Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Εξιτήριο"

 


Το βιβλίο "Εξιτήριο" του Τάσου Ανδρέα Ζαρκαδή αποτελεί μια βαθιά και προσωπική συλλογή ποιημάτων που εξερευνούν τα θέματα της ψυχικής αναζήτησης, του πόνου, της απώλειας και της ελπίδας. Η γλώσσα του είναι γεμάτη ένταση και λυρική ευαισθησία, ενώ τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται από μια ειλικρινή και συχνά ωμή αποτύπωση των συναισθημάτων.

Ο συγγραφέας εστιάζει στις εσωτερικές συγκρούσεις και τις υπαρξιακές ανησυχίες, με ποιήματα που αναδεικνύουν την αγωνία του για τον χρόνο, την ύπαρξη και την αναζήτηση νοήματος. Οι αναφορές στην προσωπική και συλλογική μνήμη, καθώς και οι στοχασμοί πάνω στην ανθρώπινη φύση, δίνουν στα ποιήματά του μια διαχρονική ποιότητα.

ΕΞΙΤΗΡΙΟ

Αξημέρωτη αναπάντητη

τ' αγγελτήριο που αρνήθηκα,

προδόθηκα όμως απ' την καμπάνα.

 

Σε ταπεινά λευκά σ' άφησα

μ' αυτοκρατορική πορφύρα σε βρήκα.

 

Και στο χωριό ξέσπασε

σκάνδαλο μέγα·

εξιτήριο ο σπορέας

γιορτής ανήμερα. (Παύση)

 

Πάνε μέρες που πάγωσε το χέρι

μα έμεινε το χάδι καυτό.

 

Στο βραδινό προσκλητήριο

αρκέστηκα τώρα

να μετράω παρουσίες.

`

Η γραφή του Ζαρκαδή είναι άμεση και συχνά σπαρακτική, με μια αίσθηση του επείγοντος που διαπερνά κάθε στίχο. Χρησιμοποιεί πλούσιες μεταφορές και ισχυρές εικόνες για να μεταφέρει την ένταση των συναισθημάτων του, ενώ η λυρική του προσέγγιση δημιουργεί μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία για τον αναγνώστη. Τα ποιήματα είναι γεμάτα αντιθέσεις και συγκρούσεις, που ενισχύουν την αίσθηση του δράματος και της εσωτερικής πάλης.

Τα ποιήματα της συλλογής είναι δομημένα με προσοχή, με μια ισορροπία μεταξύ της μορφής και του περιεχομένου που ενισχύει το μήνυμά τους. Η χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων και εικόνων προσδίδει συνοχή στη συλλογή, ενώ οι διαφοροποιήσεις στον ρυθμό και τον τόνο διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Το "Εξιτήριο" είναι μια εντυπωσιακή ποιητική συλλογή που καταφέρνει να συνδυάσει την προσωπική εξομολόγηση με τη λυρική τέχνη. Ο Ζαρκαδής αποδεικνύεται ικανός να εκφράσει βαθιά συναισθήματα και σκέψεις με τρόπο που να αγγίζει και να συγκινεί τον αναγνώστη. Η συλλογή αυτή αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην σύγχρονη ελληνική ποίηση, προσφέροντας μια πλούσια και πολυεπίπεδη εμπειρία ανάγνωσης.


Της Αλεξίας Βλάρα, 13/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις