγάπη παρά τέταρτο"

 

Το βιβλίο "Αγάπη παρά τέταρτο" της Σοφίας Αργύρη αποτελεί μια λυρική συλλογή που διαπραγματεύεται θέματα αγάπης, πόνου, μοναξιάς και ψυχικής αναζήτησης. Η ποιητική φωνή της συγγραφέως ξεχωρίζει για την έντονη συναισθηματική φόρτιση και την ειλικρίνεια της έκφρασης, αναδεικνύοντας μια βαθιά εσωτερική διαδρομή μέσα από τις λέξεις.

Στα ποιήματα της Αργύρη, η αγάπη παρουσιάζεται ως μια δύναμη που μεταμορφώνει και ανυψώνει, αλλά ταυτόχρονα και ως μια πηγή πόνου και απώλειας. Τα συναισθήματα αποτυπώνονται με ζωντανές εικόνες και μεταφορές που ζωντανεύουν τον εσωτερικό κόσμο του ποιητή. Η χρήση του πρώτου προσώπου προσδίδει μια προσωπική χροιά, επιτρέποντας στον αναγνώστη να συνδεθεί άμεσα με τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που περιγράφονται.

Η γλώσσα της συγγραφέως είναι γεμάτη με αισθησιασμό και λεπτότητα, καθώς αποδίδει τα συναισθήματα με λεπτές αποχρώσεις και διακριτικούς υπαινιγμούς. Οι λέξεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την εξωτερίκευση της εσωτερικής πάλης και της ψυχικής αναζήτησης, δημιουργώντας μια αίσθηση έντασης και συγκίνησης.


ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Δίπλα σου νιώθω αιώνια τη ζωή μου.
Δίπλα σου αγαλλιάζει η ψυχή.
Έτσι όπως με κοιτάς ερωτεύομαι την μορφή μου.
Έτσι όπως μου μιλάς οι λέξεις γίνονται ηδονή.
Δίπλα σου ο κόσμος μ' αγκαλιάζει.
Δίπλα σου λάμπει αλλιώτικα η κάθε μέρα.
Σαν η μοίρα μου ν' αλλάζει,
σα να είσαι πάντα εδώ, λίγο πιο πέρα,
Δίπλα σου και η θλίψη αποκτά ομορφιά
Δίπλα σου τα δέντρα μου μιλούν. Φοράς διαμάντια στα νεκρά μαλλιά μου, τα αισθήματά σου στα πουλιά τραγουδούν.


Η θεματολογία της συλλογής κινείται γύρω από την αγάπη και τη μοναξιά, με τον έρωτα να απεικονίζεται ως μια δύναμη που μπορεί να αναγεννά αλλά και να καταστρέφει. Η συγγραφέας εξερευνά την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τις ψυχολογικές τους επιπτώσεις, καθώς και την αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης μέσα από τον πόνο και την απώλεια.

Το ύφος των ποιημάτων είναι λυρικό και στοχαστικό, με μια τάση προς τη μελαγχολία. Η Αργύρη καταφέρνει να αποτυπώσει τις βαθύτερες ψυχικές καταστάσεις με μια ειλικρίνεια που αγγίζει τον αναγνώστη. Οι εικόνες της φύσης και οι μεταφορές χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τα συναισθήματα, προσδίδοντας στα ποιήματα μια αίσθηση διαχρονικότητας και καθολικότητας.

Συνολικά, το βιβλίο "Αγάπη παρά τέταρτο" είναι μια δυνατή ποιητική συλλογή που προσφέρει μια βαθιά ματιά στην ανθρώπινη ψυχή και τα συναισθήματα που τη διαπερνούν. Μέσα από την ποιητική της τέχνη, η Αργύρη καταφέρνει να αποδώσει την πολυπλοκότητα της αγάπης και της μοναξιάς, προσφέροντας στον αναγνώστη μια πλούσια και συγκινητική εμπειρία.


Της Αλεξίας Βλάρα, 13/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις