Διαβάσαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

Πρώτη μου γνωριμία με τη συγγραφική πένα της Χριστίνας Σουλελέ χαρίζοντας μας το δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα "θα την έλεγαν Ελευθερία",ξεχειλο από ιστορία, έρωτες, πόνο και άσβεστη ελπίδα!

Ένα βιβλίο καλογραμμένο με βαθιά ψυχογραφικά στοιχεία, με απλούς ήρωες, καθημερινούς ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μας χαρές και λύπες, ευκολίες και δυσκολίες της ζωής τους. Ο τόπος που εξελίσσεται είναι τα κυκλαδίτικα νησιά και η ιστορία  διαδραματίζεται σε δύο χρόνους, παρελθόν και παρόν.


Οι ηρωίδες μας τρείς αξιοθαύμαστες γυναίκες, γεμάτες όνειρα και προσδοκίες, υπομονή και αποφασιστικότητα, μαχόμενες για τα ιδανικά και τα όνειρα τους με κάθε κόστος, η κάθε μία από αυτές προέρχεται από διαφορετική εποχή δίνοντας μας στοιχεία αντιμετώπισης, για την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Την εποχή της δικτατορίας με την ηρωίδα μας Αγγελική όπου έρχεται από το νησί της για σπουδές στην Αθήνα. Η Χούντα έχει εκμηδενίσει κάθε αίσθηση ελευθερίας και ανθρωπιάς, η Αγγελική παγιδεύεται μέσα στα γεγονότα και τις εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας κ της ίδιας παρασύροντας από έναν μεγάλο έρωτα που θα τη στιγματίσει ανεξίτηλα.

Το 1990 η Σμαράγδα από την Ηρακλειά λαχτάρα να γίνει καπετάννισα. Αγνοεί τις προκαταλήψεις της εποχής και της οικογένειας της, με υπομονή και αποφασιστικότητα φτάνει στο όνειρο της. Μια απρόσμενη εξέλιξη θα ανατρέψει τα σχέδια της, κάνοντας τη να αφιερωθεί σε έναν διαφορετικό σκοπό ζωής.

Η τωρινή μας ηρωίδα η Θαλασσινή, από την στιγμή της γέννησης της, αντικρίζει το κόσμο με μια αλλιωτικη μάτια. Είναι εκ γενετής με οπτική αναπηρία παλεύοντας για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Το βιβλίο ξεχωρίζει για την ικανότητα της συγγραφέως να πλάθει ζωντανούς και πειστικούς χαρακτήρες. Οι τρεις κεντρικές ηρωίδες, η Αγγελική, η Σμαράγδα και η Θαλασσινή, είναι αποτυπωμένες με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, κάνοντας τον αναγνώστη να συναισθανθεί και να ταυτιστεί με τις ιστορίες τους.

Γιατί να το διαβάσετε:

1. Δυνατοί Γυναικείοι Χαρακτήρες: Η Αγγελική, η Σμαράγδα και η Θαλασσινή είναι τρεις ηρωίδες που ενσαρκώνουν τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την αντοχή των γυναικών σε διαφορετικές εποχές και συνθήκες.

2. Ιστορική και Κοινωνική Εμβάθυνση: Το βιβλίο προσφέρει μια πλούσια ματιά στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναίκες.

3. Αναγνωρίσιμες Θεματικές: Οι αναγνώστες θα βρουν κοινά στοιχεία με τις δικές τους ζωές, κάνοντας το βιβλίο όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και σχετικό με την προσωπική τους εμπειρία.

4. Συναρπαστική Πλοκή: Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές, ρομαντισμό, και συναισθηματικές κορυφώσεις που κρατούν τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.

5. Προσεγμένη Γραφή: Η συγγραφική δεινότητα της Χριστίνας Σουλελέ εξασφαλίζει μια ευχάριστη και ποιοτική αναγνωστική εμπειρία.

Η πλοκή και η τροπή της ιστορίας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης μας αφήνει μία πικρή γεύση, το τέλος όμως  μας αποζημιώνει με μια χαραμάδα ελπίδας, αισιοδοξίας στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε άτομα που έχουν ιδιαιτερότητες!!

 Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.


Της Χρυσούλας Ζαφειράκη, 9/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις